Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Απαγόρευση δωρεών και δραστικό περιορισμό εμβασμάτων επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα


Οξύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, με τη νέα απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει αυστηρό περιορισμό στα εμβάσματα που στέλνονται μέσω αμερικανικών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων στο νησί, ενώ απαγορεύει τις δωρεές και οποιαδήποτε συναλλαγή με την Κούβα μέσω αμερικανικών τραπεζών.
Διακηρυγμένος στόχος, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών του Τραμπ, Steven Mnuchin να στερηθεί η Κούβα την πρόσβαση σε σκληρό συνάλλαγμα και να απομονωθεί οικονομικά.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Οκτώβρη, τα ποσά που μπορούν να μεταφέρουν πολίτες των ΗΠΑ στην Κούβα περιορίζονται σε 1000 δολάρια το τρίμηνο, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων σε μη συγγενείς. Παράλληλα, απαγορεύονται πλήρως οι δωρεές στο νησί, ενώ θα διακοπεί και η δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να μεταφέρουν ή να λαμβάνουν χρήματα από την Κούβα μέσω των υποκαταστημάτων τους στις ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι ήδη απαγορεύεται η αποστολή εμβασμάτων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, απόφαση που πλέον επεκτείνεται και στους στενούς συγγενείς.

Η νέα απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού της επανάστασης συνάντησε την έντονη αντίδραση των αρχών της χώρας. Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, μέσω τουίτερ διακήρυξε την αποφασιστικότητα του κουβανικού λαού απέναντι και στη νέα αυτή πρόκληση: «Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας. Ψέματα, συκοφαντίες, υποκρισία ως πρόσχημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σφίξουν το εμπάργκο.

Εξαιτίας της αποτυχίας στη Βενεζουέλα, επιτίθενται με εκδικητικότητα στην Κούβα. Θα αντισταθούμε και θα νικήσουμε”.
Από την απόφαση των ΗΠΑ εξαιρούνται τα εμβάσματα σε πρόσωπα και ΜΚΟ που στοχεύουν στη συκοφάντηση και αποσταθεροποίηση του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Πρόκειται για οργανώσεις που ήδη λαμβάνουν πλούσια χρηματοδότηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω ιδρυμάτων – βιτρίνα, όπως το «Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρέασα, απέρριψε το Σάββατο τη νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον κουβανικό λαό: “Με απειλές και εκβιασμό, η κυρίαρχη ελίτ των ΗΠΑ στοχεύει να σπάσει τους δεσμούς φιλίας και συμπληρωματικότητας μεταξύ των δύο λαών που περπατούν μαζί στο μονοπάτι της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν καταιγισμό απαγορεύσεων και περιορισμών που επιβάλλει η διακυβέρνηση Τραμπ, εντονότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ως τιμωρία για την αλληλεγγύη της Κούβας στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Ήδη, μόνο μέσα στο 2019, απαγορεύτηκαν οι κρουαζιέρες από τις ΗΠΑ στην Κούβα, οι περισσότερες κατηγορίες ταξιδιών για Αμερικανούς επισκέπτες, ενώ κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε εκατοντάδες κουβανικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Παρά τον ασφυκτικό κλοιό αυτών των μέτρων, που επιδεινώνουν το ήδη απάνθρωπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες στο νησί, η κουβανική οικονομία παραμένει σε σταθερά επίπεδα, αναμένοντας να σημειώσει μικρή ανάπτυξη το 2020, σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Με πληροφορίες από telesur

Κατιούσα  

ΟΑμαζόνιος καταστρέφεται, η Κούβα τριπλασιάζει τα δάση της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου