Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

«Διδασκόμαστε από τους αγώνες που δόθηκαν, παίρνουμε κουράγιο και δύναμη»


Στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών έναν τόπο όπου στη δεκαετία 1940 – 1950 γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές ιστορίες των αγώνων του ελληνικού λαού, των αγώνων που στην πρώτη τους γραμμή βρέθηκε το ΚΚΕ, έγιναν το πρωί της Κυριακής τα εγκαίνια του νέου Μουσείου που ίδρυσε η ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι - Πρεσπών.


Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους χιλιάδες αγωνιστές που μπήκαν μπροστά στον αγώνα για την λευτεριά του λαού και του τόπου. Τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν αλλεπάλληλα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΟΠΛΑ ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές». 




Στο χώρο έξω από το Μουσείο έχει αναρτηθεί ένα πανό που αναγράφει: «Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, Συνεχίζουμε ως την τελική νίκη. "Τη γνώμη σου έπραξες, στους ανθρώπους χαρίστηκες, πέρα από το μέτρο" ενώ πανό των συγκεντρωμένων αναγράφει: «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Θανάσης Χαστάς γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενώ ακολούθησε ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης της περιοχής.

Ο Θ. Χαστάς μεταξύ άλλων επισήμανε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους, τους κατοίκους της περιοχής, τους κατοίκους της Καλλιθέας που φιλοξενούν στο χωριό τους το Μουσείο, το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών και την Δημοτική του αρχἡ, τον δήμαρχο, κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, για την παραχώρηση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου για την κατασκευή του Μουσείου.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, τον Κώστα Τεριόπουλο, που από την αρχή στήριξαν με υπογραφές το αίτημά μας για παραχώρηση του χώρου.

Επίσης, να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής που προσέφεραν διάφορα αντικείμενα για την έκθεσή τους στο Μουσείο, μια ενέργεια η οποία φιλοδοξούμε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα με τη λειτουργία του Μουσείου» (δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).




Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ( δείτε βίντεο).

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο Μουσείο και ενημερώθηκε για τα εκθέματα που έχουν στηθεί στο χώρο ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου