Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Δολοφονήθηκε στο Μόναχο (Γερμανία) ο Στεπάν Μπαντέρα, ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (ΟΥΝ).


Δολοφονήθηκε στο Μόναχο (Γερμανία) ο Στεπάν Μπαντέρα, ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (ΟΥΝ).
Το 1949, ως απάντηση στην αισχρή δολοφονία στο Λβιβ του Ουκρανού Σοβιετικού συγγραφέα Γιάροσλαβ Γκαλάν, ο οποίος στο γραφείο εργασίας του σφαγιάστηκε από ανθρώπους του Μπαντέρα, ο Στάλιν διέταξε να αναπτυχθεί ειδική επιχείρηση για την εξόντωση του ηγέτη των Ουκρανών εθνικιστών Στεπάν Μπαντέρα.

Στις 15 Οκτωβρίου 1959, ο Στέπαν Μπαντέρα σκοτώθηκε από τον πράκτορα της KGB Μπόγκνταν Στασίνσκι στην είσοδο του σπιτιού όπου έμενε με την οικογένειά του. Στις σκάλες, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από ειδική συσκευή με πίδακα διαλύματος κυανιούχου καλίου.

Για αρκετά χρόνια, ο ηγέτης του OUN κατάφερε να ξεφύγει από τους απεσταλμένους δολοφόνους, από τους οποίους του δόθηκε το παρατσούκλι "η πονηρή αλεπού". Είναι αλήθεια ότι εκείνη την εποχή σχεδόν δεν κρυβόταν: οδήγησε ένα σκούρο μπλε Opel, μερικές φορές επισκεπτόταν μια μεταναστευτική ελληνοκαθολική εκκλησία τις Κυριακές και έμπαινε στην ερωμένη του. Η διεύθυνση του "Poppel" - Kreitmayrshtrasse, 7 - Ο Στασίνσκι το βρήκε εύκολα, μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου.

Για πρώτη φορά τον είδε ζωντανό κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης δέησης στον τάφο του συνταγματάρχη της UPA Yevgeny Konovalets στο Ρότερνταμ. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια εννέα μηνών, ο πράκτορας ταξίδεψε στο Μόναχο τέσσερις φορές, αναζητώντας τον Μπαντέρα.
Οι πόρτες στο σπίτι όπου έμενε ο Μπαντέρα ήταν πάντα κλειδωμένες και ήταν ριψοκίνδυνο να γλιστρήσει μέσα μετά τον εισερχόμενο ενοικιαστή. Δεν ήταν δυνατό να ανοίξουν οι πόρτες με ένα κύριο κλειδί.


Την πρώτη ευκαιρία να σκοτώσει τον Bandera, όταν επέστρεψε στο σπίτι χωρίς φρουρό,ο Στασίνσκι την έχασε από τον εκνευρισμό του. Ολοκλήρωσε το έργο στη δεύτερη προσπάθεια, όταν ο Μπαντέρα αποδέσμευσε ξανά τον φρουρό. Τον περίμενε στην είσοδο, διάλεξε τη στιγμή που τα χέρια του Bandera ήταν απασχολημένα - στο ένα κρατούσε μια σακούλα με ντομάτες που αγόρασε στην αγορά και το άλλο άνοιξε τις πόρτες του διαμερίσματος με κλειδιά. 


Ο Στασίνσκι σήκωσε ένα όπλο τυλιγμένο σε εφημερίδα, πυροβόλησε και από τις δύο κάννες απευθείας στο πρόσωπο του Μπαντέρα. Αμέσως πήδηξε από την είσοδο, πέταξε το όπλο στην τάφρο και έφυγε από το Μόναχο. Οι γείτονες βρήκαν τον ματωμένο αλλά ζωντανό Μπαντέρα στο κλιμακοστάσιο. Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με μαύρες και μπλε κηλίδες. Πέθανε καθοδόν για το νοσοκομείο.

Αυτή τη φορά, το δηλητήριο δεν λειτούργησε αμέσως και δεν πρόλαβε να εξατμιστεί. Η αυτοψία έδειξε ότι ο αρχηγός των εθνικιστών δηλητηριάστηκε με κυανιούχο κάλιο. Κηδεύτηκε στο Μόναχο στο νεκροταφείο Waldfriedhof. 

Για την απόπειρα δολοφονίας σχεδιάστηκε ένα μίνι πιστόλι με δύο κάννες (η δεύτερη για τον φρουρό), παρόμοιο με ένα χοντρό στυλό, γεμάτο με αμπούλες δηλητηρίου. Μετά τον πυροβολισμό, δημιουργήθηκε ένα φαινόμενο αεροζόλ, το θύμα εισέπνευσε το δηλητήριο και πέθανε σε ένα λεπτό. Το δηλητήριο έπρεπε να εξατμιστεί από το σώμα, χωρίς να αφήνει σημάδια βίαιου θανάτου. 


Ο Στασίνσκι πήρε το αντίδοτο για να μην εισπνεύσει ο ίδιος τις τοξικές αναθυμιάσεις.
 

Από ομάδα ИОСИФ ВИССАРИОНОВИЧ СТАЛИН https://www.facebook.com/.../39739.../posts/2059523320905502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου