Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μπαίνουμε μπροστά για να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες, να οργανώσουμε τη διεκδίκηση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...

Το μέγεθος της καταστροφής στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις φετινές πυρκαγιές είναι τεράστιο και έρχεται να προστεθεί σε αυτό των περσινών πυρκαγιών στο Δάσος της Δαδιάς, στο Παπίκιο Ορος, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη. Επηρεάζει άμεσα τους δήμους Νέστου, Ιάσμου, Σαπών - Μαρωνείας, Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Σουφλίου.

Ειδικά στον Εβρο η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Αφησε πίσω της περίπου 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα, το 50% της δασικής έκτασης του δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, 20 νεκρούς με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Χιλιάδες καμένα ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, μελίσσια, καλλιέργειες, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα, αποθήκες, επιχειρήσεις, δεκάδες σπίτια και άλλα κτίρια. Κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής (δίκτυα, κεραίες, αντλιοστάσια, κ.τ.λ.). Οι συνέπειές της θα συνεχίζονται σε βάθος χρόνου και αφορούν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οπως είναι κατανοητό, μια τέτοιας έκτασης καταστροφή έχει προκαλέσει οργή, θυμό, αγανάκτηση και πολλά ακόμη συναισθήματα στον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις του συστήματος να ξεπεράσουν τον σκόπελο της λαϊκής δυσαρέσκειας που έχει φουντώσει και να βγάλουν για μια ακόμα φορά «λάδι» το σύστημα και την πολιτική τους που το υπηρετεί και έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής μας. Η προσπάθεια αυτή μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αλλά και διαπλέκεται και με άλλους μηχανισμούς ελέω «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της Αλεξανδρούπολης, του Εβρου, συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Αυτό εξηγεί και την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του Κόμματος. Ολες αυτές τις μέρες είναι χαρακτηριστική η απουσία εκπροσώπων του Κόμματος από τις διάφορες πολύωρες εκπομπές, των ανακοινώσεών του, των παρεμβάσεων στελεχών και μελών, της επίσκεψης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή. Ακόμη και για την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ορισμένα τοπικά σάιτ έπαιξαν μόνο την παρουσία του, ούτε καν τις δηλώσεις του.

Εγκληματικές ευθύνες και προμελετημένο έγκλημα

Παράλληλα, οργίασε η κρατική προπαγάνδα. Και τι δεν ακούσαμε! «Το κράτος είναι εδώ, κάνει ό,τι μπορεί», «η κλιματική κρίση δημιουργεί πρωτόγνωρα φαινόμενα, που δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστούν», «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, ο αέρας δυνατός, η βλάστηση ξερή». Αυτά βέβαια είναι η μόνιμος επωδός κάθε κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Τι δεν μας λένε; Ολοι οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια και επιμένουν φωνάζοντας «πρόληψη, πρόληψη και πάλι πρόληψη». Ποια ήταν η πρόληψη στην περιοχή μας; Μήπως είχε ενισχυθεί η Πυροσβεστική σε προσωπικό και μέσα; Μήπως είχαν ενισχυθεί τα δασαρχεία; Μήπως είχε αυξηθεί η χρηματοδότηση σε δήμους και Περιφέρεια για αντιπυρικά έργα; Μήπως είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες; Μήπως είχαν καθαριστεί τα ρέματα, μέσα από τα οποία, όπως είδαμε, «έτρεχε» η φωτιά φτιάχνοντας τεράστια μέτωπα; Η απάντηση βέβαια σε όλα αυτά είναι αρνητική γι' αυτό και μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες και προμελετημένο έγκλημα.

Επίσης, από τότε που το ΠΑΣΟΚ με νόμο στην ουσία κατάργησε τη δασοπυρόσβεση και έθεσε και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική, εκτός από το ΚΚΕ που αντιτάχθηκε από την αρχή, στην πορεία πολλές ακόμα φωνές επιστημόνων αλλά και άλλων ανθρώπων που έχουν σχέση με το δάσος ακούγονται συχνά λέγοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές δεν σβήνονται από μεταφερόμενους πυροσβέστες που δεν γνωρίζουν την περιοχή ούτε από μόνα τους αρκούν τα πτητικά μέσα.

Και είναι αλήθεια ότι όσες κι αν ήταν οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, αρκετοί από τους οποίους έφτασαν στο σημείο να πρέπει να νοσηλευτούν ως αποτέλεσμα της πολυήμερης μάχης που έδιναν, πολλές φορές ήταν υπονομευμένες από την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αλλά και την κακή κατάσταση που βρίσκονται τα μέσα, ο εξοπλισμός, οι κρουνοί, οι δεξαμενές, κ.τ.λ.

Η προπαγάνδα του ρατσιστικού δηλητηρίου προσπάθησε να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Ακούσαμε όμως και άλλα. Την τρίτη μέρα από το ξέσπασμα της φωτιάς και ενώ φαινόταν ότι η πυρκαγιά είναι εκτός ελέγχου και η καταστροφή θα είναι τεράστια, η οργή του κόσμου μεγάλωνε, εμφανίστηκε και ενώ ήταν εξαφανισμένος τις δύο πρώτες μέρες ο βουλευτής Εβρου της Ελληνικής Λύσης με υποτιθέμενες καταγγελίες ότι οι μετανάστες παρενοχλούν τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων (!) και καλούσε σε ετοιμότητα για δράση. Ακολούθησαν ρεπορτάζ που υπαινίσσονταν ότι οι πυρκαγιές είναι οργανωμένο σχέδιο και έπαιζαν τις διαρροές της κυβέρνησης ότι στις συσκέψεις συμμετέχουν και κλιμάκια της ΕΥΠ. Η προπαγάνδα ότι τις φωτιές τις βάζουν οι μετανάστες οργίασε προσπαθώντας να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

Σε αυτό το έδαφος, που έτσι κι αλλιώς είχε στρωθεί από πριν, ειδικά στην περιοχή μας - θυμίζω ενδεικτικά τα γεγονότα στα σύνορα το 2020 με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση της Τουρκίας, την ανασφάλεια που νιώθουν οι οδηγοί με την επικίνδυνη και θανατηφόρα σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις αντίθετη οδήγηση διακινητών στην Εγνατία, φαινόμενο που είχε οξυνθεί τους τελευταίους 6 μήνες - προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, να συσκοτίσουν τις ευθύνες στρέφοντας τη συζήτηση στο ποιος έβαλε τις φωτιές και όχι στο γιατί αυτές δεν μπορούν να καταπολεμηθούν, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο, προετοιμάζοντας και εκτελώντας πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών με τη δράση των γνωστών αυτόκλητων «σερίφηδων». Τρομοκρατούσαν λέγοντας ότι σήμερα θα κάψουν την πόλη και ετοίμαζαν περιπολίες πολιτών «χωρίς μαχαίρια και όπλα γιατί δεν μας αφήνουν»! Βέβαια, η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους δεν χρειαζόταν «βοηθό» για να φτάσουν οι φλόγες μέχρι την πόλη, να εκκενώνεται το νοσοκομείο!

Στην ίδια γραμμή, αν και φραστικά η κυβέρνηση καταδίκασε τη δράση τους, συνεχίζει το αφήγημα της ασύμμετρης απειλής και του υβριδικού πολέμου. Αφήγημα που όμως καθόλου δεν την αθωώνει μιας και θα έπρεπε να έχει πάρει τα διπλά μέτρα πρόληψης αν εκτιμούσε ότι θα αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους. Και ακούγεται τουλάχιστον προκλητικό την ώρα που με τυμπανοκρουσίες διαφημίζουν την υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα ελληνοτουρκική συνεργασία και τις διευθετήσεις για Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, κ.ο.κ. Επιβεβαιώνουν έτσι τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει από αυτές τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μαζί με κατοίκους προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι σώζεται και άνοιγαν μέτωπο με αυτές τις φασιστικές δυνάμεις. Είναι οι δύο διαφορετικές εικόνες που αναδείχτηκαν. Από τη μια η εικόνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης και από την άλλη του ρατσιστικού μίσους.

Τραγικές ομοιότητες στις ελλείψεις

Αλλά και για όσους δεν τσίμπησαν στον αποπροσανατολισμό μιας και πυρκαγιές θα μπαίνουν για διάφορους λόγους, είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό είτε από οργανωμένο σχέδιο αντίπαλων δυνάμεων αφού η περιοχή μας διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα σχέδια των ΝΑΤΟικών (σημ. την ώρα που καιγόταν ο Εβρος ο πρωθυπουργός συναντούσε τον Ζελένσκι στην Αθήνα) και το ζήτημα είναι ποια μέτρα έχουν παρθεί για να έχουν οι πυρκαγιές όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες, προσπάθησαν να στήσουν και άλλη φάκα. Αυτήν τη φορά το επιχείρημα είναι το «αθηνοκεντρικό κράτος». Οτι εδώ μας έχουν ξεχασμένους. Οτι τη φωτιά στην Πάρνηθα την έσβησαν αλλά εδώ ακόμα καίει.

Και αυτό το επιχείρημα προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αιτία της καταστροφής, που είναι η πολιτική του κέρδους, που αφήνει πίσω της νεκρούς, στάχτες και αποκαΐδια σε όλη την Ελλάδα, από την τουριστική Ρόδο και Κέρκυρα, την Αττική έως τον Εβρο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανισόμετρη ανάπτυξη στον καπιταλισμό ακόμα και εντός ενός κράτους, ανάμεσα δηλαδή στις περιφέρειές του, βλέπουμε τραγικές ομοιότητες στις ελλείψεις. Για παράδειγμα και στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και σε αυτό της Πάρνηθας υπηρετούν μηδέν δασεργάτες! Στην Αττική τα τελευταία χρόνια έχει καεί περίπου το 1/3 των δασών, αντίστοιχα και στον Εβρο.

Αλλοι λένε ότι εδώ ισχυρότερα κράτη, όπως ο Καναδάς, δεν μπορούν να σβήσουν μια πυρκαγιά που καίει για μέρες, η φτωχή Ελλάδα μας τι άλλο μπορεί να κάνει; Πέρα από τις αντιεπιστημονικές ακροβασίες, μιας και μιλάμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες που δεν μπορούν να συγκριθούν, το μόνο που αυτό το επιχείρημα αποδεικνύει είναι ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η προστασία των δασών, συνολικά του περιβάλλοντος, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Από κοντά έρχεται μετά την καταστροφή και η παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας. Αφού βούιξε όλη η περιοχή για την απουσία βοήθειας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που κατοικοεδρεύουν ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, αφού πολλοί κάτοικοι έλεγαν χαρακτηριστικά «τι τους θέλουμε εδώ, μόνο προβλήματα μας δημιουργούν, ούτε τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν έχουμε να βοηθήσουν», καλείται ο πρέσβης των ΗΠΑ σε εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ στην Αλεξανδρούπολη που θα ανακοινώσει και δράσεις για τους πυρόπληκτους!

Κανείς «εκλεκτός» των αστικών κομμάτων σε δήμους και Περιφέρεια δεν αμφισβητεί την πολιτική που μετράει ως κόστος ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού

Για μια ακόμα φορά με τραγικό τρόπο κατέρρευσαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, όπως στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου, ότι φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά. Δεν έμεινε όρθιο ούτε το αφήγημα «ευτυχώς δεν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές». Αναδείχτηκε «τι σόι» είναι αυτή η «πράσινη μετάβαση» και πόσο καταστροφική για τον λαό είναι η πολιτική που μετράει ως κόστος ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού επειδή έχει ως «άγιο δισκοπότηρο» τα κέρδη των ομίλων.

Αυτήν την πολιτική δεν αμφισβήτησαν και δεν αμφισβητούν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες όποιας απόχρωσης. Γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και την Περιφέρεια. Για να βγουν οι ανάγκες του λαού στο προσκήνιο. Αποδεικνύεται ότι ακριβώς αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι οι υπόλοιποι είναι ο πραγματικός υπαίτιος των πυρκαγιών και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ας σκεφτούμε μόνο το εξής παράδειγμα: Η περιοχή μας θέλουν να αποτελεί στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο γι' αυτό και ετοιμάζονται να δαπανήσουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου. Την ίδια ώρα λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, άλλα έργα πρόληψης και προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός!

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην περιοχή, όλοι οι φίλοι και οι φίλες του Κόμματος, όπως δώσαμε μαζί με τον λαό τη μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, για να σωθεί ό,τι σωζόταν, έχουμε καθήκον να δυναμώσουμε την πολιτική παρέμβαση ώστε να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες, οι ελλείψεις που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή γιατί όσο αυτές παραμένουν θα παραμένει και ο κίνδυνος νέας μεγάλης καταστροφής. Να αναδειχτούν οι ευθύνες και οι πραγματικοί ένοχοι για να ξέρουμε ποιους έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ποιοι και ποια πολιτική θα πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρό μας για να είναι και οι διεκδικήσεις μας αποτελεσματικές.

Ταυτόχρονα, έχουμε το καθήκον να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα διεκδικεί αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις στο 100% όσων επλήγησαν γιατί η πείρα και από άλλες περιοχές δείχνει ότι μόλις τα «φώτα σβήσουν» τίποτα δεν αλλάζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 χρόνια μετά τις φωτιές στη Β. Εύβοια ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις, ακόμα αρκετοί ρητινοκαλλιεργητές είναι στο περίμενε. Το πρόσφατο μεγάλο, συγκλονιστικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη, που οργάνωσαν εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς της πόλης, είναι πραγματικά η μόνη ελπίδα μέσα στο μαύρο των καμένων. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά.


Του
Διονύση ΚΛΑΔΗ*
*Ο Δ. Κλάδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου