Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ


Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») 17/4/1944, του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού.

Η οργάνωση αυτή, που είχε συσπειρώσει στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων, ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ (με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβλεπαν την ΕΚΚΑ ως βασικό αντιστάθμισμα στον ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς), ενώ στελέχη της συνεργάζονταν και με τις δυνάμεις κατοχής.

Ποια ήταν η ΕΚΚΑ;

Η ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση),  ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1942 από τον συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό και τον πολιτικό Γεώργιο Καρτάλη. Παράλληλα με τους κύριους ιδρυτές της, τα ιδρυτικά της μέλη περιλάμβαναν τους Δημήτριο Καραχρήστο, Δημήτριο Γεωργαντά.

Το ένοπλο τμήμα της ΕΚΚΑ ήταν το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1943 και ονομάστηκε έτσι από τη παλιά μονάδα του συνταγματάρχη Ψαρρού.

Τα μέλη της στο αποκορύφωμά της οργάνωσης ήταν περίπου. 1.000 άνδρες και έδρασε κυρίως στην Κεντρική Ελλάδα, στην περιοχή της Φωκίδας. 

Δημήτρης Ψαρρός
 H EKKA συσπείρωσε στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων με δράση, κυρίως, κατά του ΕΛΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου