Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

«Η Ρόζα της εκπαίδευσης, της επανάστασης»


Αρχίζει την λειτουργία του, 5/10/1944, στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό την διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

Η δική μας «Κόκκινη Ρόζα»


Ρόζα Ιωάννου - Ιμβριώτη, γεννήθηκε το 1898 στην Αθήνα.


 Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Παντρεύτηκε το φιλόσοφο Γιάννη Ιμβριώτη.

Πέθανε στην Αθήνα στις 16/9/ 1977 πιστή στις ιδέες της ως το τέλος.

 «Εμείς θα φτιάξουμε ανθρώπους συνειδητούς και ελεύθερους»

Οι σύντροφοι και φίλοι την αποκαλούσαν «κόκκινη Ρόζα», αφού πάλευε με πίστη και επιμονή για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σεμνή και ταπεινή, δεν έλειψε από κανέναν αγώνα. Μια πραγματική δασκάλα, μια πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος, μια παιδαγωγός με την ευρεία έννοια της λέξης, που δεν άφηνε την απογοήτευση και την μοιρολατρία να πιάσει στασίδι στην καρδιά της.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που δίδαξε σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και η πρώτη γυναίκα που ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα σχολείο για παιδιά με νοητική υστέρηση. Τη διέκριναν η καθαρή πολιτική σκέψη, η κριτική αντίληψη και η αταλάντευτη αφοσίωση στον αγώνα της εργατικής τάξης για να πάρει την εξουσία.

«Πιστεύω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απολιτικός άνθρωπος, ακόμα και όποιος παρασταίνει τον αποτραβηγμένο, τον ουδέτερο, κι αυτός κάνει πολιτική που ευνοεί μάλιστα την αντιδραστική δύναμη», δήλωνε με σιγουριά που προερχόταν από όσα έβλεπε και ζούσε καθημερινά.

Ρόζα Ιμβριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου