Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

«Μένουμε σπίτι» ... οι πλημμύρες δεν αντιμετωπίζονται

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την πολιτική του συμβιβασμού με τα χειρότερα επιστράτευσε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να δικαιολογήσει τις τεράστιες πλημμύρες και τους νεκρούς στη Μαγνησία.

«Το φετινό καλοκαίρι μάς θύμισε λίγο τις δύο όψεις του "Ιανού", από τη μία μια πολύ καλή τουριστική περίοδος, καθώς φαίνεται, με έσοδα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία, από την άλλη όμως ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την Πολιτική Προστασία, με πολύ δύσκολες πυρκαγιές», είπε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα τους για διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων σε όλες τις συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία και στον Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία». Εκανε, δε, «έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας», καθώς «αν η Πολιτική Προστασία ενθαρρύνει τους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους αυτό θα πρέπει να κάνουν», όπως είπε, ζητώντας υπακοή στην πρωτοφανή διαταγή της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμα και στην πόλη του Βόλου.

Με θράσος, επέμεινε στην ατομική ευθύνη και κυνικά είπε ότι «τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα», όπως είπε, προετοιμάζοντας τον λαό να συμβιβαστεί με τα χειρότερα, καθώς κάθε μέτρο προστασίας της ζωής και της περιουσίας του κρίνεται ακριβό και μη προσοδοφόρο στη λογική κόστους - οφέλους του κεφαλαίου και του κράτους του.

Αλλωστε, δηλώνοντας αδυναμία, στο πλαίσιο του αστικού κράτους, να προετοιμαστούν και να διαχειριστούν αυτό για το οποίο οι ίδιοι μιλάνε και αναλύουν εδώ και χρόνια, την «κλιματική κρίση», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χτες ότι «υπάρχουν ορισμένα καιρικά φαινόμενα τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες του ανθρώπου να τα αντιμετωπίσει, όσα αντιπλημμυρικά έργα και αν κάνει κανείς», προσθέτοντας ότι «όταν πέφτει ένας όγκος νερού, ο οποίος είναι πρωτοφανής, παντού στον κόσμο συμβαίνει αυτό, θα έχουμε δυστυχώς πλημμυρικά φαινόμενα».

Στο ίδιο μοτίβο και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, που από το πρωί έκανε εκκλήσεις στην ατομική ευθύνη, για να μη χαθούν άνθρωποι, με ...συμβουλές να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια και να πηγαίνουν σε ανώτερα σημεία για να μην τους ...φτάσουν τα νερά.

 Η «κανονικότητά» τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος!

Κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρέθηκαν από νωρίς και όλη τη μέρα στις πληγείσες συνοικίες, καλώντας τον κρατικό μηχανισμό να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Επίσης, πολλές φορές βοήθησαν οικογένειες να απομακρύνουν νερά και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σε δήλωσή του για τα προβλήματα στην περιοχή από την κακοκαιρία, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αίσχος! Η κανονικότητά τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος! Πριν με τις πυρκαγιές, τώρα με τις πλημμύρες, αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο για τον λαό η επιτελική ανικανότητα του αστικού κράτους.

Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Καμία προετοιμασία, όμως, ακόμα και αφού υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την καταστροφή που έρχεται! Εδώ και μέρες υπήρξε πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στον Βόλο και στη Μαγνησία, και αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα για τον καθαρισμό φρεατίων, δημιουργία αναχωμάτων - έστω και της τελευταίας στιγμής - σε επικίνδυνα σημεία για την υπερχείλιση ποταμιών και ρεμάτων, η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του 112. Θρηνούμε ήδη έναν νεκρό και η καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην πνιγεί κυριολεκτικά ο Βόλος και η Μαγνησία!».

Θεωρούν κόστος τα έργα προστασίας του λαού

Αντίστοιχα, ο Απόστολος Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και δημοτικής αρχής Βόλου για τις καταστροφικές πλημμύρες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Για ακόμα μια φορά γινόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο "στο ίδιο έργο θεατές". Η πόλη του Βόλου, η Νέα Ιωνία, τα χωριά πνίγονται από την ανυπαρξία, εδώ και χρόνια, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπερχείλιση του Βαθυρέματος, που ποτέ δεν συνδέθηκε με την "Τάφρο" στο Καζανάκι και πνίγει τη Ν. Ιωνία, όπως διαπιστώσαμε με το κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, που από το πρωί βρίσκεται στις περιοχές που επλήγησαν».

Ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή η μεγάλη καταστροφή ανέδειξε για ακόμη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφερειακής αρχής Αγοραστού και των δημοτικών αρχών, για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και συντήρησης των υφιστάμενων, τόσο αυτών των περιοχών όσο και όλης της Θεσσαλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου