Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ναζισμός αντιμετωπίζεται από το κίνημα στις γειτονιές και στα σχολεία


Στις τεκμηριωμένες και επιστημονικές προτάσεις που είχε καταθέσει έγκαιρα το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον εντοπισμό των αδυναμιών, αναφέρθηκε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Open», επισημαίνοντας ότι δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στις προσλήψεις πυροσβεστών, στην ενίσχυση των μέσων, στην επαναφορά της Δασικής Υπηρεσίας με επιστημονική κατάρτιση, στη διάνοιξη δρόμων πυρασφάλειας και την εγκατάσταση δεξαμενών νερού να γεμίζουν τα πυροσβεστικά.

Σχετικά με τι εξελίξεις στον ναζιστικό υπόνομο «Σπαρτιατών» - Κασιδιάρη, η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγει μόνος του ο ναζισμός ούτε αντιμετωπίζεται με την πολιτική του «ώριμου φρούτου», δηλαδή να τσακωθούν μεταξύ τους μέχρι να καταρρεύσουν.

Αντίθετα, επειδή το σύστημα έχει ανάγκη τους φασίστες, αυτοί αντιμετωπίζονται από το ταξικό κίνημα, στο σχολείο, τη γειτονιά, τη δουλειά. Ακόμα κατήγγειλε την αποτρόπαιη «νύχτα των Κρυστάλλων» που έστησαν οι φασίστες στην Κύπρο.

7 σχόλια:

  1. 1
    "Ο φασισμός είναι καπιταλισμός": Πίσω απο την εγκληματική βία του ναζισμού πάντα βρισκόταν η προσπάθεια να γεμίσουν (και άλλο) οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίων εταιρειών και να αυξηθούν τα κέρδη τους, πάνω στα ερείπια του πολέμου και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στην συντριβή κάθε αντίστασης.
    Μετα τον πόλεμο, αυτή η πλευρά της στήριξης του φασισμού εξαφανίστηκε, οι εταιρείες ξεπλύθηκαν, ώστε, με το ίδιο η άλλο όνομα, να συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη.
    Ορισμένα παραδείγματα:
    H Γερμανική εταιρεία εκδόσεων Bertelsmann έγινε απο τις μεγαλύτερες στον κόσμο την περίοδο του ναζισμού στην Γερμανία και έβγαλε τεράστια κέρδη απο την στήριξη των ναζί, τυπώνοντας και κυκλοφορώντας βιβλία με αντισημιτικά σύμβολά και ναζιστική προπαγάνδα.
    Ο πρόεδρος της εταιρείας Heinrich Mohn προχώρησε σε σημαντικές δωρεές στoυς ναζί και ο ίδιος ήταν εκλεκτό μέλος των SS. Στα εργοστάσια της εταιρείας στη Λιθουανία και τη Λετονία εργάζονταν σε καθεστώς δουλείας εργάτες Εβραϊκής καταγωγής.
    O Hugo Ferdinand Boss, ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας ρούχων Hugo Boss, που μέχρι σήμερα είναι απο τις μεγαλύτερες εταιρείες ρούχων στον κόσμο, έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος το 1931. Η επιχείρησή του έβγαλε τεράστια κέρδη κατασκευάζοντας τις στρατιωτικές στολές των SS και ρούχα για τη ναζιστική νεολαία. Χρησιμοποίησε και εργάτες-δούλους που είχαν συλληφθεί απο τους ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      H κοινοπραξία-γίγαντας των φαρμακευτικών εταιρείων (Bayer, Agfa κ.α)με το όνομα IG Farben αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ευεργέτη της ναζιστικής κυβέρνησης, δωρίζοντας της 81 εκατομμύρια. Μάλιστα,η εταιρεία εξόπλιζε τους ναζί με πετρέλαιο.
      Όταν οι ναζί ανέλαβαν την εξουσία παρασκευάστηκαν τεράστιες ποσότητες του αερίου Zyklon B (που προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό) με το οποίο δολοφονήθηκαν αμέτρητοι κρατούμενοι στα στρατοπέδα συγκέντρωσης των ναζί, κυρίως στο Αουσβιτς. Η εταιρεία είχε και παράρτημα κοντά στο Άουσβιτς για να μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν εργατικά χέρια.
      Μετα τον πόλεμο η κοινοπραξία διαλύθηκε, όμως το 1951 η Bayer επανιδρύθηκε και εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό.
      Η Siemens χρησιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους πολέμου στα εργοστάσιά της, τα οποία λειτουργούσαν με την βοήθεια των Ες-Ες. Εβγαλε τεράστια κέρδη απο συμβόλαια με το ναζιστικό καθεστώς ενω είχε αναλάβει τα μηχανήματα, την συντήρηση κ.α στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία δολοφονήθηκαν εκατομμύρια αθώοι.
      Η Siemens ήταν βασική δύναμη υποστήριξης του ναζισμού και όχι μόνο στην Γερμανία. Πχ ο Ι.Βουλπιώτης, αντιπρόσωπος Siemens της περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση των 'Ελληνικών Ες-Ες, των εγκληματικών ταγμάτων ασφαλείας.
      Ο Guenther Quandt, ιδρυτής της BMW, έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος τον Μάιο του 1933, και εξασφάλισε μερικές από τις επικερδέστερες κρατικές συμφωνίες. Χρησιμοποιήσε 50.000 αιχμαλώτους πολέμου στα εργοστάσια παραγωγής όπλων, απειλώντας τους με εκτέλεση, αφού αναφέρεται ότι στο εργοστάσιο στο Ανόβερο υπήρχε ειδικός χώρος εκτελέσεων.
      Η Audi,την περίοδο του ναζισμού στη Γερμανία, χρησιμοποίησε πάνω από 20.000 κρατούμενους-σκλάβους στα εργοστάσιά της. Oι τραυματισμένοι και όσοι δεν ήταν πια σε κατάσταση να εργαστούν (στη πλειοψηφία τους Γάλλοι κρατούμενοι), αποστέλλονταν στο Φολσενμπούργκ, όπου τους δολοφονούσαν.

      Διαγραφή
    2. 3
      Η Daimler-Benz (Mercedes) κατασκεύασε εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ναζιστικές ένοπλες δυνάμεις. Η εταιρία φαίνεται να αποκαθιστούσε τις βλάβες των οχημάτων των SS. Στα εργοστάσια της εργάζονταν δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι και πολλά βρίσκονταν κοντά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
      Η Deutsche Bank ιδιοποιήθηκε χιλιάδες κιλά χρυσού που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική τράπεζα του Χιτλερικού καθεστώτος Reichsbank απο το πλιάτσικο των ναζί. Από την τεράστια ποσότητα του χρυσού υπολογίζεται ότι 744 κιλά συγκεντρώθηκαν από τα SS απο τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η τράπεζα παραχώρησε δάνειο στον Χίτλερ, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Άουσβιτς.
      Η Allianz, μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Γερμανία όταν ανέβηκαν οι ναζί στην εξουσία. Συνεργάστηκε πολύ στενά με το ναζιστικό καθεστώς και ο CEO τους , Kurt Schmitt,έφτασε να γίνει υπουργός Οικονομικών του Χίτλερ.
      Ο Φέρντιναντ Πόρσε,ο "μάνατζερ των ναζί", ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος το 1937 και έκανε χρυσές δουλειές με τους ναζί,παρέχοντας στρατιωτικά οχήματα, τρακτέρ, πλεούμενα κλπ μέχρι και το σχέδιο για τον "Σκαραβαίο".Όλα αυτά και με την χρήση καταναγκαστικής εργασίας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
      Όμως δεν ήταν μόνο οι Γερμανικές εταιρείες.

      Διαγραφή
    3. 4
      Η IBM συνεργάστηκε με την ναζιστική κυβέρνηση για τον εντοπισμό των Εβραίων και ανέπτυξε και παρείχε πολύτιμες τεχνολογίες στους ναζί. Μάλιστα, αυτόματα συστήματα της IBM χρησιμοποιούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
      Μεταξύ 1936 και 1941, η Chase Bank (σήμερα JP Morgan Chase ), μαζί με άλλες τράπεζες των ΗΠΑ, βοήθησαν τους ναζί να τραβήξουν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, με δίκτυο προμήθειας πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Ένας από τους κύριους μετόχους της εταιρείας, ο JD Rockefeller, είχε χρηματοδοτήσει ναζιστικά πειράματα ευγονικής πριν από τον πόλεμο. Η Chase πάγωσε επίσης τους λογαριασμούς των Γαλλοεβραίων στην κατεχόμενη Γαλλία και παρέδωσε τα χρήματα στους ναζί.
      Η Ford έιχε τεράστια κέρδη απο την συνεργασία με τους ναζί. Ο ίδιος ο Henry Ford ήταν περιβόητος αντισημίτης και το 1938 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Γερμανικού Αετού ,το υψηλότερο μετάλλιο στη ναζιστική Γερμανία για αλλοδαπούς. Η Ford κατασκεύασε το ένα τρίτο των στρατιωτικοποιημένων φορτηγών του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, με ένα μεγάλο μέρος της εργασίας να γίνεται από φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
      Ο μεγιστάνας του τύπου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, που είχε ένα απο τα μεγαλύτερα δίκτυα εφημερίδων στη χώρα, πήγε το 1934 στην ναζιστική Γερμανία και έκλεισε συμφωνία εκατομμυρίων μάρκων, που όριζε ότι οι διεθνείς ειδήσεις στην Γερμανία θα διακινούνται μέσα απο το δικό του πρακτορείο. Λίγο μετά, εφημερίδες του άρχισαν να προβάλλουν τον Γκέρινγκ και άλλους φασίστες και οργάνωσαν εκστρατεία λάσπης ενάντια στην Σοβιετική Ένωση.

      Διαγραφή
    4. 5
      H General Motors συνέχιζε να βγάζει κέρδη μέσα στην ναζιστική Γερμανία την περίοδο του πολέμου, αφού η Opel (τότε ιδιοκτησία της) "προσάρμοσε" την παραγωγή.
      Η Coca Cola παρέκαμψε το εμπάργκο των συμμάχων ανενόχλητη και δημιούργησε ένα αναψυκτικό ειδικά για τους ναζί,την "Fanta". Έτσι συνέχιζε να βγάζει τεράστια κέρδη απο την ναζιστική Γερμανία.
      O Eugène Schueller,ιδρυτής της L’Oréal ,έγινε υπερασπιστής του φασισμού όταν ξέσπασαν οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στην Γαλλία την δεκαετία του 1930. Μαζί με άλλους δωσίλογους και φασίστες, συνεργάστηκε με τους ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία.Μετα τον πόλεμο πήρε δωσίλογους στην εταιρεία του ως διευθυντές κ.α.
      Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ όχι μόνο συνεργάστηκε με τους ναζί αλλά στρατολογήθηκε το 1940 και ως πράκτορας τους.
      Ο κατάλογος εταιρειών που έβγαλαν κέρδη απο τα ναζιστικά εγκλήματα δεν έχει τελειωμό (Κodak,Nestlé, Krupp, AEG κ.α ). Όπως έλεγε ο Μπρεχτ :"Όποιος δε θέλει να εγκαταλείψει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής,όχι μονάχα δε θ’ απαλλαγεί από το φασισμό, αλλά θα τον χρειάζεται".
      Ο φασισμός δεν είναι "τρέλα",έργο"παρανοικών".
      Ο φασισμός είναι καπιταλισμός
      Πηγές: "Οι εταιρείες που πλούτισαν από τους ναζί και τα στρατόπεδα του θανάτου" Liberattion popular, αναδημοσίευση Praxisreview, "More Than A Dozen European Billionaires—Linked To BMW, L’Oréal, Bosch—Have Families With Past Nazi Ties", Forbes, "Bertelsmann admits Nazi past", BBC, "Porsche founder made fortune from closeness to Adolf Hitler", "Hugo Boss apology for Nazi past:, BBC, "Allianz and the German Insurance Business, 1933–1945", G.D Felman, Cambridge,"Nazi documents reveal that Ford had links to Auschwitz", Guardian.
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02921eHfbbYQDj5YUPaR3vQ7hDYspTrDW8eXwzAfzW8z6DqED7vZMh187zXJc4BvwWl&id=100066793461714

      Διαγραφή
  2. Ο Φασισμός δεν είναι τάχατες μια "παρεκτροπή" του Καπιταλισμού, ΄πως θέλουν να μας πείσουν διάφοροι καπιταλόφρονες και πονηρούληδες "αριστεροί" "δημοκράτες". Είναι η ανώτερη πολιτική έκφραση του Καιταλισμού, κι εκεί, που τελικά θα καταλήξει ο Καπιταλισμός, μέχρι να ανατραπεί από τον Κομμουνισμό. Αλλωστε και οι παγκόσμιες εξελίξεις εκεί κατατείνουν.
    Αντιφασισμός χωρίς αντικαπιταλισμό είναι απάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου