Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Καλό ταξίδι «Καπετάνιε»


«...και σήμερα αν χρειαστεί, όλοι οι σύντροφοι που πολέμησαν θα δώσουν και πάλι και τη ζωή τους, ακόμα, για την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών»
Απόσπασμα από αφήγηση για ντοκιμαντέρ της ΚΟ για τον ΔΣΕ.

Σιγοτραγουδώντας τη Διεθνή και φωνάζοντας το σύνθημα: «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές»,
συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα τον σ. Χρήστο Δίγκογλου, έναν από τους τελευταίους της θρυλικής γενιάς των κομμουνιστών, που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών.
Ο Χρ. Δίγκογλου κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία που έγινε στην πλατεία απέναντι από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Οι σύντροφοί του τον σκέπασαν με το τιμημένο λάβαρο του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Δίπλα του τιμητική φρουρά στάθηκαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της ΚΕ, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, συναγωνιστές του.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, (δείτε το βίντεο με απόσπασμα)


Λίγα λόγια είπε και ο εγγονός του, Χρήστος. Αναφέρθηκε σε συναγωνιστές και συγγενείς του συντρόφου Χρήστου, που μαζί έζησαν την προσφυγιά, τις διώξεις, την εξορία. Και είπε: «Μια υπόσχεση δίνουμε όλοι μαζί. Να συνεχίσουμε αυτόν αγώνα που δώσανε για ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, για ελευθερία και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Για μένα προσωπικά, δεν ξέρω το κενό του παππού πώς θα συμπληρωθεί, είμαι σίγουρος όμως ότι στις μνήμες όλων μας θα μείνει ως ένας δυνατός αγωνιστής».

Θλίψη και περηφάνια κορυφώθηκαν όταν από το μεγάφωνο ακούστηκε η φωνή του συντρόφου Χρήστου, σε ένα ηχητικό απόσπασμα από αφήγηση για ντοκιμαντέρ της ΚΟ για τον ΔΣΕ. Ο «καπετάνιος», όπως τον φώναζαν με σεβασμό και αγάπη οι νεότεροι, με καθαρή και δυνατή φωνή «αποχαιρέτησε» και αυτός με τη σειρά του συγγενείς, φίλους και συντρόφους. Ακούγεται να λέει πως «και σήμερα αν χρειαστεί, όλοι οι σύντροφοι που πολέμησαν θα δώσουν και πάλι και τη ζωή τους, ακόμα, για την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών». Και αμέσως μετά τραγουδά το «Βρόνταει ο Όλυμπος και πάλι».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου