Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Όχι στη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ


Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με κατάληξη το Αμερικανικό Προξενείο. Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριαρχούν όπως, «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, «Να κλείσουνε οι βάσεις,
καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή».

Φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Η συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου

«Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Όχι στην συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», είναι το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που βρισκόταν στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας της συγκέντρωσης που έγινε από την Επιτροπή Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μαϊκ Πομπέο στην χώρα μας για τον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ».

Επίσης υπήρχαν πανό της ΕΔΥΕΘ τα οποία ανάγραφαν, «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Και ακόμη, «Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία. Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «Ετούτη εδώ τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες του κόσμου, τις έφτιαξαν οι λαοί με τους αγώνες και το μόχθο τους. Οι πατρίδες χτίζονται με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σε αυτούς ανήκουν. Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αίτημα για το μέλλον. Είναι όρος επιβίωσης του λαού στο σήμερα».

Επίσης χαιρέτησε ο Γιώργος Γκαντίδης, απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ (διαβάστε παρακάτω), ενώ η κεντρική ομιλία έγινε, από τον Νίκο Ζώκα, γγ της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω).

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά, σωματεία, φορείς, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου