Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η φαντασία, της ΚΝΕ, μέσα από ένα ημερολόγιο-ατζέντα


 Με πλησιάζει μια ΚΝίτισσα, κόρη φίλου, και μου δίνει ένα ημερολόγιο, το παίρνω, λόγο φιλίας χωρίς να το δω και με επιφύλαξη.

Το ξεφύλλισα στο σπίτι, ήταν πολύ καλό, ημερολόγιο-ατζέντα,για τα ραντεβού της μέρας, με εργατικά πολιτικά τραγούδια, που μπορείς να τα ακούσεις, μέσω qr-code στο κινητό σου.

H Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 έχει καταγραφεί στην ιστορία σαν "Ματωμένη Κυριακή"...

Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς
Σε άνιση Πάλη κι Αγώνα
Ζωή, λευτεριά και τιμή του Λαού
Γυρεύοντας, βρήκατε μνήμα
 ....
Από το ημερολόγιο-ατζέντα της ΚΝΕ

Ημερολόγιο για το 2020 εξέδωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ μπροστά στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Το θέμα της έκδοσης είναι το διεθνές εργατικό και πολιτικό τραγούδι.
Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο-ατζέντα βρίσκονται δεκάδες τραγούδια λιγότερα ή περισσότερο γνωστά, το καθένα συνδεδεμένο με κάποιο γεγονός από την πλούσια ιστορία του επαναστατικού κινήματος.

Έτσι αναφέρονται τραγούδια από τον ισπανικό εμφύλιο, τις μεγαλειώδεις απεργίες του αμερικανικού εργατικού κινήματος των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, την απεργία των ανθρακωρύχων στη Μ. Βρετανία το 1984-1985, την εξέγερση στην Φινλανδία το 1918, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πάλη ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ κ.ά.

Επίσης παρουσιάζονται επιλεγμένες δημιουργίες σπουδαίων ξένων καλλιτεχνών όπως των Woodie Guthrie, Joe Hill, Hanns Eisler, Victor Jara, Hugh Masakela αλλά και Ελλήνων όπως του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Λοΐζου κ.ά.

Ταυτόχρονα μέσω qr-code υπάρχει η δυνατότητα ακούσματος του κάθε τραγουδιού μέσω smartphone.

Το ημερολόγιο διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου