Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ανάγκη η ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Πλούσια η ανταλλαγή πείρας στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις, η πείρα και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες με θέμα «Τα Κομμουνιστικά
και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ως αναγκαία προϋπόθεση στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό», που συνδιοργανώθηκε από το ΚΚΕ και τον μη εγγεγραμμένο ευρωβουλευτή του, Κώστα Παπαδάκη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος συνολικά 33 εκπρόσωποι κομμάτων από 30 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία.
Την εισηγητική τοποθέτηση στη Συνάντηση πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (ολόκληρη η τοποθέτηση δημοσιεύτηκε στον χτεσινό «Ριζοσπάστη»).

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το λόγο είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πείρα και πληροφόρηση για την ένταση του αντικομμουνισμού και της καταστολής από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της προσοχής των ομιλητών βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας, στην καταστολή, στις διώξεις των κομμουνιστών, στην απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων, ως αναγκαία προϋπόθεση για το ανέβασμα του επιπέδου συνείδησης της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του κινήματός της σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Οι εκπρόσωποι καταδίκασαν ιδιαίτερα το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που επιδιώκει να εξισώσει τον κομμουνισμό με το τέρας του ναζισμού - φασισμού, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στα ΚΚ που αντιμετωπίζουν τις διώξεις και τις απαγορεύσεις των αστικών κυβερνήσεων. Τόνισαν ιδιαίτερα πως αυτή η προσπάθεια πάει χέρι χέρι με την αθώωση του φασισμού και τη στήριξη από την ΕΕ αντιδραστικών, ακόμα και απροκάλυπτα φασιστικών δυνάμεων, όπως στην Ουκρανία, για να πετύχει τους ιμπεριαλιστικούς της στόχους.

Στη Συνάντηση αναδείχθηκε η τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ και συνολικά των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, με ηγέτες τα ΚΚ της Ευρώπης, στο τσάκισμα του φασισμού κατά τον Β' ΠΠ. Τονίστηκε ακόμα πως η αντιφασιστική πάλη χρειάζεται να στοχεύει στις αιτίες που δημιουργούν τον φασισμό, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι ο σύγχρονος αντικομουνισμός δεν αποσκοπεί μόνο στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης και στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα, αλλά επιδιώκει να πείσει κυρίως τις νέες γενιές πως δεν έχει νόημα να αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, και να παλέψουν για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στη Συνάντηση αναδείχθηκε ακόμα ότι η επίθεση και η καταστολή των κομμουνιστών είναι πρόδρομος συνολικότερης έντασης της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σηματοδοτεί ένταση της επίθεσης ενάντια στα κοινωνικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, στις κατακτήσεις που έχουν πετύχει με σκληρούς αγώνες η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τους αγώνες που εκτυλίσσονται σε πολλές χώρες και τα ΚΚ που επιδιώκουν να είναι στην πρώτη τους γραμμή για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, κόντρα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την αστυνομική - κρατική καταστολή.

Και τονίστηκε πως η ανασυγκρότηση και η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος της Ευρώπης, για τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση, θα φωτίσουν το δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Το Κοινό Ψήφισμα της Συνάντησης

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που πήραν μέρος στη Συνάντηση ενέκριναν ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνισμού, το οποίο έχει ως εξής:
«Τα ΚΚ και ΕΚ καλούν τους λαούς και εργαζόμενους της Ευρώπης να καταδικάσουν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων!

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2019 καταδικάζουν το πρόσφατο κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου της ΕΕ. Πρόκειται για κατασκεύασμα σκοπιμότητας με στόχο τον βιασμό της ιστορικής αλήθειας, που θέτει τα θεμέλια για τη δικαίωση του φασισμού, που σηκώνει το κεφάλι του στην Ευρώπη. Η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ αποτελεί άσβεστο μάρτυρα για το ποιος νίκησε το ναζισμό - φασισμό.

Η καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων του είναι ποτισμένη με το αίμα εκατομμυρίων νεκρών, εκατομμυρίων τραυματιών, ανυπολόγιστων θυσιών του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης. Δεν μπορεί να σβηστεί, δεν μπορεί να παραχαραχτεί με ιστορικές αθλιότητες όπως αυτές του ψηφίσματος που προκλητικά επιχειρεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό, ο οποίος είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης γνωρίζουν πολύ καλά πως η λήψη νέων αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων, η καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος συμβαδίζει διαχρονικά με την όξυνση του αντικομμουνισμού.
Τους καλούμε να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου!

Να γυρίσουν την πλάτη στον αντικομμουνισμό, να εμποδίσουν με τη δράση τους μέτρα αντικομμουνιστικής υστερίας και να δυναμώσουν με διάφορους τρόπους τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου