Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Στην αντεπίθεση για τις ανάγκες μας!


Θυσίες διαρκείας για τους εργαζόμενους, ώστε να αυγατίζει η καπιταλιστική κερδοφορία, που αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυταρχισμός για να γίνει ακόμα πιο «ελκυστικός» ο επενδυτικός
προορισμός των τσακισμένων δικαιωμάτων, απελευθέρωση της ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά...

Απέναντι στα παραπάνω, που περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή ατζέντα των ημερών, και που σε καθένα από αυτά αποκαλύπτεται η στρατηγική σύγκλιση όλων των αστικών κομμάτων, οργανώνεται και η μαχητική απάντηση των εργαζομένων, με ελπιδοφόρες αγωνιστικές διεργασίες σε μια σειρά κλάδους, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Υπόθεση του λαού η κοινή πάλη με πρόσφυγες και μετανάστες

Ως στοιχείο συμπληρωματικό αυτής της πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαό το απάνθρωπο σχέδιο της ΝΔ για τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Με την κυβέρνηση να ενισχύει τα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των ξεριζωμένων, αλλά και του λαού στις περιοχές που σηκώνουν το βάρος της άθλιας πολιτικής εγκλωβισμού χιλιάδων ψυχών, είναι τουλάχιστον πρόκληση η αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ζήτημα. Τα κλειστά κέντρα - φυλακές, που θα διαδεχθούν τα στρατόπεδα της ντροπής όπως της Μόριας, σηματοδοτούν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων. Πρόκειται για ρυθμίσεις - πιστή εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας. Μια Συμφωνία για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να ερίζουν για το ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει.

Η χυδαιότητά τους απογειώνεται με τους ισχυρισμούς ότι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις οποίες έχουν βάλει πλάτη όλες οι κυβερνήσεις, είναι από πάνω και «απειλή για την ασφάλεια» της ΕΕ. Αυτό το δηλητήριο που σπέρνεται στους εργαζόμενους, καλλιεργώντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία, πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τόσο τα ίδια τα μέτρα όσο και η επικίνδυνη προπαγάνδα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κοινή πάλη Ελλήνων - μεταναστών και προσφύγων, την ένταση της αλληλεγγύης, τον αγώνα ενάντια στις επεμβάσεις που οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, τη διεκδίκηση να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες εγκλωβισμού, για να δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν οι ξεριζωμένοι εκεί που επιθυμούν. Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι και η απάντηση των νησιωτών, που τα προβλήματά τους θα οξυνθούν από την εγκατάσταση των φαραωνικών κέντρων κράτησης, ενώ το αύριο προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο, με τις επεμβάσεις, τις εντάσεις και τους πολέμους να συνεχίζονται στην περιοχή μας.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι υπόθεση ούτε των κυβερνήσεων, ούτε της ΕΕ, ούτε των κομμάτων που στηρίζουν τον καπιταλισμό και την απανθρωπιά του, την αναβάθμιση της συνεργασίας της χώρας με τους φονιάδες των λαών, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Είναι υπόθεση των σωματείων, των μαζικών φορέων, της «από τα κάτω» οργάνωσης της πάλης σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Τα σύγχρονα δικαιώματα δεν χωρούν στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Η επίθεση της αστικής τάξης δεν γνωρίζει ούτε χρώμα ούτε καταγωγή. Την ίδια στιγμή που εντείνεται η καταστολή στους πρόσφυγες, οι ντόπιοι εργαζόμενοι με κάθε ευκαιρία λαμβάνουν το «σήμα»: «Ξεχάστε τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα - σειρά έχουν οι ατομικές ευκαιρίες». Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εξαγγελίες της ΝΔ για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τους σχεδιασμούς της να κουμπώνουν στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να συνηθίσουν στην εξαφάνιση συγκροτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων, και ο καθένας να βολευτεί όπως - όπως σε ένα σύστημα που ακόμα και η Ασφάλιση καταντά ατομική υπόθεση. Ενα σύστημα που ο καθένας θα φροντίζει για τον «ατομικό» του κουμπαρά, την ίδια στιγμή που όλοι μαζί - εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα - βιώνουν τη συντριπτική επίθεση στο εισόδημά τους, όπως και σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Αυτή η στρατηγική άλλωστε είναι που ακολουθείται και στην Παιδεία, στην Πρόνοια - Υγεία, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικά φαινόμενα. Οποιος έχει για να πληρώσει, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσοι όμως ανήκουν στη μεγάλη πλειοψηφία των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, θα ζουν στην ανασφάλεια, με τις ανάγκες τους να γίνονται πανάκριβο εμπόρευμα, την ίδια στιγμή που ο παραγόμενος πλούτος φτάνει και περισσεύει για την ικανοποίησή τους. Και στην υπόθεση «Κοινωνική Ασφάλιση» επιβεβαιώνεται η μεγάλη αλήθεια, ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη, σε ένα σύστημα που βασίζεται στο κυνήγι του κέρδους, δεν χωρούν οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, η ανάπτυξη αυτή έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμά τους, την καλλιέργεια της μοιρολατρίας, τη μείωση των απαιτήσεων του λαού.

Στην αντεπίθεση η διέξοδος!

Η κυβέρνηση μπορεί να δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει την «κανονικότητά» της, μπορεί να αξιοποιεί τα στημένα καβγαδάκια με τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιτυγχάνεται ο αποπροσανατολισμός από τον βασικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και την εξουσία του. Ομως οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Κι αυτό φαίνεται στις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη ή που οργανώνονται το επόμενο διάστημα. Από τη μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου την περασμένη Κυριακή, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας, μέχρι τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα, στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις κλαδικών σωματείων της Βιομηχανίας ενάντια στην εργολαβική εργασία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μέχρι τα συλλαλητήρια που προετοιμάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία για τις 30 Νοέμβρη για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την προετοιμασία των μικρομεσαίων αγροτών για νέες κινητοποιήσεις.

Μέσα από την πάλη αυτή δημιουργούνται οι όροι για την αντεπίθεση των εργαζομένων, για την ανασύνταξη του κινήματος, για το ζωντάνεμα όλο και περισσότερων σωματείων, το ανέβασμα παντού του επιπέδου οργάνωσης της εργατικής τάξης και ενίσχυσης της Κοινωνικής Συμμαχίας.
Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, οι πρωτοπόροι εργαζόμενοι, μέσα στη φωτιά της μάχης θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης. Ταυτόχρονα, για να δυναμώσει η πεποίθηση στη δυνατότητα διεξόδου προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να δυναμώσει στη λαϊκή συνείδηση η προοπτική της ανατροπής της σημερινής εξουσίας, του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου