Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Κριτήριο ψήφου


Μισθοί και συντάξεις ουσιαστικά «στον πάγο», πληθωρισμός που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, φορομπηξία στα ύψη για να διασφαλίζονται τα πλεονάσματα και η «δημοσιονομική σταθερότητα». Και από την άλλη ...ζεστό χρήμα «με ουρά» για να τονώνονται οι επενδυτικοί σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, δίνοντας το περίγραμμα της αντιλαϊκής επίθεσης για τους επόμενους μήνες και προσθέτοντας ακόμα περισσότερους λόγους στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες, στους συνταξιούχους να κάνουν το δικό τους «ταμείο»: Να δώσουν αγωνιστική απάντηση, με ένταση της διεκδίκησης για τις δικές τους ανάγκες, απέναντι στα κέρδη των λίγων.

Με αυτό το κριτήριο να δυναμώσει η στήριξη στο ΚΚΕ και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές σε δήμους και Περιφέρειες, που θα αποτελέσουν στήριγμα στην αναμέτρηση του λαού με την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους, που θα «τρέξουν» έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μαρτυράει ότι πράγματι ο λαός την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα έρθει αντιμέτωπος με τον λεγόμενο «ενάρετο κύκλο» της οικονομίας, τον οποίο διαφημίζει η κυβέρνηση και προβλέπει τη συνέχιση της αιμορραγίας του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άδικοι φόροι εκτινάσσονται, με τον ΦΠΑ π.χ. να αποδίδει σε σχέση με φέτος 1,15 δισ. ευρώ περισσότερα! Η δε φορολογία εισοδήματος αυξάνεται κατά 739 εκατ. ευρώ, κι αυτό παρά την πολυδιαφημισμένη «μείωση» του αφορολόγητου ορίου που η κυβέρνηση «μοσχοπουλάει» ως ανακούφιση τάχα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η φορολογία για το κεφάλαιο παραμένει σταθερά ...στον πάτο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών εσόδων του κράτους να βγαίνουν από τις τσέπες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Το προσχέδιο μαρτυράει ακόμα ότι η υποχρηματοδότηση σχεδίων, υποδομών και έργων που είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού, για προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση υπηρεσιών που αφορούν ζωτικές ανάγκες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών, της νεολαίας, συνεχίζεται, κλείνοντας από τώρα «ραντεβού» με τις επόμενες καταστροφές, με τους επόμενους μεγάλους κινδύνους από την «ακραία» αντιλαϊκή πολιτική τους.

Είναι μια σαφής προειδοποίηση στον λαό ότι θα έχει να αναμετρηθεί ξανά με μεγάλες ελλείψεις σε αντιπυρική - αντιπλημμυρική - αντισεισμική προστασία, με μέσα μεταφοράς - κινούμενες απειλές, με ετοιμόρροπες υποδομές, που από τύχη στέκονται ακόμα στις θέσεις τους... Με όλα εκείνα δηλαδή που καθορίζουν την καθημερινότητα, φέρνοντας παντού τη σφραγίδα των ματωμένων πλεονασμάτων, τα οποία η κυβέρνηση εκτοξεύει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο του πρόεδρο αναγνωρίζουν ως μία από τις μεγάλες «παρακαταθήκες» της δικής τους διακυβέρνησης.

Είναι όλα αυτά που βάζουν σε «στενό κορσέ» ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, και που σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες των αστικών κομμάτων να υλοποιήσουν, γενικεύοντας την εργολαβοποίηση υπηρεσιών και το «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, χέρι χέρι με τις περικοπές σε έργα υποδομής, στη σχολική στέγη, σε αθλητικούς και ελεύθερους χώρους.

Γι' αυτό, λοιπόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ώστε την ερχόμενη Κυριακή να δώσουν ηχηρό χαστούκι σ' αυτήν την πολιτική. Να στείλουν μήνυμα μάχης και διεκδίκησης, υπερψηφίζοντας σε δήμους και Περιφέρειες τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενισχύοντας το πραγματικό «αντίπαλο δέος» απέναντι σε ό,τι κάνει συντρίμμια τη ζωή τους.

Γιατί περισσότεροι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημαίνει περισσότεροι σύμμαχοι στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για τις δικές τους ανάγκες, σημαίνει περισσότερα εμπόδια σε μια εχθρική για τον λαό πολιτική, σημαίνει ένταση της πάλης για όσα μπορεί να απολαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους και τους τα στερούν τα κέρδη των λίγων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου