Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ναζί δολοφονούν την κομμουνίστρια Gertrud Piter


Σαν σήμερα, 22 Σεπτέμβρη 1933, οι ναζί δολοφονούν την κομμουνίστρια Gertrud Piter, ηγετική μορφή του KPD και του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στο Βραδεμβούργο. Η Piter είχε γεννηθεί το 1899.

Σε ηλικία 21 ετών εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και λίγο αργότερα έγινε ηγετική μορφή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργατριών, παλεύοντας μέσα απο τις αντίστοιχες οργανώσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές. Ήταν η πρώτη κομμουνίστρια που εκλέχθηκε στο τοπικό κοινοβούλιο το 1924.


Όταν οι ναζί κατέλαβαν την εξουσία, δεν σταμάτησε τον αγώνα αλλά συνέχισε την αντιφασιστική δράση στην παρανομία. Συμμετείχε(και ως επικεφαλής)σε αντιφασιστική ομάδα που συγκροτήθηκε απο τους κομμουνιστές στην περιοχή και μοίραζε αντιναζιστικά φυλλάδια και προκηρύξεις και προσπάθησε να οργανώσει και κινητοποιήσεις ενάντια στους ναζί.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και η Piter συνελήφθη.Βασανίστηκε αλλά αρνήθηκε να καταδώσει τους συντρόφους της.Οι ναζί την έκλεισαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βραδεμβούργου το Σεπτέμβρη του 1933.Ήταν η πρώτη γυναίκα που έστειλαν εκεί. Τα Ες-Ες την βασάνισαν, την βίασαν και την δολοφόνησαν, μια μέρα μετά τον εγκλεισμό της, 22/9/1933. Ισχυρίστηκαν ότι "αυτοκτόνησε". Ήταν 34 χρονών.


To όνομα της έχει δοθεί σε πλατεία στο Βραδεμβούργο.Εκεί βρίσκεται και τιμητική πλακέτα με το όνομα της, στο μνημείο των θυμάτων του στρατοπέδου.

Praxis Review

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου