Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Εντονη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα

       ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η επιθετικότητα και τα παζάρια της Τουρκίας
δυναμώνουν σε ένα πλαίσιο βαθιών ανταγωνισμών


Το νομοσχέδιο «East Med Act», που ενέκρινε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ, ήρθε να επιβεβαιώσει ξανά την σημασία που έχει η γειτονιά μας για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στην αντιπαράθεσή του με Ρωσία - Κίνα, αλλά και στη «διαπραγμάτευσή» του με «εταίρους» όπως η ΕΕ.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τη χώρα μας «πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ» και την Κύπρο «στρατηγικό εταίρο - κλειδί», διαμηνύοντας ότι μαζί με το Ισραήλ οι τρεις τους και οι ΗΠΑ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους «να αμυνθούν εναντίον κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπου ως «κακόβουλες επιρροές» η Ουάσιγκτον περιγράφει τους σχεδιασμούς Μόσχας και Πεκίνου.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αλλά και ξεχωριστά κονδύλια ως «στρατιωτική βοήθεια» προς Ελλάδα και Κύπρο, ύψους 5 εκατ. και 2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν διακριτά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους, εντείνουν τα παζάρια τους με την Τουρκία, παρά τις σοβαρές διμερείς διαφωνίες τους σε πολλά θέματα (Συρία, Ιράν κ.τ.λ.), για να δυσκολέψουν την προσέγγιση Αγκυρας - Μόσχας και όχι μόνο.

Αυτό ανέδειξε και η επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιχειρήσει να «μαζέψει» πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου που αναγνώριζε ως Γενοκτονία τα γεγονότα του 1915 με θύματα εκατομμύρια Αρμένιους και να παραπέμψει σε «ηπιότερες» τοποθετήσεις του Προέδρου Τραμπ.

Επίσης, η Ουάσιγκτον αντέδρασε προσεκτικά στις νέες «προειδοποιήσεις» της Αγκυρας ότι θα επανεξετάσει τους όρους παραχώρησης των βάσεών της σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ. Ετσι, ο (γνωστός κατά τ' άλλα για τους επικριτικούς τόνους του κατά της Αγκυρας) υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι πρέπει να μιλήσει σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του, για να καταλάβει τις τουρκικές προειδοποιήσεις «και πόσο σοβαρές είναι».

Συμπλήρωσε δε ότι οι Τούρκοι «είναι κυρίαρχο έθνος, οπότε έχουν δικαίωμα να φιλοξενούν ή να μη φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις ή ξένα στρατεύματα», αλλά βέβαια από την άλλη «αυτό το ζήτημα (της παραχώρησης ή όχι τόσο κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων) εξελίσσεται σε κάτι που αφορά τη Συμμαχία, τη δέσμευσή τους στη Συμμαχία...».
Ασκήσεις και επισκέψεις Ευρωπαίων

Τις δικές τους κινήσεις μελετούν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Μετά από την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει στην περιοχή μας το ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «Pourquoi pas», για έρευνες στα νότια της Κρήτης, όπου - θυμίζουμε - η γαλλική «Total» διαθέτει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσα από κοινοπραξία (μαζί με «ExxonMobil», «Ελληνικά Πετρέλαια»).

Η Γερμανία προχώρησε επίσης σε στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου την Πέμπτη 19/12, μαζί με τη Λευκωσία, ανήμερα μάλιστα επίσημης συνάντησης που η υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ είχε με τον Κύπριο ομόλογό της Σ. Αγγελίδη, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας (ειδικά στο πλαίσιο «της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας», PESCO).

Η Ιταλία έστειλε τον ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές, για να δηλώσει μετά ότι η κυβέρνηση Κόντε είναι έτοιμη να συμβάλει «στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη λιβυκή κρίση».
Τουρκικές βάσεις και ρωσικά γυμνάσια

Από τη μεριά της, για να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα στην περιοχή, η Τουρκία επικαλέστηκε «σύμβαση» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στην περιοχή Λευκονοίκου στην κατεχόμενη Κύπρο«όταν θέλουν». Μάλιστα, ήδη τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Bayraktar TB2» προσγειώθηκαν στην περιοχή.

Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη» αυτά να είναι οπλισμένα. Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στο Λευκόνοικο εξετάζεται η αποστολή ακόμα και τουρκικών «F-16», ενώ επανήλθαν και τα σενάρια για δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στο ψευδοκράτος.
Πάντως, από τις πιο «ενδιαφέρουσες» εξελίξεις ήταν οι επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, που φαίνεται να μελετούν πιο εντατικά τις προϋποθέσεις για μια πιθανή συνεργασία στη μεταφορά υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει «ανοιχτή» σε μια διαμεσολάβηση του Ισραήλ, προκειμένου να υπάρξει «δίαυλος» με την Τουρκία.

Τέλος, απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η νέα ναυτική άσκηση που έκανε στη γειτονιά μας η Ρωσία, μαζί με τη Συρία, που έγινε με επίκεντρο τη ρωσική βάση στην Ταρτούς, με τη συμμετοχή 2.000 ανδρών και περίπου 10 πλοίων. Μάλιστα, στα τέλη της βδομάδας έγινε γνωστή και η παρουσία στη Μεσόγειο της ρωσικής πυραυλάκατου «Marshal Ustinov», συνοδευόμενη από το σκάφος «SB-406» και το τάνκερ «Vyazma», όπου θα εκτελέσουν αποστολές σύμφωνα με τον επιχειρησιακό προγραμματισμό μεγάλων αποστάσεων, μεταξύ άλλων και ασκήσεις «αντι-σαμποτάζ».

Α. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου