Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Όταν η Βίβλος είναι ισχυρότερη από τον όρκο του Ιπποκράτη


Γιατροί προτρέπουν τους πιστούς να κοινωνούν “άφοβα”

Μπορεί ακόμα και η Σαουδική Αραβία να ανέστειλε το προσκύνημα στη Μέκκα λόγω του κορονοϊού, ωστόσο στη χριστιανική και ορθόδοξη Ελλάδα όχι απλά δεν προβληματίζεται κανείς σοβαρά για το τι γίνεται με τους πιστούς στις εκκλησίες, αλλά παρελαύνουν παπάδες από ενημερωτικές εκπομπές για να μας πουν ότι ο Ιησούς Χριστός δεν έχει μικρόβια, ο ΕΟΔΥ μας βεβαιώνει ότι το κουτάλι της Θείας Κοινωνίας
κάπου υπερίπταται στη στοματική κοιλότητα, αλλά και γιατροί όχι απλά καθησυχάζουν τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας, αλλά κάνουν κανονική κατήχηση έξω από κάθε επιστημονική τους αρμοδιότητα.

Ο λόγος για τη λοιμωξιολόγο Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία, μιλώντας στο Real fm, αφού σωστά συνέστησε σε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκατασταλμένους να “παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση” μέχρι να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη του ιού, διαβεβαίωσε ότι “Οι νεότεροι εφόσον δεν έχουμε διασπορά κρουσμάτων, μπορούν να πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα κανονικό θεολογικό κήρυγμα για το “μεγαλύτερο Μυστήριο”, στον οποίο “δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ”, αφού “αν πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας”:

Όσον αφορά τη Θεία Κοινωνία, αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η Θεία Κοινωνία είναι ένα Μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Το μεγαλύτερο Μυστήριο. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο Μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν και κοινωνούν τακτικά, δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η ορθόδοξη εκκλησία της Ρουμανίας που αποφάσισε προσωρινά να χρησιμοποιεί κουταλάκια μιας χρήσης αποτελείται από άπιστους που δεν πιστεύουν στο μεγαλύτερο Μυστήριο, αλλά και γενικότερα όσοι πράγματι δεν πιστεύουν “προκαλούν την τύχη τους”.

Ακόμα και στην ερώτηση για το αν η ίδια θα κοινωνούσε ακόμα κι αν γνώριζε ότι ο προηγούμενος πιστός πάσχει από κορονοϊό, η ευσεβής ιατρός απάντησε:
Θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο Μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους.

Στο χορό μπήκε κι ένας γνώριμος από τα παλιά, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιατρός καρδιολόγος Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε πως «Η Θεία Κοινωνία είναι το αποκορύφωμα της Πίστης. Όσοι νιώθουν την ανάγκη για να κοινωνήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό». Κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού πριν μερικά χρόνια είχε ισχυριστεί ότι ο HIV δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, παρουσιάζοντας το ως μεγάλη αποκάλυψη, ενώ είναι γνωστό ότι δε μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι αν θρησκεύονται ή αν κοινωνούν όσο συχνά επιθυμούν οι παραπάνω γιατροί και όποιοι άλλοι συνάδελφοί τους. Είναι πως χρησιμοποιούν την επιστημονική τους αυθεντία, όχι για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης από μια ακόμα αρκετά άγνωστη ως προς την εξέλιξή της ασθένεια, αλλά για να προβάλλουν τις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τα πορίσματα της ιατρικής άποψη.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις ικανότητες των θρησκευόμενων γιατρών, αλλά ίσως στην παρούσα φάση να ήταν μια καλή ιδέα από πλευράς ασθενών να ρωτήσουν την άποψη του θεράποντά τους για τη Θεία Κοινωνία. Σε ένα ακραίο σενάριο αυτό μπορεί ακόμα και να σώσει ζωές.

 

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύομεν και εις τον Άϊ Βασίλη!
    Όπως φυσικά και εις την Θείαν Κοινωνίαν, τον Γάμον, την Βάπτισην, το Χρίσμα και γενικά όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας!
    Τα παραπάνω είναι Επιστημονικώς Τεκμηριωμένα!
    Πως;
    Μα, από σχετικές Αναφορές των Επιστημόνων μας!
    (εντάξει, όχι όλων, αλλά τι σημασία έχει, έστω και ένας να το πει ….)
    Που, Επιστημονικώς, εάν και εφόσον έχει κανείς Πίστην, δεν έχει Τι να φοβάται!
    υ.γ.: Άραγε, γιατί, τότε, κατηγορούμε τους … τζιχαντιστές (που θα πει πιστοί), είναι θέμα προς … εξερεύνηση!!!

    Faros;s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου