Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Γεννιέται ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν


Γεννιέται, 16/12/1770, ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασσικής μουσικής Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

Με την τέχνη του ο Μπετόβεν άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα και ένωσε τα αισθήματα όλων των λαών του κόσμου, μέσα από ήχους αιώνιους και σχεδόν αρχετυπικούς. Επαναστατικός και πρωτοπόρος, επαναπροσδιόρισε τις μουσικές φόρμες και με το ορμητικό του πάθος οδήγησε τη μουσική στο ρεύμα του Ρομαντισμού.

Ο Λ. Βαν Μπετόβεν , ο Γερμανός συνθέτης, που θαυμάστηκε όσο κανένας άλλος στην ιστορία της μουσικής φιλολογίας, εξακολουθεί να συγκινεί και να θεωρείται ως φορέας ιδεών της ελευθερίας, ως επαναστάτης, ως η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία.

 Ο Μπετόβεν έζησε και δημιούργησε στη Βιέννη χωρίς να δεσμευτεί με εργασιακές υποχρεώσεις απέναντι σε εργοδότες, προερχόμενους από την εκκλησιαστική ή την κοσμική εξουσία. 

Το προσωπικό δράμα του συνθέτη, του βαρήκοου και αργότερα κωφού μουσικού, επηρέασε τη ζωή του και τη σταδιοδρομία του, αλλά δεν ανέκοψε τη μεγαλειώδη πορεία του.

Το Απρίλη του 1803 παίχτηκε το ορατόριο που θα ακούσουμε σήμερα, ενώ την ίδια χρονιά τέλειωσε ένα άλλο έργο, τη Συμφωνία του "Βοναπάρτης", που το 1804, όταν ο Ναπολέων αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας, ο Μπετόβεν μετανόησε, έσχισε τη σελίδα του τίτλου και μετονόμασε το έργο σε "Ηρωική συμφωνία".

Στις 13 Δεκέμβρη του 1826, παρουσίασε ίκτερο και υδρωπικία, που, σύμφωνα με τις γνώμες των θεραπόντων ιατρών, οφειλόταν σε μεταηπατική κίρρωση.

Πέθανε στις 26 Μάρτη του 1827.

5η συμφωνία 

9η συμφωνία

1 σχόλιο:

  1. 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μουσικού συνθέτη Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/politismos/245448/250-hronia-apo-ti-gennisi-toy-koryfaioy-moysikoy-syntheti-loyntvih-van

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου