Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Στα γνωστά ερωτήματα να δώσουμε νέες απαντήσεις!


 ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανακοίνωση - φυλλάδιο του ΚΚΕ

Η νέα σχολική χρονιά μάς ξαναφέρνει όλες και όλους στα ίδια γνώριμα μέρη που περνάνε τα παιδιά μας τα πιο ξέγνοιαστα αλλά και σημαντικά χρόνια της ζωής τους.

Στο σχολείο που ξεκινά και μαζί του επανέρχεται μια όμορφη αλλά δύσκολη και αγχωτική καθημερινότητα.

Και με τα γνωστά ερωτήματα και τη γνωστή αγωνία να μεγαλώνει.

  • Θα τα καταφέρει το παιδί μου;
  • Τελικά τόσος κόπος καταλήγει κάπου;
  • Θα μπορέσουμε να τα «φέρουμε βόλτα» και φέτος με τα έξοδα;
  • Είναι δυνατόν να περνάνε τα παιδιά τόσες ώρες τη μέρα σε αυτά τα κτίρια;
  • Μήπως χρειάζεται φροντιστήριο;
  • Τι δραστηριότητες θα κάνουμε το απόγευμα;
  • Πώς θα τα κάνουμε να διαβάζουν λίγο περισσότερο, να κόψουν λίγο το κινητό;

Αυτά και τόσα άλλα ερωτήματα μετά από άλλο ένα καλοκαίρι που προσπαθήσαμε να πάρουμε «μια ανάσα ξεκούρασης» όσο άντεξε η τσέπη μας.

Και η ανάσα μας «κόπηκε» από τους καπνούς και τις στάχτες και η ψυχή μας μαύρισε εξαιτίας του «επιλεκτικά ανίκανου» κράτους να προστατέψει ζωές, λαϊκές περιουσίες και το περιβάλλον.

Ενα κράτος όμως που είναι ικανότατο και ταχύτατο για τους λίγους. Για να ταΐζει χρήμα μεγάλες επιχειρήσεις, να πλειστηριάζει λαϊκά σπίτια, να νομοθετεί τη 13ωρη εργασία - δουλεία και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών και να κάνει μπίζνες στα αποκαΐδια.

Και όλα αυτά να μας τα παρουσιάζει σαν πρόοδο και επίτευγμα!

Ευχαριστούμε. Δεν θα πάρουμε!

Αγαπητέ γονιέ,

Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς/αυτές, που:

  • Μετράς κάθε Σεπτέμβρη τι σε παίρνει και τι δεν σε παίρνει για να κάνουν τα παιδιά σου. Αν χαίρεσαι αλλά κι αγχώνεσαι με το άκουσμα μιας ακόμα εκδρομής...
  • Τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα παιδιά σου για τις αναγκαίες δραστηριότητες που όμως είναι εκτός σχολείου και επί πληρωμή.
  • Αγανακτείς με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, κ.ά. στα σχολεία και με το ότι η κυβέρνηση αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν άσχετα μαθήματα απ' αυτό που σπούδασαν.
  • Θυμώνεις που τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν ουσιαστική στήριξη και η έγκαιρη διάγνωση βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, και ο νέος υπουργός Παιδείας, διατυμπανίζει κι αυτός ότι θα «αναβαθμίσει» κι άλλο το σχολείο. Θα το κάνει «ψηφιακό» ή μπορεί και... εικονικό!

Πίσω από τα μεγάλα λόγια, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται!

Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν, αλλά όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Γίνεται όλο και πιο συχνά ανυπόφορη μέχρι και επικίνδυνη, γιατί διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις μπαίνει στην άδικη, αντιπαιδαγωγική και βαθιά ταξική ζυγαριά κόστους - οφέλους.

Ολοι ζούμε στα σχολικά κτίρια - κουφάρια 40 και 50 ετών, σε πολλά εκ των οποίων δεν έχει γίνει ούτε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος καταλληλότητας από τους δήμους και τις Περιφέρειες, στα κοντέινερς - κλουβιά Νηπιαγωγεία.

Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων και τα σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν ακόμα και χωρίς ρεύμα. Και φέτος είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, στην Ειδική Αγωγή, στο ολοήμερο σχολείο - χωρίς υποδομές και υπεύθυνο εκπαιδευτικό - που τόσο μας διαφημίζουν.

Αν δεν θες να σου μαυρίζουν τη ζωή. Αλλαξέ την!

Αυτή η κατάσταση έχει όνομα: Είναι η πολιτική που μετράει τα πάντα με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Γι' αυτήν την πολιτική δουλεύουν όλα τα κόμματα. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, κ.ά. Οι υποψήφιοί τους στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Ολοι όμως γνωρίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε καλύτερα. Το έχουμε βιώσει όπου και όποτε μπήκαμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών.

Με δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα!

Απέναντι λοιπόν στο σχολείο που βιώνουμε, στο σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, το ΚΚΕ προτάσσει τον αγώνα για να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλες και για όλους.

Του σχολείου όπου όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν τα σύγχρονα Γράμματα της εποχής μας και δεν θα αποκλείονται από τη μόρφωση.

Γιατί τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί το σχολείο μπορεί να «βγάζει» ανθρώπους και όχι ρομπότ!

Οι αγωνίες και η ελπίδα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών μπορούν να συναντηθούν με τους κομμουνιστές στις μάχες του επόμενου διαστήματος. Για να δυναμώσει ακόμα παραπάνω η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα σχολεία, η μαχητική διεκδίκηση για κάθε πτυχή της ζωής μας.

Για να ανακουφίσουν και όχι να επιβαρύνουν περισσότερο τη ζωή μας.

Να ενισχυθούν παντού τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες.

Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις γι' αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα:

  • Να καλυφθούν άμεσα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών.
  • Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.
  • Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιβολή πλαφόν στις τιμές.
  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά.
  • Αμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Αμεσος, ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων. 
Πρώτο κουδούνι και καλή αρχή - Η χρονιά μας θα ‘ναι αξέχαστη και αγωνιστική!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου