Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Από τις εξορίες: Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας) - Μαργαρίτα Κωτσάκη



Ο Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας) υπήρξε Καπετάνιος του Α΄ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ στην Αθήνα.


Μια από τις σπουδαιότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ Αθήνας ήταν η απελευθέρωση των 56 κομμουνιστών Ακροναυπλιωτών, που κρατούνταν ως φυματικοί, στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οργανωτές της ο Σπύρος Κωτσάκης (Νέστορας), καπετάνιος και κομματικός (KKE) υπεύθυνος του ΕΛΑΣ Αθήνας, ο Πολύδωρος Δανιηλίδης, πολιτικός υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ


Πρόκειται για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά, οι οποίοι στη συνέχεια παραδόθηκαν στις δυνάμεις κατοχής το 1940 - '41.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής ανέθεσε στην ΚΕ του ΕΛΑΣ την επιχείρηση.
Το σχέδιο καταστρώθηκε σε ειδική συνεδρίαση σε σπίτι της οδού Ιωάννου Δροσοπούλου 162 και συμμετείχαν ο Γιώργης Σιάντος, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Πολύδωρος Δανιηλίδης. Οργανωτής και καθοδηγητής της επιχείρησης ορίστηκε ο Σπύρος Κωτσάκης, υπεύθυνος του ΕΛΑΣ Αθήνας.

Τον Δεκέμβρη του 1942 ο Βασίλης Μπαρτζιώτας που ήταν Γραμματέας της κομματικής επιτροπής στην Ακροναυπλία παίρνει κρυπτογραφημένο σημείωμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο του έδινε την ευθύνη των μέτρων ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο των 50 - 60 φυματικών που θα πήγαιναν στο Σανατόριο «Σωτηρία», εγκεκριμένοι από τους Ιταλούς γιατρούς....





Η Μαργαρίτα Κωτσάκη γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1993.
Ήταν εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ. Καταδικάστηκε συνολικά 27 χρόνια σε φυλακές και εξορίες σε: Ανάφη, Φολέγανδρο, Θεμιστοκλέους, Αβέρωφ, Γιούρα, Ωρωπό, Μεσσήνη, με καταδίκη μάλιστα και σε θάνατο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου