Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 19/03/1895

Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» («La sortie des usines Lumière»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

19/03/1900

Πέθανε η Ελένη Μπούκουρα — Αλταμούρα, Ελληνίδα ζωγράφος.

19/03/1900

Γεννήθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας κομμουνιστής επιστήμονας Φρέντερικ Ζόλιο Κιουρί. 

Ζόλιο Κιουρί

19/03/1914

Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

19/03/1914

Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Καναδός μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα

19/03/1920

Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία (μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Ακολούθως, οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

19/03/1944

Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ένωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

19/03/1964

Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Άλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

19/03/1970

Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ, αντίστοιχα.

19/03/2003

Λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ. Ξέσπασε κατά της συζύγου του Τόμας Μίλερ

«Ντροπή σας. Ολοι στη Βαγδάτη. Ολοι στους δρόμους. Δεν πρέπει να πεθάνει ούτε ένα παιδί από όποια "λογική σφαίρα", από όποια "έξυπνη βόμβα", ούτε ένα παιδί από πείνα. Είστε ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη. Να μην ξανάρθετε».

 2003: Λίγες ώρες πριν την πύρινη κόλαση στο Ιράκ

1 σχόλιο:

  1. Ελένη Αλταμούρα ‑Μπούκουρα, η πρώτη Ελληνίδα που τόλμησε να γίνει ζωγράφος. Ριζοσπαστικό πνεύμα, πήγε κόντρα στα δεδομένα και στα ήθη του καιρού της. Εφυγε από το σπίτι της. Μεταμορφώθηκε για να σπουδάσει. Ερωτεύθηκε Ιταλό ομότεχνό της, έκανε μαζί του τρία παιδιά, αλλαξοπίστησε για να τον παντρευτεί, εγκαταλείφθηκε από αυτόν, στερήθηκε τα παιδιά της, επέστρεψε στην Ελλάδα, πέθαναν τα παιδιά της κι εκείνη έζησε την υπόλοιπη ζωή της έρημη.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/blog-post_818.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου