Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Εκτεθειμένοι στην εξάπλωση του ιού και στην επίθεση της εργοδοσίας


Βροχή οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς

και την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας

Με ελλιπή μέτρα για την προστασία της υγείας τους και σε συνθήκες πραγματικής επέλασης ακόμα και σε στοιχειώδη δικαιώματά τους δουλεύουν αυτές τις μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία των σούπερ μάρκετ.

Ο συνωστισμός στα καταστήματα συνεχίστηκε και το περασμένο Σάββατο, χωρίς κανένα μέτρο για εργαζόμενους και πελάτες. Την ίδια στιγμή, στο φόντο της αυξημένης κίνησης οι εργοδότες «κόβουν» ρεπό και άδειες και επεκτείνουν τα ωράρια.

Το μέτρο που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση, για περιορισμό των ατόμων που μπαίνουν σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τετραγωνικά του, είναι προφανώς ανεπαρκές για να προστατεύει τους εργαζόμενους. Δίπλα μάλιστα στην απαραίτητη αυτή πρόβλεψη, δρομολογούνται νέες ρυθμίσεις που επιτίθενται στο ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα αιτήματα των σωματείων στο Εμπόριο
  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια) για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
  • Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς χωρίς να προσμετρούνται στις μέρες κανονικής άδειας.
  • Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.
  • Να μετατραπούν τα 4ωρα - 6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
  • Εκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου