Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Σε θέση μάχης για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δράση τους για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα που
ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο το οποίο θωρακίζει την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) και στρώνει το έδαφος στη νέα επιδρομή για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, καθώς αυτό αναμένεται τις επόμενες μέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους συνταξιούχους, στη νεολαία, να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια και να δώσουν ισχυρή απεργιακή απάντηση έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή του καλεί σε ενίσχυση της πάλης για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, ξεσκεπάζοντας ταυτόχρονα την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο περίπου ως... «δώρο» προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλακτη. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε έως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να θωρακίσει αυτόν το νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα. Να ανοίξει το δρόμο σε νέα επιδρομή, με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, όχι μόνο τον διατηρεί αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και τον νόμο - λαιμητόμο νόμο - σωτηρία. Ο νόμος Κατρούγκαλου απέκτησε και δεύτερο νονό και μετονομάζεται σε νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση».

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Αιτία πολέμου το νέο Ασφαλιστικό

«Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου», υπογραμμίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.
Με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν σε διαρκή αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών, χτυπούν παραπέρα τον κοινωνικό της χαρακτήρα, απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους και τη μετατρέπουν σε ατομική υπόθεση.

Αποτυπώνοντας τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επισημαίνουν:

«Τη δεκαετία 2010 - 2019, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων οι συνταξιούχοι υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% έως 60%. Πάνω από 80 δισ. ευρώ πήραν από τους συνταξιούχους. Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί - όπως έλεγαν - το Ασφαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις ψήφιζαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.

Ετσι έγινε με τους ν. 4051/12 - 4093/12, που μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησαν την 13η και 14η σύνταξη κ.λπ.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου).

Η ΝΔ το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο, που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του 4051/12 και 4093/12, καθώς και του 4387/16.

Με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τον όποιο δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συνεχίζει τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαγούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο "κόστος" στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προχωρά στη δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ), στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ξεκινώντας από τις επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.

Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο».

Επισημαίνεται επίσης πως «στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει διόρθωση στην παράνομη παρακράτηση που έχει γίνει, αλλά τα αναδρομικά που προκύπτουν δεν θα δοθούν από το Μάη του 2016 αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Παραπλανεί τους συνταξιούχους ότι θα τους δικαιώσει εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμα ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020, συνεπικουρούμενοι από τους μεγαλοδικηγόρους και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές του "Δικτύου", της ΑΓΣΣΕ, μερίδας ΜΜΕ».

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διεκδικούν:
-- Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους.
-- Να πληρώσουν το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
-- Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
-- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
-- Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα έχουν παράνομα και αυθαίρετα παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
-- Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
-- Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής. Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
-- Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
-- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Μαζική σύσκεψη από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε την Τρίτη 14/1 σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών συνδικάτων, συνταξιουχικών σωματείων, εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης ενάντια στο νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, με παράλληλη ενίσχυση των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Τονίστηκε ότι χρειάζεται να δοθεί απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες τα ΔΣ των σωματείων, για να οργανώσουν συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Γιάννης Σκόκας, τόνισε πως η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων και των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις και στην ύπαιθρο, στην αγροτική εργασία. Ακόμα έκανε αναφορά στην ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη Ομοσπονδίες και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι. Τέλος, υπενθύμισε την απόφαση που έχει πάρει το ΕΚΛ για συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις τη μέρα που η κατάπτυστη Συμφωνία θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και άλλων φορέων, που μετέφεραν πείρα από τη μέχρι τώρα παρέμβαση στους κλάδους, αναφέροντας παράλληλα τις άμεσες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις

Οι συσκέψεις και συνελεύσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζονται ως εξής:
-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., σύσκεψη στα γραφεία του.
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το Σάββατο 18/1, στις 6.30 μ.μ. στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.
-- Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 19/1, στις 6.30 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην Αμφισσα.
-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου - Αγ. Παρασκευής - Χολαργού - Ψυχικού - Βριλησσίων καλεί σε συζήτηση - σύσκεψη το Σάββατο 18/1, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαλανδρίου (Παπάγου 7, 2ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου