Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται, 9/4/1964, η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού.

Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Η 7η Ολομέλεια

Οι Αποφάσεις της Ολομέλειας αποτέλεσαν την απαρχή σειράς αρνητικών επιλογών, που αφορούσαν τη στρατηγική του Κόμματος, τη διάλυση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων το 1958, την ανάπτυξη του αναθεωρητισμού στις γραμμές του, που αποκρυσταλλώθηκε και εκφράστηκε διασπαστικά το 1968 με τη 12η Ολομέλεια, αλλά και πριν από αυτή με την ομάδα του Μάρκου Βαφειάδη κ.ά.

Αμέσως μετά την 6η Ολομέλεια ξεκίνησε η εσωκομματική ενημέρωση. Με βάσιμες εκτιμήσεις, που πατάνε στα ντοκουμέντα της εποχής, υπήρχε αμφισβήτηση των αποφάσεων9 από την πλειοψηφία της κομματικής βάσης. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε παρά τις καθαιρέσεις και τις περίπου 3.400 διαγραφές10. Τελικά, στις 31 Αυγούστου 1956, η ΚΕ αποφάσισε να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές Κομματικές Οργανώσεις. Διαφωνίες εκφράστηκαν και σε άλλες Κομματικές Οργανώσεις, όπως και στις φυλακές και τις εξορίες στην Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, το έργο της 6ης Ολομέλειας ήρθε να συμπληρώσει η 7η Ολομέλεια, που συγκλήθηκε στη Ρουμανία στις 30 Δεκέμβρη 1957. Η εισήγηση κατηγορούσε τον Ζαχαριάδη για ανοιχτή φραξιονιστική δουλειά και η Ολομέλεια αποφάσισε την καθαίρεσή του από μέλος της ΚΕ και τη διαγραφή του από το ΚΚΕ ως αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό και εχθρικό στοιχείο. Παράλληλα, η απόφαση σημείωνε ότι, επειδή πολλές ενέργειές του ξέφευγαν από το πλαίσιο των συνηθισμένων λαθών, επιβαλλόταν να γίνει συστηματική και λεπτομερειακή έρευνα σε ολόκληρη τη ζωή και τη δράση του.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν οι πολιτικές Αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας, όπως η Προγραμματική Διακήρυξη που διαμόρφωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι, 5 μήνες μετά την 7η Ολομέλεια, η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΔΑ αποφάσισε τη μετατροπή της σε ενιαίο κόμμα. Επρόκειτο για τον πρόδρομο της διάλυσης των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και τη διάχυση των κομμουνιστών στην ΕΔΑ.

Οι Αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας διεύρυναν το χάσμα ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες. Το ΚΚΕ από το 1973, με απόφαση του 9ου Συνεδρίου του, κάλεσε να επιστρέψουν στο Κόμμα σε ατομική βάση όσοι είχαν διαγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, με την προϋπόθεση να συμφωνούν με το Πρόγραμμα του Κόμματος.
Η αποκατάσταση του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη

Με απόφαση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, τον Ιούλη του 2011, το ΚΚΕ έκρινε ως άδικη και συκοφαντική την κατηγορία ότι ο Ζαχαριάδης ήταν ύποπτος συνεργασίας με τον ταξικό εχθρό. Ταυτόχρονα, προχώρησε στην επίσημη αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ την περίοδο 1931 - 1936, τον ηγετικό του ρόλο σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των Κομματικών του Οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ζαχαριάδη στη δημιουργία και την ηρωική πάλη του ΔΣΕ, η οποία αποτέλεσε και την κορύφωση της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα. Παράλληλα, ανέδειξε την ακλόνητη επιμονή του στην ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων την περίοδο 1949 - 1955 και στο συνδυασμό της νόμιμης με την παράνομη δουλειά.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ επισήμανε αδυναμίες στον Ζαχαριάδη κρίνοντάς τον ως Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Η κυριότερη ήταν ότι δεν μπόρεσε να βγάλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα από την πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1941 - 1945, ώστε το 7ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1945, να διαμορφώσει πρόγραμμα πάλης για το σοσιαλισμό. Δίχως να αποτελούν τη μοναδική αιτία, οι στρατηγικές αδυναμίες του 7ου Συνεδρίου επέδρασαν στη διεξαγωγή του ένοπλου ταξικού αγώνα 1946 - 1949. Αυτά και άλλα παρόμοιου βάρους θέματα απασχολούν τον υπό επεξεργασία Α' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, της περιόδου 1918 - 1949.

2 σχόλια:

  1. Αν είχε δολοφονηθεί στο Νταχάου και δεν γύριζε 30 ΜΑΗ του 1945 ΔΣΕ δεν θα υπήρχε. Ολα ήταν στρωμένα έτοιμα Ευρωκομουνιστικά σε όλες τις χώρες. Μοναδική εξαίρεση όπου πέρασε ο Κόκκινος στρατός που έδωσε τη δυνατότητα στους λαούς να οικοδομήσουν σοσιαλισμό αποτρέπόντας την οπορτουνιστική αντεπανάσταση απο το να πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20. Λούφαξαν και περίμεναν το 1956....Στο 9ο συνέδριο το 1973.... έγινε προσπάθεια να διορθωθεί το πρόγραμμα. Απο την στιγμή που μείνανε ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... το 1989 1991.... ήταν ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 5 μήνες μετά την 7η Ολομέλεια του 1957 αποφασίστηκε η μετατροπή της ...ΕΔΑ σε ενιαίο κόμμα. Σε ενιαίο κόμμα είχε μετατραπεί το ..ΕΑΜ στην 11η Ολομέλεια τον Απρίλη του 1945. Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο του. ..Να μη το περιγράψω... ΟΥΦΦΦΦ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου