Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η «ζυγαριά» του καπιταλιστικού κέρδους

Η πανδημία πανδημία, οι νεκροί νεκροί και τα κέρδη κέρδη. Ενα «πάρτι» καπιταλιστικών κερδών έχει ήδη στηθεί πάνω στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού COVID-19 και πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπορεύονται φάρμακα και θεραπείες προσβλέπουν σε δισεκατομμύρια πελάτες. Ο ανταγωνισμός μπροστά σε αυτήν τη μεγάλη «ευκαιρία» έχει εκτοξευτεί, ενώ παράλληλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού είτε καταρρέουν είτε αποδεικνύονται ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων.Οπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδίωξε να ιδιοποιηθεί πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορονοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο και συγκεκριμένα από την εταιρεία «CureVac». Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και επιδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία προειδοποίησε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευαστεί στην Ευρώπη.
Προφανώς, η «αγωνία» τους δεν είναι τόσο για την υγεία του αμερικανικού, του γερμανικού, ή των άλλων λαών, αν σκεφτεί κανείς ότι το πλεονέκτημα που αποκτά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μια οικονομία που μπορεί να τιθασεύσει μια τέτοια απειλή είναι πολύ μεγάλο. Κάπως έτσι αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται ορατές και οι γεωπολιτικές διαστάσεις της επιδημίας.
 
* * *
«Η Γερμανία δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, απαντώντας στην απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να εξαγοράσει το γερμανικό εργαστήριο, προσφέροντας τεράστιο χρηματικό ποσό.
Τα εμβόλια, από την άλλη, όπως και οι θεραπείες είναι προς πώληση και τα κέρδη θα είναι ασύλληπτα αν η συγκεκριμένη εταιρεία κατορθώσει όντως να κάνει τις πρώτες δοκιμές τον Ιούνη, όπως έχει ανακοινώσει. Γι' αυτό και η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευαστεί στη Γερμανία και στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι μπορεί να θέσει βέτο σε σχέδια εξαγοράς ή επενδύσεων ξένων σε γερμανικές εταιρείες που θεωρούνται μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ντ. Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα, προσφέροντας να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία με σκοπό το εμβόλιο να αξιοποιηθεί «αποκλειστικά στις ΗΠΑ». Αλλωστε, η γερμανική εταιρεία έχει παραγωγική μονάδα και στις ΗΠΑ.
 
* * *
Προς το παρόν η εν λόγω εταιρεία δηλώνει ότι «θέλει να παράγει για όλο τον κόσμο». Φυσικά με το αζημίωτο, «αρμέγοντας» το ταλαιπωρημένο λαϊκό εισόδημα, το οποίο καταλήγει στα κρατικά ταμεία μέσω της φοροληστείας ή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν αποκλείεται μέρος του εμβολίου να πληρώνεται απευθείας από τους ασθενείς, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις με το εμβόλιο της γρίπης.
Αντίστοιχα εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια, που δηλώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα παρασκευής εμβολίου, και διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα την ...μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πέρα από τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό για το εμβόλιο, οι όμιλοι που παρασκευάζουν αντίστοιχα φάρμακα, αντισηπτικά και πρώτες ύλες για αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες, γάντια, μάσκες οξυγόνου - που αξίζουν π.χ. «χρυσάφι» στην Ιταλία, όπου η επιδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο - προχωρούν σε ανατιμήσεις, κρατώντας ομήρους ολόκληρους λαούς και διοχετεύοντας τα εμπορεύματά τους στη νόμιμη «μαύρη αγορά» του καπιταλισμού με βάση τον ...νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
Είναι φανερό γιατί κράτη όπως οι ΗΠΑ και σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία αντί να επενδύσουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στα δημόσια συστήματα Υγείας, επενδύουν στις μπίζνες της Υγείας και του Φαρμάκου. Η Υγεία στα καπιταλιστικά κράτη είναι αναπόφευκτα μια ακόμη αγορά, ένα ακόμη πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας, ανελέητου ανταγωνισμού, με θύματα τους ασθενείς, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές και με διάφορες αφορμές.
 
* * *
Αν κάτι δείχνει επομένως και η σημερινή πανδημία, είναι αφενός η ενδογενής και αντικειμενική αδυναμία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τις συνέπειες του ιού στην υγεία και στην παραγωγή αφετέρου ότι ο κορονοϊός αξιοποιείται στη διαπάλη και τον ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλιακών ομίλων. Και από αυτήν την υπόθεση προβάλλει ξεκάθαρα η αναγκαιότητα της ανατροπής του σάπιου συστήματος, του επαναστατικού περάσματος της ανθρωπότητας σε ένα ανώτερο στάδιο, αυτό του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, όπου η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της προστασίας της υγείας και της ζωής θα είναι το βασικό κριτήριο. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής με κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό σε όλους τους τομείς και κλάδους και εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου