Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πρώτη μέρα - Ανάσα ψυχαγωγίας... «φως στα σκοτάδια»


Μια τεράστια διαδήλωση διεκδίκησης και αλληλεγγύης 

  Χιλιάδες λαού και νεολαίας έχουν κατακλύσει το πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Όλοι οι χώροι του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» έχει στηθεί μια μεγάλη κόκκινη πολιτεία και μαζί της μια γιορτή διεκδίκησης και αλληλεγγύης, που πήρε τη σκυτάλη από την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και από τα Φεστιβάλ που ολοκληρώθηκαν σε όλη την Ελλάδα

Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για "να γεννούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)» ακούγεται δυνατά.  

Όλες οι συζητήσεις είχαν πάρα πολύ κόσμο, ιδίως νεολαία. Μετά από τις συζητήσεις η «σκυτάλη» πέρασε στις συναυλίες.

Σε όλες τις σκηνές επικρατεί το αδιαχώρητο. Στην Κεντρική, στην Λαϊκή, στην Σκηνή Φοιτητών και νέων εργαζομένων, στο Μαθητικό Στέκι δεν πέφτει καρφίτσα...

 Ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ!

Πλήθος μαθητών όλων των ηλικιών υποδέχεται το Μαθητικό Στέκι στον γνώριμο χώρο πίσω από τη λίμνη του Πάρκου. Ενθουσιώδη πρόσωπα, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ερευνητικές εργασίες και πολλά δυναμικά μαθητικά συγκροτήματα συνθέτουν ένα μικρό Φεστιβάλ μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ.

Ξεχωρίζει ο χώρος που είναι αφιερωμένος στον Παύλο Φύσσα από τον οποίο διακινείται και η ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του και όπου δίνεται η αφορμή για συζήτηση για τα αίτια του φασισμού και την αντιμετώπισή του. 

Αμφιθεατρικά του Στεκιού παρουσιάζονται οι ερευνητικές εργασίες που επιμελήθηκαν μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Ομάδες παιδιών έφτιαξαν μικρά εργαστήρια και επεξεργάστηκαν έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη δίνοντας την απάντησή τους στην ψεύτικη εικόνα που προβάλλουν τα σχολικά βιβλία.

Τα ΕΠΑΛ έχουν το δικό τους χώρο στον οποίο προβάλλεται ένα διαφορετικό ρεπορτάζ με ΕΠΑΛίτες να λένε τη γνώμη τους για το σχολείο τους εκφράζοντας όμως και τα όνειρά τους, τις προσδοκίες τους στο βήμα που τους έδωβσε η ΚΝΕ. "Θέλω καλύτερα εργαστήρια", "Θέλω να έχω την ειδικότητα μου στο σχολείο της περιοχής μου", γράφουν σε έναν αυτοσχέδιο πίνακα.

Για πρώτη φορά λειτουργεί φέτος εργαστήριο από μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά. Χώρος προσαρμοσμένος στα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες των μικρών καλλιτεχνών που νιώθουν οικεία στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός νεολαίας. Σε ένα ταμπλό έρχονται και κολλούν το δικό τους τραγούδι ή ποιήμα. Έτσι ο μικρός Χρήστος από το Μουσικό Ιλίου γράφει: "Τόσος κόσμος πνίγηκε πάνω στη Θεσσαλία και ο πρωθυπουργός καθόταν πάνω στα ινία. Όλοι οι μπάτσοι κάθονταν μαζί με τους ρεπόρτερ και τραβούσαν βίντεο δύσμοιρους αγρότες."

Ενώ η συμμαθήτρια του, Βάσω εμπνεύστηκε αυτά τα λόγια: "Με έκαψε και με σκότωσε το ψέμα σου/ όταν οι ράγες πλέον σταμάτησαν/ με τελείωσες.../ έριξα αίμα πάνω σου... κλάμα για σένα.../ και ξαναγεννήθηκα!/ απ' το φόβο που 'δωσες... ξανάζησα πιο δυνατή!"

Σημείο αναφοράς γίνεται το escape room που έχει ετοιμάσει η μαθητική επιτροπή, όπου στήνεται παιχνίδι συνδυασμένο με γνώσεις και προβληματισμούς.

 

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Συμμετέχουν: «Κίτρινα Ποδήλατα», Δήμητρα Παπίου, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

23.00 Νατάσσα Μποφίλιου.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Κεντρική συζήτηση: «"Λαϊκή Συσπείρωση" για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων». Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

21.00 Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία».

21.30 «Καλό ταξίδι μάτια μου» - Τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, της προσμονής και της ελπίδας, από το Αιγαίο. Συμμετέχουν: Αμορόζα, Καίτη Κουλλιά, Χρήστος Τσιαμούλης.

22.30 «Ελλάδα - σταυροδρόμι προσφυγιάς» - Αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Πάνος Δημητρακόπουλος και ορχήστρα «Μαΐστρος». Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Παπάζογλου, Ντιλέκ Κοτς, Χάιγκ Γιαζιτζιάν.

00.00 Ηπειρώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγούδι: Γιώργος Κυρίτσης, Λευκοθέα Φιλιππίδη.

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.00 «Ποιητές των δρόμων» - Αφιέρωμα στους Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Ασιμο και Κατερίνα Γώγου. Επιμέλεια: Στέλιος Μαγαλιός. Συμμετέχουν: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιάρας. Guests: Νάσος Ματράκας, Σταμάτης Μορφονιός με το συγκρότημα «Ουτοπία» και στα τύμπανα ο Κυριάκος Δαρίβας («Απροσάρμοστοι»).

23.30 Nightstalker.

  • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Μέρα αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19.30.

Συμμετέχουν: Nada & Nesa (μαθητικό συγκρότημα από τους Αμπελόκηπους), «Αρρωστα Χαμόγελα», Miskin, «Κίσσα Γκρι», Ravious & Mas, Arcy, Rhyme Riot, Δημοσθένης, Dason, Raibo, Rebellion Connexion, KooZ & Totem, Brak & Dj Millman, Drugitiz, Frank the Zapper, Urban Pulse, Ζωγράφος & Ghetto Rock, «Το Σφάλμα» Full Band, Iezekil, Tiny Jackal & The Yellow Mary.

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

20.00 Εκδήλωση με αφορμή το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ: «Ο κινηματογράφος του 21ου αιώνα. Τέχνη και δημιουργία ή μπίζνες για λίγους;». Θα μιλήσουν η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Κώστας Σταματόπουλος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και σκηνοθέτης. Θα γίνουν παρεμβάσεις από σκηνοθέτες, εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό τομέα, σπουδαστές κ.λπ.

  • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση για τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ευρώπη: «Οταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός...». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Παρέμβαση θα κάνει ο Emmanuel Lepine, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας (FNIC-CGT) της Γαλλίας.

  • ΣΤΕΚΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

21.30 Ζωντανή συνέντευξη με νέους από τις αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Ολλανδία, για τα «σύγχρονα» ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα πρότυπα της ΕΕ που η κυβέρνηση επικαλείται μπροστά στο σχέδιό της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

  • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

18.30 Διεξαγωγή τουρνουά σκακιού.

20.30 Επίδειξη - παρουσίαση του Ολυμπιακού αθλήματος της Ιστιοπλοΐας από τον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) στη λίμνη του πάρκου.

  • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

20.45 Τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό, με τους «Υπεραστικούς».

  • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 «Ο μαγικός κόσμος της σαπουνόφουσκας»: Παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από τη «Fundastick Performing Arts».

19.30 Αφήγηση του παραμυθιού «Μαύρη Πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου.

20.00 Παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης, με τη μοναδική τεχνική του «μαύρου θεάτρου».



Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση

Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως εξής:

  • Με λεωφορείο από Αθήνα

- Για στάση «1η Πολυκατοικιών» (λεωφόρος Δημοκρατίας): Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός «Κάτω Πατήσια» - Ζεφύρι - Αχαρναί.

- Για στάση «6η Χασιάς» (λεωφόρος Φυλής): Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική.

- Για στάση «Τέρμα» (Εργατικές Πολυκατοικίες): 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι.

  • Οδικώς:

Από Αττική Οδό, μέσω του κόμβου 7 που οδηγεί στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του κόμβου 6 που οδηγεί στη λεωφόρο Χασιάς.

Από Εθνική Οδό, στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

  • Με τον Προαστιακό:

Στη στάση Αγ. Αναργύρων και από εκεί με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.

Πούλμαν δρομολογούνται από γειτονιές

Για τη μετακίνηση στο Πάρκο Τρίτση, Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν από διάφορες περιοχές της Αττικής αύριο Σάββατο:

  • Χολαργός: 5 μ.μ. από το δημαρχείο.
  • Αγία Παρασκευή: 5.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.
  • Ελευσίνα: 6.30 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.
  • Χαλάνδρι: 5.30 μ.μ. από Παπανικολή και Εθν. Αντιστάσεως.
  • Μαρούσι: 6 μ.μ. από το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».
  • Πέραμα: 6 μ.μ. από Λ. Ειρήνης 73.
  • Κερατσίνι: 6 μ.μ. από την πλατεία Χαραυγής, στάση στην πλατεία Κοσκινά (πρώην φαρμακείο «Ευφραιμίδη»).
  • Δραπετσώνα: Πλατεία Λαού (Ταμπούρια) και Λ. Λαμπράκη και Π. Φύσσα (πρώην Τσαλδάρη).
  • Νίκαια: 6 μ.μ. από την πλατεία Κουμπάκη (Σπάθα), στάσεις σε Χαλκηδόνα, Περιβολάκι, Κρατικό.
  • Κορυδαλλός: 6 μ.μ. από το Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» και από Λ. Λαμπράκη (μετά το γήπεδο της Προοδευτικής, στο βενζινάδικο της ΒΡ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου