Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθεί, είναι πολύ επικίνδυνη

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό και απαιτούμε να αποσυρθεί», τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, για τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Την ακύρωση της συμφωνίας ζητούν φορείς και συνδικάτα που ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ο Γιώργος Μαρίνος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά, ανοίγοντας το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε
τη βάση της Σούδας και παραχώρησε βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει βήμα παραπέρα, παραχωρώντας όσες βάσεις θέλουν οι ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημείωσε ότι κάνουν την Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιείται ο λαός. Αναφέρθηκε ακόμα στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας ως συνοδείας σε γαλλικό αεροπλανοφόρο και στην προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και στα Στενά του Ορμούζ, όπως επίσης και πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

«Τα δίνετε όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές», τόνισε ο Γ. Μαρίνος και συμπλήρωσε πως ο λαός δεν ξεχνάει τις εγκληματικές ευθύνες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τη δικτατορία στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή και κατοχή. Υπογράμμισε πως έχει χρεοκοπήσει η στρατηγική του «καλού παιδιού» των Αμερικανών και της ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Ανέφερε ότι η Τουρκία με αυτές τις πλάτες γκριζάρει το Αιγαίο και κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν για να συνδιαχειριστούν το Αιγαίο και για αυτό η κυβέρνηση επανέφερε τη θέση για προσφυγή στη Χάγη και την κάλεσε να πει δημόσια τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό με την Τουρκία.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία


Η κατάπτυστη συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής. Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επιφύλαξη εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜΕΡΑ25.

Τη χρεοκοπημένη λογική ότι αυτή η συμφωνία είναι υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων ανακύκλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υποστήριξε πως «είναι μία συμφωνία η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος». Πρόσθεσε ότι «για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό» και ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», υπονοώντας την επιδίωξη της αστικής τάξης να πάρει μέρος στο ενεργειακό παζάρι που γίνεται στην Αν. Μεσόγειο παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στις ΗΠΑ.


Η ομιλία του Θανάση Παφίλη

«Το ΚΚΕ σαλπίζει συναγερμό, θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να φύγουν οι βάσεις και να υπάρξει μια άλλη κοινωνία, όχι του πολέμου, αλλά της ειρηνικής συμβίωσης των λαών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Υπογράμμισε πως κοροϊδεύουν και εξαπατούν όταν ονομάζουν «αμυντική» αυτή τη συμφωνία, καθώς η ιστορία των ξένων βάσεων «είναι συνδεδεμένη με πολλαπλά εγκλήματα, με δολοφονίες ολόκληρων λαών, με διάλυση χωρών, με οργάνωση πραξικοπημάτων, με εξαπόλυση βρώμικων πολέμων», γι' αυτό «σε όλη την ανθρωπότητα, όσοι στέκονται όρθιοι, τις ονομάζουν βάσεις του θανάτου».

Ο Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε πως η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανικοΝΑΤΟική βάση δεν είναι αμυντική πολιτική, ούτε προστατεύει την άμυνα της χώρας. Όπως είπε, σήμερα απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας η «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ενώ πρόσθεσε πως ακόμα και φωνές από το αστικό στρατόπεδο λένε πως «σε μια περίπτωση κρίσης είμαστε μόνοι μας».

Παράλληλα, κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρωτύτερα ότι τάχα η συμφωνία για τις βάσεις θα φέρει «ασφάλεια» στην Ελλάδα. Έτσι, εξήγησε ότι αυτές οι βάσεις εξυπηρετούν το συνολικό επιθετικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και την περικύκλωση της Ρωσίας. Επίσης, θύμισε πως υπάρχουν δηλώσεις από το Ιράν και τη Ρωσία που λένε ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα αποτελέσουν στόχο.

Με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απύθμενη υποκρισία», αφού η δική του κυβέρνηση άνοιξε το στρατηγικό διάλογο. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι νέες βάσεις που προβλέπονται σε αυτή τη συμφωνία ήδη λειτουργούν κανονικά. «Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί, στο Στεφανοβίκειο λειτουργεί, η επέκταση της βάσης της Σούδας στο Μαράθι έγινε. Τα έκανε όλα αυτά και χωρίς καν να τα περάσει από τη Βουλή και τώρα λέει προσωρινό πάγωμα. Για ποιο λόγο, για να αποσπάσουμε μια δήλωση από τις ΗΠΑ;», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ αυτό που λένε είναι «να τα λύσετε με την Τουρκία, αλλά προσοχή να μη διαταραχθεί η σχέση με το ΝΑΤΟ», γιατί «προωθούν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και θα την κάνουν είτε αν συρθεί σε συμφωνία η Ελλάδα είτε με θερμό επεισόδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου