Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Πλήρης κάλυψη στα δολοφονικά σχέδια του Ισραήλ

 

Πλήρη κάλυψη στα φριχτά σχέδια του Ισραήλ και του ευρωατλαντικού παράγοντα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού προσφέρει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, χθες απογειώθηκε εκ νέου από το αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδας κατασκοπευτικό αεροσκάφος των Αμερικανών (τύπου «Lockheed EP-3» του US Navy), αυτήν τη φορά με αποστολή, συλλέγοντας εικόνα και σε συνεργασία με αντίστοιχα αεροσκάφη των Αμερικανών που απογειώθηκαν από άλλα σημεία της Μεσογείου, να φροντίσουν για την «ασφαλή διέλευση» και προσγείωση του αεροσκάφους «Air Force One» που μετέφερε τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Τελ Αβίβ για συνεννοήσεις με τον Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν ξανά προκλητικός και κυνικός, «αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», μερικές μόνο ώρες μετά την ισραηλινή θηριωδία με την απάνθρωπη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας. Αλλωστε, κάποιες υποκριτικές αναφορές του για «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», «προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας» και «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» δεν ξεπλένουν την εξοργιστική συστράτευση της κυβέρνησης της ΝΔ με τα διαχρονικά εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Εξάλλου, με γνώμονα τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής και των συμφερόντων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, χαρακτήρισε «επιβεβλημένο (...) να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» ενώ όλοι οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου, τους οποίους υπηρετούν τα αστικά κόμματα, οδηγούν από σύγκρουση σε σύγκρουση, όπως δείχνει η κατάσταση από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, βρίσκοντας αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή στο εσωτερικό και ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, χαρακτήρισε «επίσης επιβεβλημένο σε αυτές τις συνθήκες να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ», όπως και την «αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις» όπως τόνισε.

Ταυτόχρονα, μετά την ακύρωση (ήταν για σήμερα) του ταξιδιού του στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι θα ταξιδέψει «στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», καθώς πιθανά μεθαύριο Σάββατο ενδέχεται να μεταβεί στο Κάιρο για πολυμερή Διάσκεψη την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό. «Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτήν τη νέα "έκρηξη" στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με τη δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», είπε με ωμότητα, αναζητώντας, πάνω σε πτώματα, πάτημα για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα - διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησε τις «εξελίξεις», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση, που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Παρακολουθήσεις και χαφιεδιλίκι των ξεριζωμένων

Στο ίδιο πνεύμα, μιλώντας χθες το βράδυ στον «ΑΝΤ1» ζήτησε «διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας» στο νοσοκομείο στη Γάζα, ουσιαστικά δηλαδή έριξε «νερό στον μύλο» της ισραηλινής προπαγάνδας ότι την προκάλεσαν Παλαιστίνιοι, καθώς έκανε τον ανήξερο για το ποιος έκανε το χτύπημα. Τόνισε δε ξανά ότι στην κυβέρνηση «υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», «τιμώντας τη συμμαχία μας με το Ισραήλ».

Επιπλέον, μπροστά στο να «πάμε προς μία γενικότερη αποσταθεροποίηση», «σε μία περιοχή η οποία δυστυχώς δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», έβαλε πρόταγμα «να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση» και «να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη φύλαξη των συνόρων μας, γιατί αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη έναν αριθμό Παλαιστινίων οι οποίοι βρίσκονται στην πατρίδα μας αναζητώντας άσυλο. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», ουσιαστικά βαφτίζοντάς τους εν δυνάμει «τρομοκράτες».

Επιμένοντας μάλιστα ότι «η πολιτική μας, μια πολιτική της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί», τόνισε ότι «είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών», «είμαστε σε εγρήγορση, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ, η ΕΥΠ, κάνουμε το καλύτερο για να μπορούμε να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε περιπτώσεις που ενδεχομένως να μας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», παρέπεμψε δηλαδή σε εκτεταμένες παρακολουθήσεις και χαφιεδισμό ξεριζωμένων ανθρώπων.

Εξίσου κατάπτυστη ήταν η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη σφαγή στη Γάζα, μιλώντας γενικά και αόριστα για «τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας» και εκφράζοντας για άλλη μια φορά το γνωστό ευχολόγιο «για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών», χωρίς κουβέντα για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων ή για την πολύχρονη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Υπόβαθρο οι μπίζνες τους

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο δίκτυο «Al Arabiya», μίλησε για «άκρως ανησυχητική κατάσταση στη Μέση Ανατολή», με «πιθανή διάχυση της κρίσης» και «ανθρωπιστικές συνέπειες», καθώς «πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι», ενώ, στο πλαίσιο της πρεμούρας της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια για την περιοχή, δήλωσε τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης «να παράσχουμε πολύτιμη βοήθεια, ιδίως στην κρίση στη Μέση Ανατολή» προκειμένου «να συντονίσουμε τη δράση μας τόσο κατά των τρομοκρατών όσο και κατά κάθε είδους ανθρωπιστικής κρίσης και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτόν τον φαύλο κύκλο βίας».

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος είναι στρατηγικοί μας εταίροι. Εχουμε υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών. Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο των σχέσεών μας εδώ και χρόνια και ελπίζουμε πραγματικά να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία και τον συντονισμό μας». Εστίασε στη «συνεργασία μας στον τομέα της Ενέργειας», όπου «αναπτύξαμε συνέργειες και με τις δύο χώρες: Το "Euro-Asia Interconnector" μέσω Ισραήλ και Κύπρου και το "GREGY"» για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, το οποίο έχει επιλεγεί ως ένα από τα κυριότερα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος στην ΕΕ».

 

Εγνοιες...

Εχει έγνοιες και άγχη τελικά το καινούργιο κουστούμι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Για παράδειγμα, για το Παλαιστινιακό μάθαμε πως το βασικό άγχος είναι η «αδιανόητη» στάση της ηγεσίας της ΕΕ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει ενεργό ρόλο για ειρήνη και σταθερότητα στη γειτονιά της».

Ισως να μην πρόλαβε να ανοίξει τηλεόραση για να δει π.χ. τον Γερμανό καγκελάριο στο πλευρό του Μπ. Νετανιάχου, αλλά οφείλουμε να τον διαβεβαιώσουμε πως μια χαρά παρούσα είναι η ΕΕ στην περιοχή: Με τα πολεμικά της πλοία και μέσα - ανάμεσα σε αυτά και τα ελληνικά - «σε απόσταση βολής», να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Με τις «στρατηγικές συμφωνίες» - ανάμεσα σε αυτές και Ελλάδας και Κύπρου που κι εκείνος συνυπέγραψε - με το κράτος-δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Με τις κατάπτυστες συμφωνίες για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, όπως π.χ. τη Συμφωνία με την Τουρκία που επί ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε, για να μη φτάνει ως την ΕΕ «των εγκλημάτων τους ο απόηχος». Με την απαγόρευση διαδηλώσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όπως σε Γαλλία και Γερμανία. Η ΕΕ λοιπόν είναι τόσο απούσα όσο είναι και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ξαναέλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα ακριβώς που η ιμπεριαλιστική ένωση αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια, πάνω και από τις ΗΠΑ, στις πολεμικές δαπάνες προς τον Ζελένσκι.

Μάλλον το άγχος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό: Το πώς θα μακιγιάρει το γεράκι για να φέρνει σε περιστέρι. Τι καλύτερο αλήθεια απ' το να εξισώνεις θύτες και θύματα και να παρουσιάσεις τη σημερινή κατάσταση ως πόλεμο Ισραήλ και «Χαμάς», μιλώντας για «το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη "Χαμάς"», που όμως «δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό αμάχων»; Αλήθεια, τι διαφορετικό έλεγε από την κυβέρνηση που μιλούσε για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και για «προσπάθεια να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση»;

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε με τους αμάχους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητά τους», γράφει ο Τσίπρας. Αλλά αλήθεια πώς είσαι με τους αμάχους όταν τέτοιες κρίσιμες ώρες «ξεχνάς» να πεις ποιος τους μετατρέπει σε θύματα «ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα» κι απ' τη μια κι απ' την άλλη πλευρά; Οτι είναι η κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, η βαρβαρότητα δεκαετιών απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό, η συστηματική εξόντωσή του με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η άρνησή τους να υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αυτή η πολιτική δηλαδή που τελικά μετατρέπει σε θύμα και τον ίδιο τον λαό του Ισραήλ που μεγάλο κομμάτι του αντιδρά στην πολιτική του κράτους - δολοφόνου.

Για το τέλος, η ερώτηση είναι εύλογη: Αυτά τα ευχολόγια περί «επιστροφής σε αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών», τα είχε πει άραγε στον... «Μπίμπι» (όπως μάθαμε αργότερα πως προσφωνούσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Νετανιάχου) όταν «κλείδωναν» τη στρατηγική συμφωνία με το κράτος - δολοφόνο; `Η να υποθέσουμε πως η «οικειότητα» αυτή δεν είχε καθόλου να κάνει με τον ενταφιασμό επί ΣΥΡΙΖΑ της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους;


Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου