Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Το Ράιχσταγκ παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση


Αντιμέτωπο με το νέο επαναστατικό αναβρασμό στις γραμμές της γερμανικής εργατικής τάξης, το Ράιχσταγκ παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση του Γκ. Στρέσεμαν (στην οποία μετείχαν και 4 σοσιαλδημοκράτες υπουργοί) προκειμένου να καταπνίξει τους εργάτες (όπως και έγινε).

 Σαν σήμερα, 9 Οκτώβρη 1923, το Ράιχσταγκ παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση, αφού βρίσκεται αντιμέτωπο με νέο επαναστατικό αναβρασμό της γερμανικής εργατικής τάξης.

Γκούσταβ Στρέσεμαν

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος του 1914-1918 και τα ανυπόφορα βάρη της "ειρήνης" των Βερσαλλιών είχαν οδηγήσει σε τρομερή οικονομική κρίση το 1923. Το μάρκο κατρακυλούσε. Το πραγματικό μεροκάματο των εργατών δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει ούτε μια ζωή πείνας. Επιχειρήσεις και εργοστάσια έκλειναν, εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ανέργων προλετάριων ρίχνονται στους δρόμους, στις πόλεις γίνονται συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από τα καταστήματα των τροφίμων.

Σε πολλά μέρη, οι πεινασμένες μάζες οργανώνουν έπορείες στα χωριά για να πάρουν τα τα πιο αναγκαία τρόφιμα απ’ τους γαιοκτήμονες. Η επίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος αυξάνει γοργά.

Ανίκανη να γίνει κύρια της κατάστασης, η μπουρζουαζία βρίσκεται σε πανικό. Και τότε φωνάζει ξανά την Φιλελεύθερη δεξιά και τους "προοδευτικούς" Σοσιαλδημοκράτες (που έβγαζαν ψευτοαριστερούς λόγους ενω υποστήριζαν το καπιταλιστικό σύστημα) και παραχωρεί έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Γκούσταβ Στρέσεμαν (στην οποία μετείχαν και 4 σοσιαλδημοκράτες υπουργοί) για να χτυπήσει τους εργάτες (όπως και έγινε).

Η Σοσιαλδημοκρατία πρωταγωνίστησε στο τσάκισμα της ηρωικής εργατικής εξέγερσης του Αμβούργου το 1923 και, μαζί με την δεξιά, στην καταστολή σε όλη τη χώρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Π.χ η αστική τάξη είχε επιστρατεύσει Σοσιαλδημοκράτες και για να τσακίσουν τους εργάτες και Σπαρτακιστές το 1919 (και να δολοφονηθεί η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Κάρλ Λίμπκνεχτ κ.α).

Και δεν θα ήταν η τελευταία, στην Γερμανία και παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου