Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Blue Horizon: Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή στον καπιταλισμό;

Ποια δύναμη μετατρέπει τους ανθρώπους σε τέρατα ικανά να δολοφονήσουν έναν συνάνθρωπό τους, ρίχνοντάς τον στην θάλασσα; Το φρικιαστικό έγκλημα στο «Blue Horizon» είναι απότοκο της αποκτήνωσης μιας κοινωνίας η οποία βρίσκεται βουτηγμένη μέχρι το μεδούλι στον ατομισμό και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Την ανθρώπινη ζωή, την οποία οι εφοπλιστές της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Blue Horizon» την αποτίμησαν ήδη: Ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο και δώρο ένα αναψυκτικό!

Ναι, τα κτήνη που πέταξαν τον 36χρονο Αντώνη στη θάλασσα πρέπει να καταδικαστούν με τις υψηλότερες των ποινών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας. Αυτή θα είναι η τιμωρία τους.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνώντων και οι δηλώσεις συμπόνοιας των αστών πολιτικών δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αγγίξουν την ουσία του ζητήματος. Το είδαμε στο παρελθόν ουκ’ ολίγες φορές, το ξέρουμε πλέον καλά πως το μαχαίρι δεν πρόκειται ποτέ «να φτάσει στο κόκκαλο».

Οφείλουμε όμως, επιτέλους, να δούμε και τη μεγάλη εικόνα: Πίσω από τα κάθε λογής τέρατα κρύβεται ένα ολόκληρο σύστημα, που θέτει ως προτεραιότητα το κέρδος σε βάρος της ανθρωπινης ζωής. Καπιταλισμός είναι το όνομά του.

Στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας διαπράχθηκε το έγκλημα στα Τέμπη. Στον ίδιο βωμό, που απαξιεί διαχρονικά για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, καίγονται και πνίγονται συνάνθρωποί μας, από τον Έβρο και το Μάτι μέχρι την Μάνδρα και τη Θεσσαλία. Για τα κέρδη του κεφαλαίου βουλιάζουν σαπιοκάραβα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες φτωχοδιάβολους.

Αν κάποιος ξετυλίξει το νήμα της κτηνωδίας στο «Blue Horizon» θα καταλήξει αντιμέτωπος με ένα και μοναδικό ερώτημα: Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή στον καπιταλισμό;

Σε αυτήν την ερώτηση κλήθηκαν να απαντήσουν το βράδυ της Τρίτης τα αποκτηνωμένα δίποδα που βρίσκονταν στον καταπέλτη, έχοντας απέναντί τους τον Αντώνη. Και απάντησαν έτσι όπως τους γαλούχησε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, μέσω των αφεντικών τους: Πετάξτε τον στην θάλασσα!

Ο καπιταλισμός γεννά τέρατα. Μόνη ελπίδα, για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο, για ν΄ ανθρωπέψει ο άνθρωπος, η πάλη για την ανατροπή του.

Νίκος Μόττας

1 σχόλιο:

  1. Βόθρος

    «Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό τα έχει χαμένα. Πρέπει να μπει τέλος στο ξερχαβάλωμα» δήλωσε ο Άρης Πορτοσάλτε

    Παρασκευή 8/9 επανέρχεται επιχειρώντας να… στρογγυλέψει τα όσα είπε «Δεν είπα ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης», ανέφερε αρχικά ο Άρης Πορτοσάλτε. «Είπα ότι αν αυτή την εποχή ο πρωθυπουργός έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του, αντιληπτό, το βλέπουμε, υπάρχουν διπλωματικά θέματα, διεθνή κτλ., όχι να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης, να φύγει για να έρθει κάποιος άλλος, αλλά να ανατεθεί σε κάποιον η δουλειά, γιατί εδώ σε επίπεδο διοικήσεως, θέλει έναν συντονισμό», πρόσθεσε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου