Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ιδρύεται το Ε.Α.Μ Νέων


Ιδρύεται, 05/02/1942, το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατακτητών είχε η πλατιά συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. 

Οι νέοι Έλληνες πατριώτες στάθηκαν σ' όλη τη διάρκεια της σκληρής, ηρωικής και γεμάτης θυσίες πάλης του ελληνικού λαού στις πρώτες γραμμές της.

Από τις πρώτες ακόμη μέρες της κατοχής άρχισαν να ιδρύονται σε διάφορες περιοχές της χώρας προοδευτικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις νέων, που μαζί με την απελευθέρωση της χώρας, έβαζαν σαν σκοπό τους και τον αγώνα για τη νίκη και την κατοχύρωση της δημοκρατίας.

Η κυριότερη οργάνωση της νεολαίας ήταν η ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας), που είχε ιδρυθεί το 1922 και είχε αρχίσει να αναδιοργανώνει τις γραμμές της, αμέσως μετά την υποδούλωση της Ελλάδας. Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν επίσης αμέσως μετά την εισβολή των φασιστικών δυνάμεων η «Φιλική Εταιρεία Νέων», η «Λεύτερη Νέα», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία». Αργότερα ιδρύθηκαν η «Πανελλήνια Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ)», η «Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης» (ΕΝΑΡ), ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος» (ΘΙΛ) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου