Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για το άνοιγμά του!


ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη σε λίγο διάστημα θα προστεθεί στον κατάλογο των πόλεων όπου η ΚΝΕ έχει δημιουργήσει και λειτουργεί Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας. Μπροστά στα αναμενόμενα εγκαίνια λειτουργίας του Στεκιού, ο «Ριζοσπάστης» συναντήθηκε και συζήτησε με την Κέλλυ Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, παίρνοντας μια εικόνα από τα σχέδια και τη δραστηριότητά του.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Αρχικά, θέλουμε να μας αποκαλύψεις πότε θα είναι έτοιμο το «καινούργιο που ετοιμάζεται στην πόλη», όπως γράφει και η αφίσα. Πότε είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια του Στεκιού, πού θα το βρούμε και λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε και φτάσαμε σήμερα να έχουμε τη χαρά να κουβεντιάζουμε τα εγκαίνιά του.

-- Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί σε έναν όμορφο χώρο στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Ευζώνων, επί της οδού Βελισσαρίου 5. Οι ετοιμασίες για τη δημιουργία του Στεκιού έχουν ήδη ξεκινήσει και, παράλληλα, ετοιμάζεται από την ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ λεύκωμα αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διακινείται πλατιά από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Στεκιού. Το Στέκι φτιάχνεται με τα γνωστά «υλικά» που χρησιμοποιούν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δηλαδή τη συντροφικότητα, την εθελοντική προσφορά, το μεράκι, την αυταπάρνηση.
Τα εγκαίνιά του έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 6 μ.μ., οπότε θα αρχίσει και η λειτουργία του. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
«Μια κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για τους νέους και τις νέες»

-- Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Στεκιού και τι φιλοδοξεί να αποτελέσει αυτός ο χώρος για τη νεολαία της πόλης;

-- Το Στέκι θέλουμε να αποτελέσει πόλο έλξης όλων αυτών των παιδιών και νέων ανθρώπων που προβληματίζονται, έχουν ανησυχίες, έχουν ενδιαφέροντα, αλλά δεν έχουν τρόπο να τα «διοχετεύσουν». Βασικός μας στόχος είναι να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για τους νέους και τις νέες, έναν χώρο συλλογικής δημιουργίας, έμπνευσης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, κάτι που έχουμε διαπιστώσει ότι λείπει στη νεολαία.
Στοχεύουμε η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί από κάθε νέα και νέο που ψάχνει διέξοδο από τα σημερινά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που έχει την ανάγκη να δημιουργήσει, να εκφραστεί, να είναι μέλος μιας πολιτιστικής ομάδας. Κόντρα στη ναρκω-κουλτούρα, στο συμβιβασμό, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί κάθε ανάγκη της νεολαίας σε Τέχνη, Πολιτισμό, Αθλητισμό και τη μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Επίσης, θέλουμε οι νέοι να γνωρίσουν έργα μεγάλων και πρωτοπόρων δημιουργών, να διδαχθούν από αυτά και να εμπνευστούν ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι καινούργια μεγάλα πράγματα. Παράλληλα, οι δραστηριότητες του Στεκιού θέλουμε να συμβάλλουν στην επαφή της νεολαίας με την πιο πρωτοπόρα Τέχνη, με αυτήν που δημιουργείται όταν συναντιέται με τους πόθους και τις αγωνίες του λαού μας, τον αυθεντικό λαϊκό Πολιτισμό, αλλά και το μαρξιστικό βιβλίο και την προοδευτική λογοτεχνία, να γνωρίσουν την κοσμοθεωρία και την Ιστορία του ΚΚΕ.
Ενάντια στην πολιτική μετατροπής των αναγκών της νεολαίας σε πανάκριβο εμπόρευμα

-- Η Θεσσαλονίκη υπήρξε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, με μια πολύ δραστήρια - κυρίως μουσική - ερασιτεχνική σκηνή. Σήμερα, ομολογουμένως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Θα μπορέσει το Στέκι να αναπληρώσει το κενό αυτό και να δώσει νέα πνοή στους νέους καλλιτέχνες της πόλης;

-- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα αναπτύσσεται το hip hop και έχουν αναδειχθεί νέοι καλλιτέχνες σε αυτό το είδος μουσικής που διαμορφώνει πρότυπα, είτε που εγκλωβίζουν τους νέους στα όρια του συστήματος είτε που αναδεικνύουν την αγωνιστική στάση ζωής. Ωστόσο, η πόλη δεν αποτελεί πλέον κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε χώρους πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας. Δεν λειτουργούν πλέον μουσικές σκηνές, σπάνια δίνεται η δυνατότητα σε τοπικές πολιτιστικές ομάδες και μουσικά συγκροτήματα να παρουσιάσουν το έργο τους. Επιπλέον, οι χώροι που χρησιμοποιούνται για πρόβες ή για ηχογραφήσεις των μουσικών σχημάτων και για πρόβες θεατρικών και μουσικών ομάδων, πέραν του ότι είναι ελάχιστοι, διατίθενται μόνο επί πληρωμή.
Τα παραπάνω βάζουν εμπόδιο στην έκφραση των νέων και την ενασχόλησή τους με τον Πολιτισμό. Οσοι θέλουν να ασχοληθούν με μια Τέχνη και έχουν όρεξη και μεράκι για δημιουργία βρίσκουν «τοίχο» εξαιτίας της πολιτικής που εμπορευματοποιεί κάθε ανάγκη σε Τέχνη, Πολιτισμό, Αθλητισμό και τη μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα. Σήμερα η ενασχόληση με τον Πολιτισμό θεωρείται «πολυτέλεια». Ομως, στην πραγματικότητα είναι ανάγκη της νεολαίας γιατί, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο των Θέσεων του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ «η Τέχνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλλιέργειας του ανθρώπινου συναισθήματος, της φαντασίας, της ευαισθησίας, αλλά και της θέλησης για ανατρεπτική δράση».
Η ΚΝΕ είναι η μόνη πολιτική Νεολαία που δίνει κυριολεκτικά «ανάσα» και ώθηση στη συλλογική και ατομική δημιουργία, που δίνει χώρο στους νέους να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να παρουσιάσουν τα έργα τους, τόσο μέσα από τα Φεστιβάλ της όσο και από τις πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η λειτουργία του Στεκιού στη Θεσσαλονίκη έρχεται να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες της νεολαίας και να δείξει και έμπρακτα την πρωτοπόρα στάση που έχει η ΚΝΕ στον Πολιτισμό και συνολικά στη μόρφωση, κόντρα στα πρότυπα που προβάλλει το σύστημα. Στο χώρο θα προσφέρονται δωρεάν χώροι για πρόβες θεατρικών και χορευτικών ομάδων και πλήρως εξοπλισμένο στούντιο για πρόβες συγκροτημάτων.
Πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα για κάθε ενδιαφέρον

-- Πες μας λίγα λόγια γι' αυτούς που θα συμμετέχουν στα μαθήματα, στις πρόβες και τις εκδηλώσεις.

-- Το Στέκι θα ξεκινήσει από 15 Μάρτη τις δραστηριότητές του. Ηδη έμπειροι καλλιτέχνες, επαγγελματίες μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί που είναι μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έχουν δηλώσει ότι θα προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους, με μεράκι και ευθύνη, σε κάθε νέο που θέλει να καταπιαστεί με τη μουσική, το θέατρο, το χορό, αποδεικνύοντας πως δεν πρέπει η Τέχνη να είναι πολυτέλεια, καθώς αποτελεί ανάγκη.
Στο Στέκι θα πραγματοποιούνται μαθήματα πιάνου, κιθάρας, ακορντεόν, θεωρίας μουσικής, μπάσου, τρομπέτας, σαξοφώνου, σύγχρονου χορού, hip hop, παραδοσιακών χορών, εικαστικών, φωτογραφίας, ηχοληψίας, σκακιού, ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά), ελεύθερου σχεδίου και photoshop. Επίσης, γίνονται μαθήματα κατασκευών για παιδιά μικρότερων ηλικιών και σεμινάρια φωτογραφίας με τίτλο «Η αισθητική του φωτογραφικού κάδρου». Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν και απευθύνονται σε νέους από την εφηβεία και πάνω. Ανάλογα με τις ηλικίες, αλλά και με το αν οι μαθητές είναι αρχάριοι ή προχωρημένοι, θα συγκροτηθούν και τα ανάλογα τμήματα. Τέλος, στο Στέκι θα πραγματοποιούνται πρόβες των καλλιτεχνικών ομάδων της ΚΝΕ (θεατρική ομάδα και συγκρότημα της ΚΝΕ).
  • Το πρόγραμμα του Στεκιού για τον πρώτο μήνα λειτουργίας περιλαμβάνει:
-- 19, 24 και 27 Μάρτη: Προβολές ταινιών για τον πόλεμο.
-- Σάββατο 21 Μάρτη: Παρουσίαση του λευκώματος της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι στη Θεσσαλονίκη και ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.
-- Κυριακή 29 Μάρτη: Εκδήλωση - συζήτηση για την Τέχνη και τον μεταμοντερνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου