Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας για τις βάσεις

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της κατάπτυστης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν φορείς του φιλειρηνικού κινήματος και ταξικά σωματεία στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών, γυναικών, άλλοι φορείς του λαϊκού εργατικού - κινήματος. Έδωσαν μαζικά το «παρών»
στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη μαχητική πορεία που ακολούθησε μέχρι το αμερικάνικο προξενείο, όπου συμβολικά εκτέθηκε ένα φέρετρο με τη σημαία της Ελλάδας να μαρτυρά τους επικίνδυνους και θανατηφόρους κινδύνους που φέρνει στο λαό μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, μίλησε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε εδώ απόσπασμα της ομιλίας). Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να «εφησυχάσουν, να αποκοιμίσουν τον ελληνικό λαό ώστε να μπορούν ανενόχλητες να εφαρμόσουν την πολιτική της απόλυτης εκχώρησης κυριαρχίας και δικαιωμάτων». Είπε ότι «η καλλιέργεια φόβου είναι ένα από τα όπλα του συστήματος, η καλλιέργεια αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών είναι το άλλο σκέλος. Και τα δύο όμως στηρίζονται στο μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν καλά κυβερνήσεις αυτού του τύπου: Την εξαπάτηση του λαού, το διαρκές ψεύδος και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Τόνισε ότι «η προσήλωση σε λυκοσυμμαχίες ή σε ενώσεις δήθεν ισότιμων εταίρων ψαλίδισε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια την ευημερία των πολλών, τη σιγουριά για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, την ελπίδα ότι το αύριο δεν μπορεί να είναι παρά καλύτερο από το χθες.
Φαίνεται πως έχει πλέον φτάσει η ώρα ετούτες οι ίδιες πολιτικές να συρρικνώσουν την ίδια τη χώρα μας, να μετατρέψουν τον λαό μας, τους νέους σε κρέας για τα κανόνια ιμπεριαλιστικών πολέμων ξένων προς οτιδήποτε συμφέρει, ενδιαφέρει, ευνοεί τον λαό μας.

Ετούτες οι εξελίξεις ένα πράγμα δείχνουν, ένα πράγμα πιστοποιούν. Ότι όσο οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας σκύβουν το κεφάλι, το αύριο πάντα θα ξημερώνει χειρότερο -πιο επικίνδυνο- από χθες.
(...) Ο λαός μας θέλει να ζήσει με ελευθερία, ευημερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και προπαντός με ειρήνη. Οι ξένοι στρατοί βρίσκονται εδώ για να μας οδηγήσουν δέσμιους μακριά από όλα αυτά.

Το κρίμα θα βαραίνει ανεξίτηλα εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, εκείνες τις κοινωνικές, τις ταξικές δυνάμεις, που τους έφεραν και τους εγκατέστησαν -αυτούς τους ξένους στρατούς- εδώ».
Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Πήραν τη θέση τους πίσω από το κεντρικό πανό της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία και πίσω από τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους.

Έξω από το αμερικάνικο προξενείο, πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ, το μισητό σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας στην πράξη, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και Ελλάδα χωρίς βάσεις και πυρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου