Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η γνώση είναι δύναμη


Το διάβασμα είναι μια όμορφη υπόθεση αφού η γνώση του κόσμου και της δυνατότητας αλλαγής του δίνει σιγουριά και αισιοδοξία, είναι όμως και δύσκολη υπόθεση, αφού μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με πείσμα και συστηματικά μια σειρά εμπόδια.

 
Σήμερα τεράστιος είναι ο όγκος της ελληνικής και ξένης παραγωγής στο χώρο του γραπτού λόγου, με τον οποίο μπορεί να έρθει σε επαφή ο νέος άνθρωπος, αφού πρώτα ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια που το κυρίαρχο σύστημα βάζει.

Η μονομέρεια που καλλιεργεί το αστικό σχολείο, η χρησιμοθηρική αντίληψη, η αποκομμένη γνώση από την πραγματική ζωή και την κοινωνική εξέλιξη και η παπαγαλία δημιουργούν το εμπόδιο της εκτεταμένης αποστροφής προς το διάβασμα.

Η γνώση παρουσιάζεται ως ένα άθροισμα σκόρπιων πληροφοριών, αντιφατικών πολλές φορές, που σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν ορθή αντίληψη για τη γύρω πραγματικότητα. Έτσι δημιουργείται το εμπόδιο της αυτάρκειας, με την έννοια ότι η πληθώρα πληροφοριών που καθημερινά μας κατακλύζουν ταυτίζεται με τη γνώση.

Η καθημερινή κοπιαστική δουλειά ιδίως με τις νέες εργασιακές σχέσεις δημιουργεί το έδαφος να θέλουμε το «άδειασμα» του μυαλού ή την επιθυμία να ασχοληθούμε με το τίποτα, μια επιθυμία που το σύστημα σκόπιμα την καλλιεργεί, την αναπαράγει και απλόχερα την καλύπτει (ριάλιτι και κάθε είδους σκουπίδια). Έτσι πρέπει να ξεπερνιέται και αυτό το εμπόδιο.

Ένα επίσης εμπόδιο είναι το να έρθουμε σε επαφή με την πραγματικά χρήσιμη γνώση, γιατί ό,τι είναι βιβλίο ή άλλου είδους έντυπο δεν αποτελεί τεκμήριο ότι προσφέρει και γνώση. Πρέπει να ξεχωρίσουμε, ανάμεσα από τα άπειρα έντυπα που καθημερινά αντικρίζουμε, αυτά που πραγματικά διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου, μεγαλώνουν και συστηματοποιούν την ανθρώπινη γνώση για τη φύση, την κοινωνία και την εξέλιξή τους.

Κυρίαρχο κριτήριο σε μια ταξική κοινωνία είναι η ταξικότητα που διαπερνάει τις επιστήμες (φυσικές και κοινωνικές ) και την πνευματική δημιουργία. Έτσι πρέπει να αναζητούμε πάντα τα συμφέροντα τούτων ή εκείνων των τάξεων. Δηλαδή πρέπει να ξεπερνιέται και το εμπόδιο της μονομερούς ταξικής παρουσίασης των πραγμάτων από την κυρίαρχη αστική τάξη και το εμπόδιο της αταξικής παρουσίασης της πραγματικότητας από εκπροσώπους του οπορτουνισμού.
 
Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Για τους κομμουνιστές αυτό το σύνθημα ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως σύνθημα αλλά και οδηγός για δράση. Θέλουμε να κατακτάμε όλα τα κάστρα της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε να τον αλλάξουμε. Γιατί η απαίτηση της εποχής μας είναι ο σοσιαλισμός και ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού, ένας αγώνας που απαιτεί γνώση των νομοτελειών της εξέλιξης και αισιοδοξία που βασίζεται ακριβώς σ' αυτή τη γνώση και τη σιγουριά «πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

Ζούμε σε μια περίοδο έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας με όπλα το σκοταδισμό, τη σύγχυση, την καλλιέργεια κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, την καλλιέργεια κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση, που επεξεργάστηκε το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και η δημιουργία και ανάπτυξη μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της ΚΝΕ και στη νεολαία γενικότερα αποτελούν όρο για τη γενικότερη αντεπίθεση. Η επαφή και μελέτη του Μαρξισμού - Λενινισμού, αλλά και η προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης, αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε νέο και ιδιαίτερα κάθε νέο κομμουνιστή για τη διαμόρφωση ισχυρής επαναστατικής προσωπικότητας.

Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε συμβάλει και η έκδοση αυτού του μικρού οδηγού μελέτης και επαφής με το μαρξιστικό-λενινιστικό, πολιτικό και προοδευτικό βιβλίο.

Η δυσκολία στην επιλογή -από τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής και ξένης δημιουργίας στο πολιτικό, λογοτεχνικό, ιστορικό βιβλίο- μετριάζεται από την ανάγκη να επικεντρώσουμε σε έργα που είναι βασικά για την ερμηνεία του κόσμου, για τη δυνατότητα και αναγκαιότητα αλλαγής του.

Οι ενότητες που επιλέξαμε δεν ακολουθούν τη λογική: λογοτεχνία - ποίηση - ιστορία κλπ. αλλά είναι θεματικές ενότητες που περιέχουν έργα ιστορικά, πολιτικά, λογοτεχνικά και άλλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου