Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Κατά συρροή

 
«Πάνω από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα», «πρωτοφανή τα φαινόμενα που έρχονται», «ψυχρή λίμνη», «να οι περιοχές που θα εκδηλωθούν πλημμύρες». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που περιγράφουν εδώ και μερικές μέρες την απειλή μιας νέας καταστροφής, αυτήν τη φορά από την καταιγίδα «Ντάνιελ», που «εγκαινιάζει» τις φθινοπωρινές βροχές.

Τίτλοι και αναλύσεις προετοιμάζουν για το χειρότερο σενάριο από τη μεταβολή του καιρού, όταν πριν από λίγες μέρες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός δικαιολογούσε την «αδυναμία» κατάσβεσης των πυρκαγιών, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας!

Τώρα, σε απόλυτο συντονισμό, τα επιτελεία προβάλλουν από τη μια τα «δόντια» του «Ντάνιελ» και από την άλλη δίνουν το σύνθημα «τρεχάτε να σωθείτε», ώστε την επόμενη μέρα να επικαλούνται ξανά ότι «τουλάχιστον δεν χάθηκαν ζωές» και ότι «δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο με τέτοια κλιματική κρίση».

Και ο λαός στο ίδιο έργο θεατής, καμένος το καλοκαίρι και πνιγμένος τον χειμώνα, με ένα κράτος που του δηλώνει πλέον και προκαταβολικά πως είναι «ανίκανο» να τον προστατέψει!

Κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση, κανένα συγχωροχάρτι στον κρατικό μηχανισμό! Ειδικά τώρα, που οι καμένες εκτάσεις σε όλη τη χώρα ευνοούν και τα πλημμυρικά φαινόμενα, το έγκλημα είναι κατά συρροή. Οχι από τα «δόντια του Ντάνιελ», αλλά από το σάπιο, εχθρικό και επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος

2 σχόλια:

  1. Χθες ανεφερα στο που οφειλεται το γεγονος πως η Λαρισα δε πλημμυριζει ποτε.Διοτι η Λαρισα ειχε την τυχη να εκλεξει δυο κομμουνιστες δημαρχους απο το 1978 εως το 1994.Το κυριοτερο εργο που εγινε στη πολη και ηταν το αποχετευτικο δικτυο ξεκινησε το 1981 επι Αριστειδη Λαμπρουλη και ειναι αυτο που κανει τη Λαρισα να παραμενει πολη μετα απο τετοιες βροχοπτωσεις ενω ο διπλανος Βολος να γινεται λιμνοθαλασσα.
    "Η Λάρισα ευτύχησε να έχει για αρκετά χρόνια κομμουνιστή δήμαρχο, τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη, που αποκλειστικό μέλημά του ήταν η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, με τις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία και με την διαρκή αγωνιστική ενεργοποίηση του λαού, κατάφερε να υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Σ’ αυτό το έργο, που είναι πολύπλευρο και προπάντων ουσιαστικό, περιλαμβάνεται και η αντιπλημμυρική προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Το αποχετευτικό δίκτυο οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 1981, αμέσως μετά την ανάδειξη του Αρ. Λαμπρούλη στη δημαρχία, περιλαμβάνει αγωγούς ομβρίων υδάτων για τη διοχέτευση των νερών στον Πηνειό ποταμό και την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες και αγωγούς ακαθάρτων για την παροχέτευση των λυμάτων της πόλης στον Πηνειό, ύστερα από την επεξεργασία τους στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ ενισχύεται και με αντλιοστάσια ομβρίων και ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των αγωγών που εγκαταστάθηκαν σε βάθος 3 – 4 μέτρων σ’ όλη την πόλη, έχουν ορθογωνική διατομή 4 μέτρα επί 2 μέτρα και καταλήγουν σε αγωγούς φάρδους 600 μέτρων, ανέρχεται σε πάνω από 400.000 μ. (248.000 μ. αγωγοί ακαθάρτων και 153.560 μ. αγωγοί ομβρίων) και το δίκτυο μπορεί να εξυπηρετήσει 170.000 κατοίκους.Ταυτόχρονα, στον Πηνειό που διασχίζει την πόλη έχουν υψωθεί αναχώματα ως αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προστατεύεται η περιοχή από την αυξημένη ροή του ποταμού. Σε έκτακτες περιπτώσεις όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα, η υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ κλείνει τα λεγόμενα θυροφράγματα για να μην γεμίσουν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων της πόλης, οι οποίοι εκβάλλουν στο ποτάμι.
      Αυτά τα έργα υποδομής αντέχουν μέχρι και σήμερα – όπως και πάρα πολλά άλλα που έγιναν επί δημαρχίας Λαμπρούλη – κι έχουν ως αποτέλεσμα κι αυτή φορά η Λάρισα να μην πλημμυρίσει αν και είναι μια πόλη η οποία διασχίζεται από μεγάλο ποτάμι και πριν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα πλημμύριζε με το παραμικρό."
      Crhistos Kazakos

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου