Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Λέει φωναχτά αυτά που θέλει το κεφάλαιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ετοιμη να πιάσει το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η ΝΔ σε ό,τι αφορά την παραπέρα προώθηση μέτρων - οδοστρωτήρα για τα λαϊκά στρώματα, ζητώντας μάλιστα «ισχυρή εντολή», δηλαδή αυτοδυναμία, για να προωθήσει το πρόγραμμά της.



Την αποφασιστικότητά της αυτή την υπερασπίζεται με το επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα την υποχρεώσει σε «συμβιβασμούς» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά της, ενώ επιστρατεύει και το φόβο της ακυβερνησίας, αν δεν της δοθεί η δυνατότητα από την επόμενη κιόλας Κυριακή να αναλάβει αυτοδύναμη τη διακυβέρνηση.

Πέρα από την προσπάθεια να συσπειρώσει και να πολώσει στην τελική ευθεία προς την κάλπη, ασκώντας πίεση κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ δεν διστάζει να λέει φωναχτά αυτά που ζητάει το κεφάλαιο και να διαφημίζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, που «δικαιώθηκε» την περασμένη πενταετία, αφού τον πυρήνα του το εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Κεντρικός άξονας στο πρόγραμμά της είναι η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, που θα βελτιώσουν ραγδαία το «επιχειρηματικό κλίμα» και θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις, άρα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κι από τον περισσότερο πλούτο που θα παράγεται, λέει η ΝΔ, ο λαός έχει να περιμένει καλύτερους μισθούς και βελτίωση της ζωής του. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καθόλου έτσι...
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις μία προς μία
Ποιες είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που δεσμεύεται να επιταχύνει η ΝΔ, για να βελτιώσει το «επενδυτικό κλίμα»;
  • Στο πρόγραμμά της κάνει λόγο για μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις «από 28% στο 20% εντός διετίας, και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% αμέσως», για έκπτωση φόρου 40% - 50% για «εκσυγχρονισμό» της υποδομής των επιχειρήσεων κ.ο.κ.
Με δεδομένους όμως τους ματωμένους δημοσιονομικούς στόχους της «μεταμνημονιακής» εποχής, για τους οποίους δεσμεύεται και η ΝΔ, ποιος θα καλύψει τις «τρύπες» στους επόμενους προϋπολογισμούς από τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο; Μα φυσικά ο λαός! Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο με ένταση της δικής του φοροληστείας, και βέβαια με νέες περικοπές σε δαπάνες που αφορούν ακόμα και τα στοιχειώδη. Πάνω εδώ «τσακώνονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Στην αναλογία των φόρων και των περικοπών ώστε να πιάνονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι που παραμένουν ακλόνητοι για όλα τα επόμενα χρόνια. Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, οι θυσίες είναι δεδομένες για το λαό.
  • Η ΝΔ δεσμεύεται για περαιτέρω μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μειώνοντας παραπέρα τις εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας. Υπόσχεται επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ώστε στο τέλος της ερχόμενης 4ετίας (2022), με ρυθμούς ανάπτυξης 4% ετησίως, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 730 ευρώ, χαμηλότερος κι απ' αυτόν που ήταν το 2011...
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξαγγέλλει η ΝΔ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, για την οποία επίσης δεσμεύεται, είναι η άλλη όψη της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία γίνεται λόγος προεκλογικά. Λιγότερα χρήματα στα Ταμεία από το κράτος και την εργοδοσία σημαίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο έδαφος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «μπίζνες» στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια, με «προίκα» μάλιστα τα αποθεματικά των Ταμείων. Σημαίνει σύνταξη και περίθαλψη - ατομική υπόθεση. Οποιος έχει να πληρώσει θα εξασφαλίζει σχετικά καλύτερα γεράματα, όποιος δεν έχει θα πεθαίνει στην ψάθα.
Οσο για τον κατώτατο μισθό, η ΝΔ μπορεί να κοκορεύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τον δικό της νόμο, ο οποίος όχι μόνο κρατάει καθηλωμένο σε άθλια επίπεδα τον κατώτατο αλλά επιδρά άμεσα και στη διαρκή μείωση του μέσου μισθού, συμβάλλοντας έτσι στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στα κέρδη δηλαδή του κεφαλαίου (βλέπε και σελ. 11 για τον κατώτατο και τον μέσο μισθό).
  • Η ΝΔ δεσμεύεται επίσης για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «καθυστερήσεις» που «αποθαρρύνουν τους επενδυτές». Ξεχωρίζει μάλιστα συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι υπηρετούν το στόχο ανάδειξης της Ελλάδας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο, όπως είναι οι ενεργειακές υποδομές, τα λιμάνια, οι οδικοί άξονες, τα logistics, ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.ά.
Ο λαός όμως έχει πείρα τι σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας για να ανοίξουν «επενδυτικές ευκαιρίες» στο κεφάλαιο. Το ζει και αυτές τις μέρες, με τη ΔΕΗ, που ετοιμάζεται να απολύσει 4.000 επιπλέον εργαζόμενους, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σαφάρι εισπράξεων σε βάρος λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν και προετοιμάζοντας νέες αυξήσεις στο ρεύμα. Ολα αυτά για να αντεπεξέλθει η εταιρεία στον ανταγωνισμό, που οξύνθηκε με την «απελευθέρωση», και να παραμείνει θελκτική για μελλοντικούς αγοραστές και επενδυτές. Το ίδιο ισχύει και με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως με τα λιμάνια. Η σύμβαση των λιμενεργατών του πρώην ΟΛΠ, που επιδεινώνει τους όρους αμοιβής και εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της «Fraport», είναι απόδειξη για τα ...καλά της «ανάπτυξης» σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
  • Οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η ΝΔ θεωρεί πρώτη προτεραιότητα να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών με «γενναία αντιμετώπιση» των «κόκκινων» δανείων, για να μπορούν να χρηματοδοτούν επενδύσεις. Πώς όμως θα γίνει αυτό αν όχι με περισσότερους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και μεγαλύτερους εκβιασμούς σε όσους «δεν έχουν μία», να καταβάλουν και το τελευταίο ευρώ από το υστέρημά τους για να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν σε άλλες εποχές; Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο λαός είναι αυτός που πλήρωσε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και με την ίδια απειλή εκβιάζεται τώρα να αποδεχτεί τους πλειστηριασμούς.
  • Αναγκαίο συμπλήρωμα όλων αυτών είναι τα μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της η ΝΔ και τα οποία, μάλιστα, προϋποθέτουν να πιάνονται πρώτα τα ματωμένα πλεονάσματα και να υπάρχει «υπεραπόδοση» της φοροαφαίμαξης του λαού! Ετσι, το πρόγραμμα της ΝΔ παραπέμπει στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που ξεκίνησε η ίδια στην προηγούμενη θητεία της και ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προαναγγέλλει επέκτασή του σε 800.000 «πιο αδύναμους».
  • Και φυσικά, δεύτερη κουβέντα δεν χωράει και σε ό,τι αφορά την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης. Ολο το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, τα στελέχη της ΝΔ στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό πρέσβη έχουν δώσει παραπάνω από αρκετές διαβεβαιώσεις ότι και η εξωτερική πολιτική «έχει συνέχεια», με τον τομεάρχη Εξωτερικών να επαναλαμβάνει μέσα στη βδομάδα πως «για τη ΝΔ ξεχωριστή αξία έχει η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας πρωτίστως με τις ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρούμε μια στέρεη στρατηγική σχέση». Ακόμα και για τη συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ έχει εμφανώς λειάνει τις εθνικιστικές κορόνες, δηλώνοντας ότι θα «παρακολουθεί» αυστηρά την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας, ώστε να αλλάξει κάτι «αν χρειαστεί».
* * *
Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Και είναι πράγματι για δυνατούς λύτες το κουίζ «βρες τις διαφορές με το πρόγραμμα που εφάρμοσε και σερβίρει ξαναζεσταμένο τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ»...

1 σχόλιο:

  1. Δημήτρης Κουτσούμπας:
    Το «ματς» για την πρώτη θέση είναι όντως προβλέψιμο.
    Το «ματς» για την αυτοδυναμία είναι βαρετό σαν τα φιλικά.
    Το μεγάλο «ματς», στο οποίο κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής, είναι αυτό για την ενίσχυση του ΚΚΕ

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου