Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Oι ΗΠΑ συγχαίρουν τους αμερικανοτσολιάδες τους για τις βάσεις


Οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο έδωσαν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις από τη Βουλή. Τα συγχαρητήρια προφανώς πηγαίνουν και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εργάστηκε για τη συμφωνία, παρόλο που στην ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – για αντιπολιτευτικούς λόγους – εμφανίστηκαν ανήσυχοι και «αριστερούληδες». 


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο έγραψε στο twitter

«Χαιρετίζω την επικύρωση εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μιας στρατηγικής βάσης στην αμυντική μας σχέση. Η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟικός σύμμαχος-κλειδί και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στην ισχυρή μας εταιρική σχέση και να προωθούμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

I welcome the Greek Parliament’s ratification of our updated Mutual Defense Cooperation Agreement, a strategic touchstone in our defense relationship. #Greece is a key @NATO Ally, and we’ll continue to build on our strong partnership and promote stability in the region.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 30, 2020

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, κοινοποίησε την ανάρτηση του Πομπέο και συμπλήρωσε:
«Μια μεγάλη ημέρα για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας! Με την επικύρωση της επικαιροποιημένης συμφωνίας από την Ελλάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει με πρωτοφανή ρυθμό και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να επωφεληθούμε πλήρως από αυτή τη σημαντική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης».

A big day for US-Greece defense cooperation! With Greece’s ratification of the #MDCA update, our partnership is deepening at an unprecedented pace, and we look forward to working together to take full advantage of this important upgrade of our defense relationship. https://t.co/DFiEaIlmyS
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) January 30, 2020

Στην ονομαστική ψηφοφορία πήραν μέρος συνολικά 288 βουλευτές. «Υπέρ» ψήφισαν οι 175, «κατά» οι 33 και «παρών» οι 80. «Υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ,  «κατά» οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης και «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία αμερικανική πρεσβεία 

Έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία που κάνει τη χώρα μια ακόμα μεγαλύτερη βάση για τους ιμπεριαλιστές.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα «Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία». 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου