Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Θεατρικό έργο "Άρης"

Το πρόγραμμα της παραστάσεις
"Το τερπνόν μετά του ωφελίμου" 
Ο Γκαγκάριν προτείνει το θεατρικό έργο "Άρης"

ΑΦΗΓΗΣΗ
Πριν κάμποσο καιρό... ρώτησα ένα παιδί ως 8 χρονών:
- τον ξέρεις τον Άρη;
   - Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;
  - Όχι Μα τόνε ξέρω.
- πώς είναι;
  - Τρεις βολές πιο αψηλός απ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.
 Άρης Βελουχιώτης... επί σκηνής

«Ο Βελουχιώτης ο Αρης κρέμεται σα ληστής και κάτου οι Αλαμάνοι κάτου οι ληστές και κάτου τα τσακάλια της προδοσίας χορεύουν και μεθάνε με τ' άγιο το αίμα του. Και πάνου εκεί στις πέτρες που το αίμα του έβαψε, πάνου στο κορφοβούνι της λευτεριάς μια πέρδικα χλιμμένη μοιριολογεί κρατάει ένα κομμάτι απ' τ' άγιο ρούχο του και βρέχει το με δάκρυα και το φιλεί» (Γιάννης Ρίτσος).
   Στην ιστορία και τους αγώνες του Αρη Βελουχιώτη στηρίζεται το έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τίτλο «Αρης», που παίζετε, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, στις 13 Οκτώβρη, στον Τεχνοχώρο «Cartel» (Μικέλη 4 & Αγ. Αννης Βοτανικός, Στάση μετρό «Ελαιώνας», τηλ. 693 989 8258) με τον Τάσο Σωτηράκη στο ρόλο του Αρη. Τις «φωνές» τους δανείζουν ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης.
   Ο Βασίλης Μπισμπίκης σημειώνει για τη φετινή θεατρική σεζόν στο «Cartel» που θα έχει θέμα «Πίστη - Προδομένα Ονειρα»: «Τι σημαίνει "πιστεύω σε ένα όνειρο, σε μια ιδέα, σε έναν σκοπό"; Πώς μεταφράζεται ένα τέτοιο συναίσθημα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου, ενός πολίτη; Πόσο καθοριστική μπορεί να είναι αυτή η "πίστη" για τις επιλογές του, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο;
   Και το "αγωνίζομαι"; Με ποιον τρόπο εμπλέκεται και επηρεάζει την πορεία ενός ονείρου; Πότε προδίδεται ένα όνειρο; Ποιος χρεώνεται την αποτυχία; Από ποιον και προς ποιον συντελείται αυτή η προδοσία; Και με τι κόστος; Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα γύρω από τον θεματικό άξονα "Πίστη - Προδομένα Ονειρα" επιχειρούμε να διερευνήσουμε από σκηνής κατά τη θεατρική περίοδο 2017-2018 στον Τεχνοχώρο CARTEL, παρουσιάζοντας  το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου "Αρης", σε σκηνοθεσία δική μου.
   Συμπληρώθηκαν 72 χρόνια. Ήταν 16 Ιούνη του 1945 όταν ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο  αγωνιστής, έφυγε από τη ζωή με το κεφάλι ψηλά, όπως έζησε. Ο Αρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας. Θα περάσει στην αθανασία της συλλογικής μνήμης και συνείδησης, δίνοντας το τέλος με το ατομικό του περίστροφο.
   Η ιστορία του Αρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Με τη ζωή και το θάνατό του, υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη.
   Αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη, γεγονός που τον οδήγησε στη διαγραφή του από το ΚΚΕ, το 2011 έγινε η επίσημη πολιτική αποκατάστασή του και στις 30 Ιούνη 2018 Πολιτική Αποκατάσταση.

"....Σήμερα η αντίδραση, που μ έβριζε χυδαία, όταν πάλευα για τα συμφέροντα του έθνους και του λαού, ανέλαβε την υπεράσπιση μου.
 Κι επαίνους;  ( γελάει )  Ποιοι; Εκείνοι που με  κατηγόρησαν...."

ΑΡΗΣ της  Σοφίας Αδαμίδου
Σκηνοθεσία Βασίλης Μπισμπίκης
Στο ρόλο του Αρη Τάσος Σωτηράκης
Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης "έδωσαν" τις φωνές τους.
Συντελεστές. Σκηνικά - κοστούμια Ομάδα Cartel.
Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC).
 Το τραγούδι «Αρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη.
Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη.
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας.
Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης.
Ειδικά Εφέ: Προκόπης Βλασερός.
Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού.
Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέττα Διολή.
Εκτέλεση Παραγωγής: Φαίη Τζήμα.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.

Υ.Σ 1 "Το τερπνόν μετά του ωφελίμου". Η συμμετοχή στην μεγαλειώδη συγκέντρωση των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την παράσταση Άρης. 

Υ.Σ 2 Για τους συντρόφους και όχι μονό, που πρέπει να την δουν την παράσταση, και ειναι από την "επαρχία" ( ετσι μας λένε η Αθηναίοι εμάς από την υπόλοιπη Ελλάδα) συνδυάστε το ή περιμένετε θα ανέβει και σε άλλες πόλεις, για το ποιες πόλεις τηλεφωνήστε  στον Τεχνοχώρο «Cartel» τηλ. 693 989 8258.



φώτο από την παράσταση


 “Άρης” ο Τάσος Σωτηράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου