Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο της πραγματικής διεξόδου για το λαό


Συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το δημοσιογράφος Γ. Μηλιώνη έδωσε η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

ΕΡ: Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των νομοθετικών της πρωτοβουλιών προχωρά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για μεγάλα
επενδυτικά προγράμματα, όπως, εκείνο στο «Ελληνικό», το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και εκείνο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική.

ΑΠ: Οι πρωτοβουλίες της ΝΔ βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις προτεραιότητες της, προκειμένου να ικανοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, όλων των ειδών των επενδυτών, συνολικά δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.
Το «ξεκλείδωμα» των επενδυτικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, γίνεται πάνω στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων, μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και στα πλαίσια ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος σε ότι αφορά την πορεία ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών. Γι' αυτό ας κρατήσουμε «μικρό καλάθι» μπροστά στο «αναπτυξιακό και επενδυτικό τσουνάμι», που διαφημίζει η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δυναμώσει ο προβληματισμός μέσα στους εργαζόμενους για το χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης, στο όνομα της οποίας «έπινε νερό» και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί τα δύο αυτά κόμματα να έχουν διαφορές στον τρόπο υλοποίησης της αστικής στρατηγικής, αλλά ο πυρήνας της αντίληψής τους είναι ίδιος και αφορά τη διαμόρφωση όρων επιτάχυνσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας. Αυτός είναι και ο πυρήνας που αναπαράγει και βαθαίνει όλες τις πλευρές της εκμετάλλευσης για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αποκτά κρίσιμη σημασία να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης με ποιους όρους και από ποιο δρόμο θα απαλλαγεί η πλειοψηφία του λαού μας, να σταματήσει να καταθέτει θυσίες σε εχθρικούς, για τα συμφέροντά του, σχεδιασμούς. Π.χ. Οι οικοδόμοι και οι τεχνίτες που θα χτίζουν και θα διαμορφώνουν μια πόλη μέσα στην πόλη στο Ελληνικό, να σκεφτούν ότι πλάι στη σύγχρονη συνοικία της αστικής τάξης θα συνυπάρχουν τα ακατάλληλα -μετά τον πρόσφατο σεισμό- σχολικά κτήρια για τα παιδιά τους, οι πνιγμένοι της Μάνδρας και οι καμένοι στο Μάτι, αφού οι προσεισμικοί έλεγχοι, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για το σύστημα θεωρούνται περιττό κόστος και σπατάλη πόρων. Ας μη σχολιάσουμε πώς δουλεύουν οι εργάτες στη περιλάλητη επένδυση της Cosco, που χρειάστηκε να δώσουν σκληρούς απεργιακούς αγώνες για να αναγνωριστεί τουλάχιστον η εργασία τους σα βαριά και ανθυγιεινή. Και στις επενδύσεις που επιταχύνει, λοιπόν, η ΝΔ θα δουλεύουν φτηνοί εργαζόμενοι, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από τη δουλειά τους θα θησαυρίζουν οι επενδυτές. Την ίδια ώρα άλλες επιχειρήσεις θα κλείνουν και οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στην ανεργία, ίσως και χωρίς αποζημίωση. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ανάπτυξή τους ούτε «δίκαιη» ούτε «βιώσιμη» είναι για τα λαϊκά συμφέροντα ούτε για όλους είναι, γιατί είναι ταξική, είναι καπιταλιστική.

ΕΡ: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός δεν θα δώσουν μια ανάσα στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα;

ΑΠ: Το «ψητό» στις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι το λαό, που θα συνεχίσει να πληρώνει στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καλύψει την μονιμοποίηση αυτού του επαίσχυντου χαρατσιού, η οποία θα εξαφανιστεί το επόμενο έτος από την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι μεγάλες μειώσεις είναι στο φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων και των διανεμόμενων μερισμάτων, για να τονωθεί το επενδυτικό κλίμα. Πραγματική ανάσα για τους εργαζόμενους θα αποτελούσε η κατάργηση όλου του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, που βάθυνε την εκμετάλλευση των εργαζομένων και χειροτέρεψε τη ζωή τους, με ευθύνη όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν και σήμερα.

ΕΡ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι λόγω της πολιτικής της, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, βάσει και του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» έχει βελτιωθεί, ωστόσο καταρχήν οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης υπερτερούν εκείνων της πλήρους απασχόλησης. Πως εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη και την ρύθμιση που αφορά στην εξαίρεση υπέρ επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών, για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που καταγράφουν μεγάλες ζημιές;

ΑΠ: Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, χαμηλούς μισθούς, μεγαλύτερη ευελιξία και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα σε κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χειροτέρευση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η απογείωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο 30% του συνόλου της απασχόλησης, η μείωση των μισθών κατά 25%, σε σχέση με το 2011, αλλά και η κατακόρυφη άνοδος των εργατικών ατυχημάτων αυτά τα χρόνια, το επιβεβαιώνουν. Επομένως, ότι και να λέει η ΝΔ είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, όπως η παραπέρα υπονόμευση των κλαδικών ΣΣΕ, με την εξαίρεση υπέρ επιχειρησιακών ΣΣΕ υπό προϋποθέσεις, η συρρίκνωση έως και κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η ενίσχυση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας και των λαϊκών καταθέσεων, η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και πολλά άλλα, που αποδεικνύουν την ταξικότητα της περιβόητης «βιώσιμης» ανάπτυξης που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΡ: Το ΚΚΕ κάνει λόγο για νέα επίθεση που ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Τι πρέπει να κάνουν, κατά τη γνώμη σας, οι εργαζόμενοι;

ΑΠ: Η ΝΔ επιδιώκει να θωρακίσει την αντιλαϊκή πολιτική της απέναντι στις αντιδράσεις και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Γι' αυτό κλιμακώνει την επίθεση της απέναντι στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται για το δίκιο τους. Πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο που είχε ψηφίσει για την υπονόμευση των απεργιών στο επίπεδο των επιχειρήσεων, καθώς και με τη νομοθέτηση του αυτόφωρου αδικήματος για όποιον αντιδρά στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Η ΝΔ με το «ηλεκτρονικό μητρώο» και την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» προωθεί το φακέλωμα των εργαζομένων, επιδιώκει να βάλει πρόσθετα εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, ανοίγει το δρόμο ακόμα περισσότερο στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάσουν την αγωνιστική τους απάντηση διεκδικώντας, ταυτόχρονα, σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα. Να ανοίξουν με την πάλη τους το δρόμο που οδηγεί στη λαϊκή ευημερία και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΕΡ: Προσφυγικό/Μεταναστευτικό: Πως μπορούν πρακτικά να υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ;

ΑΠ: Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων του λαού και της νεολαίας ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης και των μέτρων που πήρε, διότι διαιωνίζουν και οξύνουν το πρόβλημα σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, σε βάρος των κατοίκων των νησιών μας. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που από την αρχή καταδίκασε την άθλια συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που οδήγησε στο διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ξεσπιτωμένων στα hotspots. Η υλοποίηση των προτάσεων που έχει κάνει το Κόμμα μας και αφορούν στο άμεσο κλείσιμο όλων των hotspots, στη μεταφορά όλων των μεταναστών και προσφύγων σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και άμεση εξέταση των αιτημάτων τους για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, περνάει μέσα από την αμφισβήτηση και τη ρήξη με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις. Με την ευκαιρία που μας δίνεται ας υπογραμμίσουμε και τούτο: όσο η διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος αντιμετωπίζεται μέσα στα πλαίσια της οξυμένης διαπάλης και των σύνθετων παζαριών που διεξάγονται στη περιοχή μας, τόσο από την αστική τάξη της Τουρκίας όσο και από την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία και με κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να παίζει αναβαθμισμένο ρόλο σημαιοφόρου των ΑμερικανοΝατοϊκών συμφερόντων στη περιοχή, προκειμένου να κατοχυρώσουν και να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε μια περιοχή που παίζονται μεγάλα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, τόσο η κατάσταση θα γίνεται πιο επικίνδυνη για τους λαούς και τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δηλαδή με ΝΑΤΟ και FRONTEX στο Αιγαίο το πρόβλημα περιπλέκεται δε λύνεται. Γι΄ αυτό πρέπει να δυναμώσει η πάλη συνολικά ενάντια στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η χώρα μας.

ΕΡ: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την επόμενη εβδομάδα. Πως «ξετυλίγεται» η πολιτική του ΚΚΕ στο επόμενο διάστημα;

ΑΠ: Στις συνθήκες που έχει συντελεστεί κυβερνητική εναλλαγή και έχοντας επίγνωση των απαιτήσεων που έχει η οργάνωση της πάλης, μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό, θα πάρουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση απέναντι στη πολιτική του κεφαλαίου. Θα πρωτοστατήσουμε για να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα υλοποιεί η ΝΔ, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου.

Θα είμαστε η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από την Βουλή, που θα χτυπάει στην καρδιά την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι στις φτερούγες, όπως φυσιολογικά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρίσκεται στην ίδια όχθη με τη ΝΔ και έχει στηρίξει μέχρι τώρα βασικές επιλογές της, όπως το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, παρά τη φασαρία που κάνει για διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης. Κυρίως, θα συνεχίσουμε να φωτίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την πλειοψηφία του λαού μας. Είναι ο δρόμος που το εργατικό κίνημα θα μπει επικεφαλής μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας όλων αυτών που αντικειμενικά τα συμφέροντα τους είναι απέναντι από τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις τους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στη πραγματική διέξοδο για το λαό, στην εργατική εξουσία, όπου η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας θα έχουν στο επίκεντρο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου