Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Πιο δυνατός ο λαός, το κριτήριο ψήφου και στον β' γύρο

Το έργο «προοδευτικοί υποψήφιοι» ανεβάζουν ενόψει του δεύτερου γύρου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να μπλέξουν σε αυτό και το ΚΚΕ, με τις γνωστές αυριανίστικες κουτοπονηριές ότι όποιος δεν στρατεύεται μαζί τους... στηρίζει τους υποψήφιους της ΝΔ.

Θα ήθελαν πολύ το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή μίλησε για μια κατεξοχήν πολιτική μάχη, που κάλεσε τον λαό να καταψηφίσει τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και τους δήθεν «ανεξάρτητους», επειδή στηρίζουν όλοι και υλοποιούν το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα και στην Τοπική Διοίκηση, να καλούσε μέσα σε μια βδομάδα τον λαό να κάνει το ακριβώς αντίθετο: Να ψηφίσει δηλαδή με άλλο κριτήριο, δίνοντας άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική και όσους την υπηρετούν σε τοπικό επίπεδο.

Τα πραγματικά αυτά διλήμματα δεν είναι «α λα καρτ», αλλά μπαίνουν καθημερινά σε κάθε βιοπαλαιστή και νέο άνθρωπο, μπροστά και στον β' γύρο:

  • Γι' αυτό έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ώστε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Καισαριανή και Τύρναβος να έχουν αγωνιστικές δημοτικές αρχές - στήριγμα στους αγώνες.
  • Αλλά να εκφράσουν και την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική με λευκό ή άκυρο εκεί όπου στον δεύτερο γύρο βρίσκονται οι «50 αποχρώσεις» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, οι «εκλεκτοί» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι δήθεν «ανεξάρτητοι».

Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ για λευκό ή άκυρο στον β' γύρο είναι στάση πολιτική, απόλυτα συνεπής με όσα έλεγε προεκλογικά. Και αυτή η συνέπεια είναι στοιχείο που εκτιμούν και αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ ευρύτερα τμήματα του λαού, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και ψευτοδιλήμματα ενόψει του β' γύρου των εκλογών.

Για το πόσο κάλπικες εξάλλου είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές και τα ψευτοδιλήμματα, τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Ενδεικτικά και μόνο:

-- Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο Μπακογιάννης δεν είχε την πλειοψηφία, αλλά τη βρήκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ στον ίδιο δήμο ψήφισε μαζί με τον νυν δήμαρχο την ανάπλαση στον Βοτανικό, τις αναπλάσεις στην Αθήνα με κορωνίδα τον Μεγάλο Περίπατο, συμβάσεις εκατομμυρίων για τη διαφήμιση της Αθήνας σαν τουριστικό προϊόν, αλλά και αναθέσεις εκατομμυρίων σε εργολάβους για έργα και δουλειές του δήμου. Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρέθηκε με συνέπεια απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική που θέλει την Αθήνα πεδίο για τις «πράσινες» και τουριστικές μπίζνες, πολιτική που θα υπηρετήσουν από κοινού και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έδειξε και το ντιμπέιτ Μπακογιάννη - Δούκα μεσοβδόμαδα.

-- Θέλουν να ξεχάσει ο λαός ότι σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι εκλεκτοί των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έβαλαν μαζί με εκείνους της ΝΔ τη «σφραγίδα» στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων, στην «ανταποδοτικότητα» των υπηρεσιών, στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ, στην εργασιακή γαλέρα στους ΟΤΑ, στην εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους και των εργολαβιών. Πολιτική που εφάρμοσαν παντού, αφήνοντας τον λαό σε Θεσσαλία, Εύβοια, Εβρο, σε όλη την Ελλάδα εκτεθειμένο στο «πάμε κι όπου βγει». Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Περιφέρειες και δήμους αποτέλεσε το αντίπαλο δέος σε αυτήν την πολιτική, αποκάλυψε πού οδηγεί, απαιτώντας κατάργηση των χαρατσιών, κονδύλια απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, προσωπικό και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, αποτέλεσε στήριγμα στον αγώνα του λαού, μεταφέροντας τα αιτήματά του στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

-- Προσπαθούν να περάσουν «στο ντούκου» οι δεκάδες περιπτώσεις, όπως το ψηφοδέλτιο του Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του Πέγκα που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι «προοδευτικοί» υποψήφιοι φιγουράρουν - όπως ακριβώς και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του Ζέρβα - δίπλα σε υποψήφιους με ακροδεξιές και ρατσιστικές θέσεις. Κανένας τους δεν καταδίκασε επίσης την θρασύδειλη επίθεση των φασιστών στο εκλογικό περίπτερο και στον υποψήφιο δήμαρχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κι αυτό λέει πολλά για τις επικίνδυνες συγκλίσεις τους και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των φασιστικών μορφωμάτων, συνολικά του φασισμού.

Τα περί των «προοδευτικών υποψηφιοτήτων» που πρέπει τάχα να στηριχτούν απέναντι στους υποψηφίους της ΝΔ, είναι λοιπόν εκ του πονηρού, ενώ η συζήτηση έχει ευρύτερες σκοπιμότητες και υπηρετεί πολλούς σχεδιασμούς. Ουσιαστικά, η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως πρόκριμα για διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που αναζωπυρώθηκαν μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία του. Δεν τα κρύβουν, άλλωστε, τα παζάρια αυτά, με φωνές όπως του Σπίρτζη να ζητάνε άμεσα ακόμα και σύμπηξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει αυτές τις διεργασίες και τη στήριξη που δίνει σε υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να διασωθεί, να μετριάσει τις επιπτώσεις από το ότι προοδευτικός λαϊκός κόσμος τον εγκαταλείπει.

Σε αυτή τους την προσπάθεια όμως δεν πρόκειται να βρουν κανένα άλλοθι στο ΚΚΕ. Το ακριβώς αντίθετο: Ακόμη περισσότεροι, προοδευτικοί, αριστεροί άνθρωποι χρειάζεται τώρα να ακολουθήσουν τον μόνο ελπιδοφόρο δρόμο, αυτόν της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις μεγάλες μάχες, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τον οποίο διάλεξαν ακόμη περισσότεροι και σε αυτές τις εκλογές.

Εκεί βρίσκεται η ελπίδα για τον λαό, και όχι στα παζάρια των αστικών πολιτικών δυνάμεων, στις διεργασίες για την ανασύνθεση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας και στις αυταπάτες περί «αριστερών» και «ριζοσπαστικών» κυβερνήσεων και «ρήξεων» στο πλαίσιο του συστήματος.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ αφορά και όσους μάταια αναζητούν ριζοσπαστική διέξοδο σε σχήματα και ομάδες, όπως αυτά που στήριξαν τον συνδυασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον δήμο Αθήνας και «πριν αλέκτορα φωνήσαι» έσπευσαν να δηλώσουν... «κριτική ψήφο στον Χάρη Δούκα», να καταθέσουν δηλαδή τις ψήφους αυτές στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτό λοιπόν το καθαρό κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ παντού, σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου, τους νέους, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Σε αυτούς απευθύνεται και όχι βέβαια στα κόμματα που βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα.

Γι' αυτό δεν έχουν και καμία βάση τα «πονηρά» ερωτήματα που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για το «πώς γίνεται το ΚΚΕ να ζητάει στήριξη στον β' γύρο, ενώ το ίδιο δεν δίνει στήριξη εκεί όπου δεν έχει δικούς του». Γιατί το ΚΚΕ ούτε παζαρεύει ψήφους και στηρίξεις, ούτε μπαίνει σε δοσοληψίες «στήριξέ με εκεί να σε στηρίξω παραπέρα». Αυτά είναι «χάρισμα» των παρατάξεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των δήθεν «ανεξάρτητων», που έκαναν ουκ ολίγα τέτοια αλισβερίσια και σε αυτές τις εκλογές, πάνω στο έδαφος της κοινής τους πολιτικής.

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα ολοκληρώνουμε τη νίκη της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις εκφράζουμε την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά, στους εκπροσώπους όλων των άλλων συνδυασμών.
    ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου