Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

«Βαριά» βιογραφικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής


ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΔ

Στελέχη «δοκιμασμένα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, αστικών επιτελείων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι με απευθείας σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συνθέτουν το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΝΔ.

Μια σύνθεση που αποτελεί εγγύηση ότι μπορεί να περπατήσει στο στρωμένο έδαφος που παραλαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα: Τόσο στην επιμελή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων όσο και στο ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.


Ειδικά για το τελευταίο, καθόλου τυχαία δεν είναι η αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και μάλιστα για τέταρτη φορά, μετά τις ανάλογες θητείες του σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γνωστού για την προσήλωσή του στο δόγμα «νόμος και τάξη», στους τρομονόμους, στην καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και από τις διαρροές των «Wikileaks» το 2011, που αποκάλυπταν τις σχέσεις του, όπως και του νέου υφυπουργού του, Λευτέρη Οικονόμου, με την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Γνώριμος στις ΗΠΑ φέρεται να είναι και ο (σύμφωνα με πληροφορίες) νέος διοικητής της ΕΥΠ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κοντολέων, διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, στενό συνεργάτη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, με αξιοσημείωτη ενασχόληση με ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, που προφανώς εκτιμήθηκε δεόντως.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει υφυπουργός Αμυνας, με το βιογραφικό του να περιέχει σπουδές στην Ουάσιγκτον και θητεία αξιωματικού Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στην ίδια πόλη, αλλά από το πόστο του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε επί σειρά ετών και ο υφυπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Ζαββός, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν υπήρξε μέχρι πρότινος και ο νέος υφυπουργός ΕνέργειαςΓεράσιμος Θωμάς, που διετέλεσε εκεί αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας.

Θητεία σε επιτελεία της ΕΕ όπως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχει και ο Γιάννης Τσακίρης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι επίσης πρόεδρος του ΔΣ του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund, ενός ταμείου δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που εξειδικεύεται σε «πράσινες» επενδύσεις. Γνωστό στέλεχος επιχειρηματικών κολοσσών είναι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της «Google».

Τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το 2ο μνημόνιο. Στις ίδιες διαπραγματεύσεις συμμετείχε και το πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ, Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ετερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, αναλαμβάνει ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνη του 2014.

Με σπουδές σε Σορβόννη και Χάρβαρντ, η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων αποτελεί και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ήταν προσκεκλημένη στην ετήσια μάζωξη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
«Πολλά υποσχόμενη» και έμπειρη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εμφανίζεται και η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η 32χρονη οικονομολόγος εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2016 ήταν η υπεύθυνη της ομάδας κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑκομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει ειδική σύμβουλος τραπεζών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου