Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

«Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορώνα-γράμματα»


Όλοι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία ελαστικοί και κακοπληρωμένοι, είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα προστασίας, σε απόλυτη έκθεση στον ιό. Δεν μας λείπει η ψυχολογική βοήθεια αλλά η πρακτική, ουσιαστική στήριξη με μέτρα ατομικής προστασίας, η ξεκούραση, η πραγματική στήριξη με μετατροπή των ελαστικών θέσεων σε πλήρη εργασία. Μας λείπει το γεγονός πως σε αυτές τις συνθήκες δεν αναγνωρίζεται η εργασία μας σαν ανθυγιεινή. Μας λείπουν τα βασικά, στοιχειώδη μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί.
Σήμερα, πέρασε η μισή Ελλάδα μέσα στα καταστήματα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Τα αντισηπτικά είναι άγνωστη λέξη στα ταμεία. Δεν υπάρχουν ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους πελάτες.

Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες κάθε πότε καθαρίζονται; Υπάρχει κρατική μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα ή αυτό γίνεται μόνο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων; Επαρκεί αυτό σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές;

Απαιτούμε να είμαστε ενήμεροι σε κάθε κατάστημα για κάθε κρούσμα που παρουσιάζεται είτε εργαζόμενου είτε στενής επαφής του. Είναι ζητήματα που πρέπει να έχουμε σε κάθε κατάστημα επίσημη ενημέρωση και όχι διασπορά φήμης.

Αληθεύει το γεγονός πως σε κατάστημα της ΒΑ Αττικής, υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια εργαζόμενης; Αν ναι, η καραντίνα της εργαζόμενης είναι το μοναδικό μέτρο ή πρέπει να συνοδεύεται από ενημέρωση και νέα μέτρα προστασίας για όλους τους συναδέλφους;

Επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, δε σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορώνα-γράμματα! Σε όποιο κατάστημα παρουσιάζεται άμεσο ή έμμεσο κρούσμα μόλυνσης, θα πρέπει την επόμενη στιγμή να το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο. Έχετε ευθύνη απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Να παίρνονται την ίδια στιγμή όλα τα αναγκαία μέτρα καραντίνας και απολύμανσης.

Δεν έχουμε ψυχολογικά προβλήματα. Έχουμε ουσιαστικά προβλήματα που απαιτείται άμεση λύση!

Γι' αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα, να παρθούν μέτρα:
·         Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
·         Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των supermarket. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
·         Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό-πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
·         Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
·         Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των supermarkets, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
·         Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.
·         Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
·         Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
·         Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου