Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Φώτης Γιαγκούλας και Λεωνίδα Μπαμπάνη


Εξουδετερώνεται, 21/9/1925, η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμήτρα.

Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμ


Η ιστορία του Φώτη Γιαγκούλα είναι γεμάτη από κατορθώματα που θα σμιλέψουν το θρύλο που περιέβαλλε το πρόσωπό του. Έδρασε  στην περιοχή που περιέκλειαν τα βουνά Χασιά, Καμβούνια και Όλυμπος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το πώς βγήκε στο βουνό. Μία λέει για ζωοκλοπή, θα καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης  την πρώτη φορά και τη δεύτερη για δεκαέξι, αλλά κατά την μεταφορά του από τη Λάρισα στο διαβόητο κάτεργo Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης θα δραπετεύσει φορώντας και τις χειροπέδες του. 

Άλλη εκδοχή είναι ότι βγήκε στο βουνό το 1902, όταν συμπλήρωσε την κανονική στρατιωτική του θητεία και για την τιμή μιας πρώτης εξαδέλφης του της Μαρίας σκότωσε έναν ενωμοτάρχη της χωροφυλακής που υπηρετούσε στον μικρό σταθμό των Μεταξάδων και που την  ενοχλούσε επίμονα…(υπάρχουν και άλλες εκδοχές)…

Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό που τον διέκρινε ήταν το θράσος που είχε. Υπήρχαν περιπτώσεις που παρότι έκανε τις δολοφονίες εναντίον των πλουσίων…έβαζε τα καλά του και εμφανιζόταν στη κοσμική Αθήνα και συγκεκριμένα στα σπίτια των πλουσίων όπου έφτανε στο σημείο να συζητά μαζί τους και δεν καταλάβαινε κανείς ότι ήταν εκείνος!

 Ήταν τόσο ξακουστός που το άγγελμα του θανάτου του θα ταξιδέψει από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας και θα θλίψει αρκετούς απ ΄ αυτούς που ο λήσταρχος, με τη μεγαλοκαρδία του, είχε συνδράμει με τον έναν ή άλλον τρόπο. Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε ότι έγινε θρύλος και ξακουστός…Αφού  πολλοί δεν θέλανε να πιστέψουν ότι <<ο βασιλιάς των ορέων>> δεν θα σκορπίσει το φόβο και τον τρόμο στους εκμεταλλευτές των φτωχών και των ανήμπορων. Ο θρύλος λέει επίσης ότι ακόμη και αυτοί που τον καταδώσανε  θ ΄ αρχίζουν να χάνονται ο ένας μετά τον άλλο και θα πουν ότι το φάντασμά του έπαιρνε εκδίκηση… για την άδικη κατάδοσή του.


Ο Λεωνίδας Μπαμπάνης, αδελφός του θρυλικού λήσταρχου Πάντου Μπαμπάνη, καταγόταν από το χωριό Καρατζόλι, το σημερινό Αργυροπούλι της Ελασσόνας.  Σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών έγινε μέλος της συμμορίας του αδελφού του, η οποία κατά καιρούς << συνέπραττε>> μ ΄ εκείνην του Φώτη Γιαγκούλα. 

Οι τρείς τους διέπραξαν σοβαρές ληστείες και αιματηρούς φόνους. Ο Λεωνίδας Μπαμπάνης αποκαλούνταν και << Γάτος >>, από την ικανότητα του να ξεφεύγει πηδώντας από μεγάλο ύψος. Λένε πως , όταν φύλαγε τον αιχμάλωτο Τζαμαλούκα, που είχε συλλάβει ο αδελφός του Πάντος Μπαμπάνης, πήδηξε από ένα  λόφο ύψους…πενήντα περίπου μέτρων προκειμένου να ειδοποιήσει τους συντρόφους του ότι είχε διακρίνει ένα απόσπασμα χωροφυλάκων να ΄ρχεται προς το λημέρι τους.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΦΤΟΒΡΥΣΗ

Σημείωμα των λήσταρχων με τις υπογραφές   Μπαμπάνη - Τσαμήτα


Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 1925. Οι ληστές Φώτης Γιαγκούλας, Λεωνίδας και Πάντος Μπαμπάνης και Κώστας Τζαμήτας, κρατούσαν ομήρους τα δύο νεαρά ξαδέρφια Ράπτη και ζητούσαν από τους γονείς τους 3.000.000 δραχμές για να τα ελευθερώσουν. 

Ένα καλά οργανωμένο απόσπασμα από είκοσι επτά σκληροτράχηλους αγροφύλακες και πέντε καλά εκπαιδευμένους αγροφύλακες και έναν καταδότη είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το λημέρι των ληστών.  

Την ώρα που οι αγροφύλακες ρίχνουν τα πρώτα πυρά εναντίον τους,  οι ληστές θα ταμπουρωθούν όχι στη σπηλιά αλλά στο βάθος του ρέματος.  

 Ο Κώστας Τζαμήτας ήταν ο μόνος που είχε μείνει στη σπηλιά πυροβολώντας αδιάκοπα… μέχρι που θα κάνει μια απελπισμένη έξοδο σε μια προσπάθεια να συναντήσει τους συντρόφους του. 

Και τότε θα τραυματιστεί βαρύτατα από τις σφαίρες των χωροφυλάκων που τον πέτυχαν στα πόδια και θα πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία… 

Ύστερα από μεγάλη μάχη και συγκεκριμένα στις δύο το μεσημέρι  ο θρυλικός λήσταρχος του Μεσοπολέμου Φώτης Γιαγκούλας θα σκοτωθεί. 

Λίγο αμέσως μετά, κατά τις τρεις η ώρα, θα σκοτωθεί και ο Πάντος Μπαμπάνης. Για το Φώτη Γιαγκούλα έχει καταγραφεί ότι ήταν τόσο σκληρός που ακόμα και όταν ξεψυχούσε δεν παραδινόταν μέχρι που  ο ενωματάρχης Καλογούρης από απόσταση μερικών μέτρων θα τον σημαδέψει στη καρδιά και ο θάνατός του από εκείνη τη μοναδική σφαίρα θα είναι σαν να έχει τρυπήσει τις καρδιές όλων όσων είχαν απομείνει ζωντανοί. Κατά το απόγευμα ο Λεωνίδας Μπαμπάνης θα πέσει εγκλωβισμένος στα χέρια των χωροφυλάκων…

Αργά το βράδυ, 20 προς 21, οι κομμένες κεφαλές των Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τζαμήτα θα είναι παλουκωμένα στα σιδερένια κάγκελα του μικρού σταθμού Κατερίνης μπροστά σε ένα γεμάτο από πλήθος αργόσχολων και περίεργων ανθρώπων. 

Σήμερα το κεφάλι του Γιαγκούλα, μαζί με το θρυλικό μαχαίρι του, την «Παρδάλα» (με το οποίο εκτιμάται ότι δολοφόνησε 54 ανθρώπους) εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο.

olymposvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου