Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Κοτανίδης

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  στις 5 Φεβρουαρίου 1945, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Δράμα

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς, θιάσους, σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε πολλά έργα.

Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικές σειρές της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.

Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια, ενώ έκανε και εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Υπήρξε συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» και εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Έχει συγγράψει και εκδώσει μια νουβέλα και δύο μυθιστορήματα.

Ωστόσο, η τελευταία γεύση που έμεινε σε αρκετούς, ήταν η παράστασή του “Ομπίντα” για τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Ζαχαριάδη που είχε σοβαρές πολιτικές και καλλιτεχνικές αδυναμίες, χωρίς να δικαιώσει τις προσδοκίες.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ).

Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

 Άφησετην τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών, στις 28/1/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου