Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Οι νεκροί Υγειονομικοί στις μάχες του Δεκέμβρη του ‘44


Μία άγνωστη πτυχή του αγώνα του λαού μας κατά τη διάρκεια του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944 είναι η συμμέτοχη των Υγειονομικών σ’αυτήν. Στοιχεία της υπάρχουν σε δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (16/12/1945). Γράφει σχετικά με τίτλο: «ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ». Γράφει λοιπόν με αφορμή προγραμματισμένο μνημόσυνο «για όλους τους υγειονομικούς που έπεσαν στην Αντίσταση του Δεκέμβρη υπερασπίζοντας τη λευτεριά και ανεξαρτησία της Ελλάδας»

    «Μια απ’ τις πολλές πτυχές της παλλαϊκής Αντίστασης του Δεκέμβρη είνε και ο αγώνας των υγειονομικών. Σ’αυτούς και στη συνεργασία τους με την Εθνική Αλληλεγγύη οφείλεται η οργάνωση πραγματικά θαυμαστών νοσοκομειακών εγκαταστάσεων για τους τραυματισμένους μαχητές και άμαχους πολίτες. 7 νοσοκομεία έγιναν και δεκάδες ιατρεία και σταθμοί. 2.000 κρεβββάτια στήθηκαν και νοσηλεύτηκαν πάνω από 5.000 τραυματίες.


    Στον αγώνα αυτόν για την περίθαλψη των συνανθρώπων τους, οι υγειονομικοί έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα. Πραγματικό σύμβολο στέκεται ο γιατρός Γιώργος Νομικός (Μίμης) γραμματέας της 9ης Αχτίδας (Προαστείων) του ΚΚΕ. Πολεμώντας μαζί με το Λαό, έπεσε τα ξημερώματα της 18ης Δεκέμβρη στη μάχη για την υπεράσπιση της Κηφισιάς.

    Πλάϊ στο λαϊκό αυτό μαχητή στέκονται ο γιατρός Φώτης Κωστόπουλος, ο γιατρός Θανάσης Προυτσάλης (εκτελέστηκε από ριμινίτες την ώρα που εκτελούσε το καθήκον του), η αδελφή του Χρυσούλα Κωτσάκη (εκτελέστηκε στο Πολιτικό Νοσοκομείο από χίτη και χωροφύλακα), ο γιατρός Γιώργος Σιράκης (σκοτώθηκε από ρουκετοβόλο του Σκόμπυ ενώ εκτελούσε το καθήκον του) οι γιατροί Παπαναστασίου, Σπύρος Μπαλός, Ευθύμιος Λαζάρου, οι αδελφές Ελευθερία Σπίθα και γεωργία Ζώη, οι υπάλληλοι του Ασκληπιείου Βούλας Νίκος Κατωγυρίτης κλπ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου