Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Προκλητική επιχείρηση στράτευσης του λαού με τα νέα εγκλήματα του κατοχικού κράτους

Η εικόνα με τα «παιδιά που έβαλαν οι τρομοκράτες μέσα σε κλουβιά» αναπαράχθηκε και στη χώρα μας, μόνο που έχει ανέβει στο διαδίκτυο πριν από τις 7 Οκτώβρη..

Η προσπάθεια των επιτελείων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους να «ξεπλύνουν» το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης και ακόμα περισσότερο να στρατεύσουν τον λαό με το ισραηλινό κατοχικό κράτος, την ώρα που κλιμακώνει με νέα εγκλήματα πολέμου τη σφαγή των Παλαιστινίων, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ένα καλά επεξεργασμένο προπαγανδιστικό μπαράζ, με «κορωνίδα» και αυτήν τη φορά τα «απαραίτητα» fake news.

Από την πρώτη στιγμή της νέας όξυνσης των συγκρούσεων, αστικά ΜΜΕ της χώρας μας, κανάλια και ιστοσελίδες, αναπαράγουν «αμάσητα», χωρίς καμία διασταύρωση, έναν καταιγισμό από βίντεο, «πληροφορίες» και «προσωπικές ιστορίες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία, εμφανίζοντας τη «βαρβαρότητα των Παλαιστίνιων τρομοκρατών» εναντίον αμάχων.

Οπως και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, βέβαια, τα πρώτα fake news αποκαλύπτονται ελάχιστα 24ωρα μετά τη μετάδοσή τους, με τη διάψευσή τους βέβαια να περνάει στα ψιλά ή και να μη δημοσιεύεται καθόλου...

Από «δυτικά» πρωτοσέλιδα μέχρι και δηλώσεις του Μπάιντεν έφτασε η «είδηση» για τα «δεκάδες αποκεφαλισμένα μωρά», πριν αρχίσουν οι... αναδιπλώσεις και αποκαλυφθεί η πραγματική «πηγή»

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ο λογαριασμός @Israel στην πλατφόρμα X, που είναι ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού κράτους, ανάρτησε την περασμένη Τρίτη ένα βίντεο με «ρεπορτάζ» του καναλιού «i24» από το ισραηλινό κιμπούτζ Κφαρ Αζά, σύμφωνα με το οποίο «τουλάχιστον 40 μωρά δολοφονήθηκαν» από την επίθεση της «Χαμάς» τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την δημοσιογράφο μάλιστα να μεταδίδει ότι οι ένοπλοι της «Χαμάς» «αποκεφάλισαν βρέφη». Αντίστοιχο ρεπορτάζ μετέδωσαν και άλλα «δυτικά» ΜΜΕ, όπως ο «Independent», το CNN κ.ά.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα και θα επιβεβαίωνα φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά».

Η είδηση μεταδιδόταν επί δύο μέρες και σε ελληνικά ΜΜΕ.

Ηδη από το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και ρώτησε γι' αυτούς τους ισχυρισμούς, παίρνοντας την απάντηση ότι «είδαμε τα νέα, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση για αυτό». Η ίδια η δημοσιογράφος του «i24» υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, «διευκρινίζοντας» σε ανάρτησή της στο X ότι η πληροφορία δεν είχε προέλθει από δική της έρευνα/αυτοψία, αλλά από «Ισραηλινούς στρατιώτες». Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Oren Ziv, που συμμετείχε στην ίδια αποστολή δημοσιογράφων στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά, ανέφερε ότι είδαν πολλούς νεκρούς αμάχους, αλλά ενώ οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν στο κιμπούτζ ούτε είδαν νεκρά και αποκεφαλισμένα μωρά, ούτε υπήρχε τέτοια επίσημη ενημέρωση από τον στρατό.

Αργότερα, και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση «σε αυτό το στάδιο» να επιβεβαιώσει ότι «40 μωρά δολοφονήθηκαν» στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά...

Μετά από όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος ανασκεύασε τις δηλώσεις Μπάιντεν, με αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είδε ποτέ εικόνες με αποκεφαλισμένα παιδιά, αλλά... αναφερόταν σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, μάλιστα, «πηγή» των επίμαχων δημοσιευμάτων ήταν ο Ισραηλινός ταγματάρχης David Ben Zion, ανώτατο στέλεχος οργανώσεων Εβραίων εποίκων, ο οποίος τον περασμένο Φλεβάρη καλούσε με αναρτήσεις του σε ανελέητα πογκρόμ για τον αφανισμό παλαιστινιακού χωριού στη Δυτική Οχθη...

Καραμπινάτη κατασκευασμένη «είδηση», που κατέρρευσε με πάταγο, γεγονός που «κουκουλώθηκε» ωστόσο από τα ελληνικά αστικά ΜΜΕ.

  • Σε άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αναπαράχθηκε και εδώ στην Ελλάδα, έδειχνε παιδιά μέσα σε κλουβιά, που υποτίθεται ότι ήταν ισραηλινών οικογενειών και είχαν αιχμαλωτιστεί από τη «Χαμάς». Τελικά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ...κλασική περίπτωση fake news. Τα σενάρια για την πραγματική προέλευση του βίντεο είναι πολλά, το σίγουρο όμως είναι ότι ανέβηκε στο διαδίκτυο και στο TikTok πριν από τις 7 Οκτώβρη, οπότε και ξεκίνησε η επίθεση της «Χαμάς».
  • Εδώ και μέρες, πολλά ΜΜΕ και στη χώρα μας μετέδιδαν πλήθος «ρεπορτάζ» για τη «δολοφονία» της Σάνι Λουκ, μιας Γερμανοεβραίας κοπέλας η οποία, όπως μεταδόθηκε, συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που δέχθηκε την επίθεση της «Χαμάς». Ωστόσο, η ίδια η μητέρα της νεαρής κοπέλας δήλωσε μερικές μέρες μετά ότι έλαβε μήνυμα που αλλάζει τα δεδομένα. «Τώρα έχουμε στοιχεία ότι η Σάνι είναι ζωντανή, αλλά έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» η μητέρα της, Ricarda. Αργότερα μάλιστα μεταδόθηκε ότι η νεαρή κοπέλα - τη «δολοφονία» της οποίας έσπευσαν να προδικάσουν τα περισσότερα ΜΜΕ - νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη, σε νοσοκομείο στη Γάζα...
  • Στη μονόπλευρη «ενημέρωση» καναλιών και ειδησεογραφικών σταθμών από «δυτικές» χώρες και την Ελλάδα, που έχουν όλη τη μέρα ανταποκρίσεις από το Ισραήλ αλλά... κανέναν ανταποκριτή στη Λωρίδα της Γάζας, έρχονται να προστεθούν και άλλα κατασκευασμένα «ρεπορτάζ». «Είναι η έβδομη πυραυλική επίθεση της "Χαμάς"», αναφέρει ανταποκριτής γνωστού ειδησεογραφικού site από το Ισραήλ και την πόλη Ασκελόν. «Για ένατη φορά σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό», αναφέρει αργότερα. Μόνο που «το σκηνικό που επαναλαμβάνεται», είναι μάλλον... όντως σκηνικό, αφού και τις δύο φορές το βίντεο δείχνει στην είσοδο του νοσοκομείου να μπαίνουν οι ίδιοι «τραυματίες»...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου