Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Ερωτηματικά για τα σχέδια της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες


Ερωτηματικά προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πρόσφατη παρουσίαση των σχεδιασμών της κυβέρνησης από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, δόθηκε στη δημοσιότητα και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, φωτογραφία-κάτοψη όπου παρουσιάζεται ένα ακατοίκητο νησί ως τόπος
«φιλοξενίας» κέντρου προσφύγων και μεταναστών που απεικονίζει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», το οποίο περιλαμβάνει διάφορους χώρους με σχολεία, λατρευτικούς χώρους, παροχή νερού κλπ.

Παρότι στην παρουσίαση που έκανε ο υφυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το κέντρο που απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι τοποθετημένο σε ένα ερημονήσι, τη νησίδα Λέβιθα, που υπάγεται διοικητικά στη Λέρο και βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από την Αμοργό και 6 ναυτικών μιλίων από την Κίναρο. Το νησί είναι σχεδόν ακατοίκητο και αποτελεί απομονωμένο καλοκαιρινό προορισμό για τουριστικά σκάφη, καθώς δεν έχει αντίστοιχες υποδομές φιλοξενίας.

Την ανησυχία για τα κυβερνητικά σχέδια, εντείνουν πάντως και οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το γεγονός έσπευσε να διαψεύσει χθες μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας ενώ λίγο αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, υπεραμύνθηκε της μετακίνησης μεταναστών σε ξερονήσια αναφέροντας χαρακτηριστικά

«Δεν μπορεί μια ζωή να μας κατατρύχουν ορισμένα ταμπού και κάποιου είδους μετεμφυλιακά ή μεταδιδακτορικά κόμπλεξ». Μάλιστα, στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «η μισή Ελλάδα μαρτύρησε σε αυτά τα ξερονήσια», ο κ. Μπογδάνος σχολίασε πως «ναι, αλλά εσείς κι εγώ ανήκουμε σε μία άλλη γενιά, πρέπει να πάμε παρακάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου