Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια πράγματα στα σύνορα αλλά με λιγότερες κραυγές


Ίσως τελικά η διαφορά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να είναι απλώς διαφορά αισθητικής. Ή έστω ηχητικής υπόκρουσης. Οι μεν στήνουν τείχη για τους πρόσφυγες τραγουδώντας εμβατήρια, ενώ οι άλλοι κάνουν την ίδια δουλειά στα μουλωχτά πλην εξίσου αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει καλύτερος μάρτυρας για αυτό από τις ομολογίες των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνέντευξη που έδωσε ο Μουζάλας στο “Πρώτο Θέμα”.


Ακολουθούν τα επίμαχα αποσπάσματα που δε χρειάζονται καν σχολιασμό πλην των δικών μας υπογραμμίσεων.
– Κύριε Μουζάλα, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον Έβρο;

Η κυβέρνηση κάνει καλά το αυτονόητο. Δηλαδή μία κατευθυνόμενη και μη φυσική ροή προσφύγων και μεταναστών, πιθανότατα αθώων και καλών ανθρώπων, αλλά κατευθυνόμενων από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εμποδίζει τη μαζική εισροή της στο ελληνικό έδαφος από τα συνοριακά φυλάκια. Αυτό είναι αυτονόητο. Κάθε κράτος έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά του. Δεν είναι θέμα ανοιχτών ή κλειστών συνόρων, είναι θέμα φύλαξης. Εμείς το είχαμε κάνει με πιο διακριτικούς τρόπους. Εμάς μας δοκίμαζαν τότε. Δεν είχαμε αυτές τις ροές. Παρόλα αυτά, έτσι πρέπει να γίνει και αυτό είναι σωστό. Όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

– Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το πολεμικό κλίμα στον Έβρο;

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έτσι και αλλιώς αλλά δεν είναι πόλεμος. Ούτε είναι ασύμμετρη απειλή. Ασύμμετρη απειλή ήταν όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και οι Αμερικανοί κήρυξαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Όταν μιλάς για πολεμική ενέργεια οφείλεις να προσδιορίσεις τον εχθρό και να απαντήσεις. Είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες; Αυτοί αποκρούονται. Είναι οι Τούρκοι; Πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο; Εάν μας έχουν κηρύξει πόλεμο πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να πάψουμε να τραγουδάμε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ και να προσπαθούμε να βγάλουμε ζητήματα του ποιος είναι πιο Έλληνας από τον άλλο. Έλληνες είναι όλοι. Πρέπει να εμπιστευθούμε το στρατό και την αστυνομία μας, είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Γίνεται μία συζήτηση σαν να χρειάζεται μία πανεθνική παρουσία εκεί πέρα. Πολιτοφύλακες, εθνοφύλακες, βγαίνουν με τα όπλα και πυροβολούν. Αγρότες πυροβολούν. Άνθρωποι από την Κρήτη που είχαν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να πάνε εθελοντές. Αυτά δεν είναι πράγματα οργανωμένου κράτους.

-Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε στον Έβρο;

Όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων και στην απόκρουση αυτής της κατευθυνόμενης από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εισροής θα έκανε τα ίδια πράγματα. Με λιγότερες κραυγές. Με μία διεθνοποίηση του θέματος, που δεν θα έβαζε τρακτέρ να γυρνούν με φώτα, αυτό το κραυγαλέο πολεμικό κλίμα. Όσο καλλιεργείται αυτό το πολεμικό κλίμα μπορεί από λάθος να γίνουν ενέργειες, όχι συστηματικά από την κυβέρνηση ή το στρατό, αλλά από ανθρώπους που θα παρασυρθούν από αυτό το κλίμα. Όταν κυκλοφορούν όπλα που δεν τα έχει ο στρατός, όταν κυκλοφορούν σφαίρες που δεν τις έχει ο στρατός μπορεί να έχουμε ζητήματα, τα οποία μπορεί και η ίδια η Τουρκία να τα στήσει ώστε να συκοφαντηθεί η χώρα μας. Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα εξέταζε πάρα πολύ σοβαρά και θα έβαζε μία σε εισαγωγικά απειλή προς την Ευρώπη. Ότι πολύ πιθανόν να περάσουμε πολύ καιρό με βέτο από την Ελλάδα αν δε ληφθούν μέτρα.

Κατιούσα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου