Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

«Δημοκρατία της Βαϊμάρης»


Στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά επαναστατικά κέντρα,6/2/1919, συνέρχεται η Συντακτική Συνέλευση της Γερμανίας. 
Στην πορεία της επανάστασης του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία δημιουργήθηκαν παντού Σοβιέτ εργατών και στρατιωτών.


Έτσι, η αστική τάξη, μαζί με τους οπορτουνιστές αρχηγούς της σοσιαλδημοκρατίας από φόβο για την αναπτυσσόμενη επανάσταση ζήτησαν να συγκληθεί σύντομα Συντακτική Συνέλευση. Μετά την καταστολή της εξέγερσης των εργατών του Βερολίνου και τη δολοφονία των επικεφαλής του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές (19/1/1919), όπου την πλειοψηφία κέρδισαν τα αστικά κόμματα (54,5%).

Στις 11/2 η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Γερμανίας τον σοσιαλδημοκράτη Φ. Έμπερτ, πρόσωπο εμπιστοσύνης της αστικής τάξης και πρωταγωνιστή στην καταστολή της επαναστατημένης γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 13/2 συγκροτήθηκε κυβέρνηση συνασπισμού (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα κόμματα του Κέντρου και το Γερμανικό Δημοκρατικό Κόμμα) με επικεφαλής το σοσιαλδημοκράτη Φ. Σάιντεμαν.

Η Συνέλευση ψήφισε επίσης νόμους, που απέβλεπαν στην εδραίωση της αστικής εξουσίας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 31/7/1919 ψηφίστηκε και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, με το οποίο «γεννήθηκε» η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου