Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνατός από την κρίση


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μπορεί από το χθεσινό Γιούρογκρουπ να μην έχει βγει ακόμα λευκός καπνός και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη-μέλη να συνεχίζονται, μπορεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη να είναι μεγάλες και στο τραπέζι να έχουν πέσει διάφορα σχέδια. Όμως το σίγουρο είναι ότι κοινός παρανομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών-μελών, υπό την ονομασία “Σχέδιο Μάρσαλ”, είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης.
Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε εάν οι δανειοδοτήσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας γίνουν μέσω ESM, μέσω ενός ευρω-ομολόγου ή κορονο-ομόλογου όπως λένε κάποιοι και στη χώρα μας, ούτε εάν προκύψει κάποιος άλλος συμβιβασμός, όπως κι αν τον ονομάσουν αυτόν, προκειμένου να μπορεί ο καθένας να λέει στη χώρα του τα δικά του για να αποκοιμίσει το λαό του.

Γιατί, εκτός των άλλων, είναι και τέτοιο το παιγνίδι που παίζεται.

Γιατί τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τη στήριξη του κεφαλαίου και ο “λογαριασμός” θα σταλεί πάλι στους λαούς, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις. Όροι και δεσμεύσεις που ήδη προχωράνε στις διάφορες χώρες της ΕΕ και δοκιμάζονται σήμερα, μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα της “υγειονομικής κρίσης”, ο οποίος έχει φτιαχτεί και εξελίσσεται μόνο με αφορμή τον κορονοϊό.

Η συζήτηση βέβαια για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας έχει ανοίξει και στη χώρα μας, με τα διάφορα σχέδια να έχουν κι εδώ πέσει στο τραπέζι. Είναι πρώτα απ' όλα το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, αλλά και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρά τις επιμέρους διαφορές τους κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.

Οι διαφορές των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τον χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Τέτοια π.χ. είναι η αποπληρωμή των φόρων και των εισφορών από τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους μετά την περίοδο αναστολής, όπως και η εκ νέου αποπληρωμή των νέων δανείων και των νέων μνημονίων για να συνεχιστούν οι κρατικές ενισχύσεις και η κάλυψη των υποχρεώσεων του κρατικού χρέους.

Αποτελεί όμως προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης η προβολή δήθεν δυνατότητας εξόδου από μια καπιταλιστική κρίση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε το κεφάλαιο ούτε οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Έτσι, για παράδειγμα, δεν ήταν αποτέλεσμα της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το πολυδιαφημιζόμενο "μαξιλάρι". Γιατί αυτό το δήθεν θαυματουργό μαξιλάρι προέκυψε από την πολιτική των μνημονίων, τη φορολογική αφαίμαξη του λαού, τα ματωμένα πλεονάσματα, το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου, τις ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας.

Τι προτείνουν με το σχέδιο "μένουμε όρθιοι";

Ένα πρόγραμμα με ορίζοντα εξαμήνου, το οποίο κοστολογούν στα 26 δισ. Και προβάλλουν μάλιστα ως δήθεν προοδευτικό μέτρο την πρόνοια της κυβέρνησης για εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας.

Όμως, κανένα μέτρο κρατικής παροχής ρευστότητας -μικρότερο ή μεγαλύτερο- δεν μπορεί τελικά να ματαιώσει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αναιρέσει την αιτία της.

Στη σημερινή συγκυρία του κορονοϊού, η υποχρεωτική διακοπή της παραγωγής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύει την τάση συρρίκνωσης των επενδύσεων που προϋπήρχε λόγω της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

Ούτε και η λεγόμενη πολιτική των εθνικοποιήσεων ή της νέας συμμετοχής του κράτους σε επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους, που λένε τόσο νεοφιλελεύθεροι όσο και σοσιαλδημοκράτες και τα ασπάζονται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να λύσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αφού μετακυλίουν απλώς τις ζημιές σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, που σηκώνουν μονίμως το κύριο βάρος, για να παραδοθούν ξανά στη συνέχεια στους ιδιώτες μετόχους, δηλαδή μόλις "εξυγιανθούν" από το κράτος, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν.
Δεν είναι και καμιά ουσιαστική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος που θα ληφθούν τα μέτρα.

Οι μεν λένε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και ως μεγάλο συνολικό πακέτο, το οποίο ονομάζουν "εμπροσθοβαρές πρόγραμμα", γιατί διαφορετικά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα και θα αυξηθούν οι δυσκολίες επιστροφής στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι δε αντιτείνουν ότι η πρόταση αυτή δεν υπολογίζει την αναμενόμενη απώλεια κρατικών εσόδων που θα ξεπεράσει τα 12 δισ., δεν υπολογίζει τη συρρίκνωση της παραγωγής και του εμπορίου, την καθίζηση του τουριστικού τομέα, την επιδείνωση της θέσης των τραπεζών και την αναμενόμενη αύξηση του κρατικού χρέους κλπ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τον κίνδυνο ότι αν εξαντληθεί γρήγορα το "μαξιλάρι", η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό με βαρύ επιτόκιο και νέο επώδυνο μνημόνιο.
Τα όσα λέτε και οι κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή ρευστότητας, αφορούν κυρίως την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων που θα βγουν από την κρίση κατακτώντας μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αφού εκεί κατευθύνεται η μερίδα του λέοντος που τους προορίζετε.

Η πρόταση επίσης για κάποια αναβολή των οφειλών δεν αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φτώχειας - ανεργίας. Η μόνη πρόταση που πραγματικά ανακουφίζει είναι η πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, για απαλλαγή από τις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, η οποία είναι η μόνη πρόταση που θα δώσει πραγματική ανάσα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ:
α) Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
β) Να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

Ταυτόχρονα έχουμε προτείνει για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η προχθεσινή μέρα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, ήταν και ταυτόχρονα μέρα δράσης για την Υγεία όπως οι ίδιοι οι υγειονομικοί, οι οποίοι μέσω της ΟΕΝΓΕ, των σωματείων τους αποφάσισαν για να αναδείξουν τα κρίσιμα ζητήματα προστασίας της υγείας του λαού μας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όλα τα στελέχη του Κόμματος σε όλη τη χώρα, και εγώ προσωπικά με την παρουσία μου στο "Θριάσιο", εκφράσαμε την αλληλεγγύη, τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους. Ενώσαμε τη φωνή μας με τη δική τους φωνή απαιτώντας:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
- Πλήρη επίταξη ιδιωτικών κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.
- Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς μας.
Αυτή την θεωρούμε μια μικρή δική μας συνεισφορά στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί και νοσηλευτές για να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που στα δίκαια αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών πότε απαντά μόνο με χειροκροτήματα και ευχαριστίες και πότε στέλνει την ομάδα ΔΙΑΣ μέσα στα νοσοκομεία όπως έκανε στον "Ευαγγελισμό".
Όσο για τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, αυτές ξέρετε πολύ καλά πως είναι πίσω από τις ανάγκες όχι της πανδημίας, ακόμα και τις τρέχουσες ανάγκες.
Ορισμένοι, μάλιστα, νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να συκοφαντήσουν τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, το δίκαιο αγώνα τους. Η χυδαιότητα και η καταστολή ευτυχώς δεν πέρασε, παρά την αντίθετη προσπάθεια διαφόρων ανεγκέφαλων σαλτιμπάγκων!!!

Η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας αποκαλύπτει τις ευθύνες όλων όσοι κυβερνήσατε μέχρι σήμερα αυτόν τον τόπο. Και με αυτήν τη γύμνια ο λαός μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί.
Και μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από την ευθύνη, την ωριμότητα, το υψηλό επίπεδο και την επιστημοσύνη της ιατρικής κοινότητας, των επιτελείων που μοχθούν με αυταπάρνηση, προστατεύοντας μέχρι τώρα ακόμα κι εσάς.
Ξέρετε και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέμε και τι εννοούμε. Ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχουν ακυρωθεί ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, θεραπείες για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, γιατί όταν λέτε σε πολλούς απ' αυτούς να μην πάνε στα νοσοκομεία, πρέπει να τους πείτε και πού να πάνε, δώστε λύση τώρα!

Κυρίες και κύριοι,

Με αφορμή μέτρα για την πανδημία, επιχειρείτε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, δοκιμάζοντας μέτρα που είχατε έτσι κι αλλιώς στα σχέδιά σας, μέτρα τα οποία βρίσκονταν και στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ.

Με το "τυράκι" του επιδόματος των 800 ευρώ για 45 μέρες, ένα μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους -άλλοι απολυμένοι, άλλοι απλήρωτοι- επιχειρείτε όχι μόνο να συσκοτίσετε τον χαρακτήρα και το στόχο της επίθεσης, αλλά μιλάτε και προκλητικά για "πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων"!

Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι πολύ διαφορετική.

Το "πακέτο" που διαμόρφωσαν οι απανωτές ΠΝΠ και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που φέρατε τον τελευταίο μήνα, είναι ένα ανεξάντλητο αντεργατικό "μενού" για χάρη της μεγαλοεργοδοσίας.
Πολλά σωματεία για το μικρό αυτό διάστημα εφαρμογής των πρώτων μέτρων είχαν τόσες καταγγελίες από χώρους και κλάδους δουλειάς που τις έκαναν τόμο με τίτλο "Η Μαύρη Βίβλος της εργοδοσίας".

Μάλιστα είναι ο 1ος τόμος καθώς οι καταγγελίες για πάσης φύσεως εργοδοτικές πρακτικές, απειλές και εκβιασμούς πολλαπλασιάζονται όσο περνούν οι μέρες.
Όλο αυτό το διάστημα, δεκάδες επιχειρήσεις "ξεφορτώνονται", όπως λένε, προσωπικό, βάζουν χιλιάδες εργαζόμενους "στον πάγο" με αναστολή συμβάσεων και άλλους να τους ξεζουμίζουν με φουλ την εντατικοποίηση της εργασίας, άλλους τους "απασχολούν" ελάχιστες μέρες, αξιοποιώντας το εργαλείο της εκ περιτροπής εργασίας.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον πληθαίνουν οι καταγγελίες για απλήρωτη εργασία, καθυστέρηση δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
Την ίδια ώρα ανακοινώσατε πλήθος μέτρων στήριξης μεγάλων επιχειρήσεων, με διάφορες ενισχύσεις, "διευκολύνσεις" και "χρηματοδοτικά εργαλεία".
Δώσατε στην εργοδοσία από νωρίς το πράσινο φως να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη οι καταγεγραμμένες απολύσεις μέχρι τις 20/3 ήταν πάνω από 115.000, που εσείς τις θεωρείτε "περασμένες - ξεχασμένες", χωρίς να τις θεωρείτε, όπως οφείλατε να πράξετε, άκυρες.

Οι περιβόητες "ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας", οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, δεν αφορούν ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων.

Αναφερόμαστε, στις λεγόμενες οικειοθελείς αποχωρήσεις, όπως βαφτίζονται οι αναγκαστικές παραιτήσεις. Ή τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και χρόνια στα αεροδρόμια.
Ρωτάμε: Ποια Επιθεώρηση Εργασίας ελέγχει σήμερα αν η απόλυση είναι "εξαναγκασμός" ή "οικειοθελής παραίτηση", αφού με απόφασή σας έχετε βάλει λουκέτο σε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό;
Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι κλάδοι κατακλύζονται από "παραιτήσεις", αρκετές επιχειρήσεις μεταβάλλουν σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων που "απασχολούν" και φαίνονται τυπικά "εντάξει".

Παράλληλα, η συγκεκριμένη ρήτρα που έχετε βάλει, είναι διάτρητη και για τα μάτια του κόσμου.
Οι επιχειρηματίες υποχρεώνονται να ξαναπάρουν πίσω στη δουλειά τους ίδιους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση για όσο διάστημα ισχύουν τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία, δηλαδή για 45 μέρες.

Με λίγα λόγια, δίνετε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποσπάσουν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις απαλλαγών και χρηματοδότησης, έχοντας το ελεύθερο να απολύσουν εργαζομένους σχεδόν απευθείας μόλις λήξουν τα μέτρα.

Τα αντεργατικά όπλα που έχετε δώσει στα χέρια της εργοδοσίας, της δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία, να επιβάλει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, δηλαδή μισθούς που αντιστοιχούν σε 10 μέρες δουλειά το μήνα.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, δεν εντάσσονται σε καμία απολύτως ρύθμιση ή προστασία.
Παράλληλα η τελευταία ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει συνδυασμένη χρήση όλων των "εργαλείων ευελιξίας".

Δηλαδή, μια επιχείρηση μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία σε τμήμα του προσωπικού, να αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας άλλων εργαζομένων, να συνδυάζει αυτό το μέτρο και με τηλεργασία στον ίδιο εργαζόμενο.
Τέλος, μπορεί να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται ότι όλα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα είναι τάχα "έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα", δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν.
Η εύλογη ανησυχία των ίδιων των εργαζομένων δεν πρέπει να συνυπάρξει με αναμονή ή ανοχή!
Με κάθε τρόπο και διαθέσιμο μέσο να κάνουν καθαρό σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα πληρώσουν αυτοί ξανά το μάρμαρο…

Κυρίες και κύριοι,

Το μάρμαρο, βέβαια, εκτός από τους εργατοϋπάλληλους, θα πληρώσουν ξανά και οι φτωχοί αγρότες, αφού η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίησή της και την αλιεία κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής τους και από την άλλη παραπέμπει σε ένα θολό μέλλον τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως των αιγοπροβατοτρόφων, όπως και των παραγωγών οπωροκηπευτικών και λαϊκών αγορών.

Πρόκειται για αγροτικούς κλάδους που υφίστανται τις συνέπειες των τάσεων αισχροκέρδειας που οξύνονται εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής.
Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων που να εξασφαλίζει:
- 1ο: Διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη μεταποίηση, αμνοεριφίων, αυγών και ευπαθών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων. Σε προσιτές τιμές που να εγγυώνται στους παραγωγούς ένα εισόδημα επιβίωσης.
- 2ο: Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των αγροτών των κλάδων που έχουν πληγεί και έκτακτο επίδομα για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.
- 3ο: Προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.
- 4ο: Καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Ένα άλλο ζήτημα επίσης σοβαρό. Από το Φεβρουάριο σας είχαμε τονίσει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού στις προσφυγικές δομές και στα άθλια hot spots και λόγω του κινδύνου από την πανδημία.

Δεν κάνατε αρχικά τίποτα, στη συνέχεια ανακοινώσατε ημίμετρα που και αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Τα κρούσματα σε Ριτσώνα και Μαλακάσα δείχνουν τις ευθύνες σας. Ό,τι ισχύει για το γενικό πληθυσμό σε συνθήκες πανδημίας πρέπει να ισχύσει και στις δομές προσφύγων - μεταναστών.
Είναι αστείο να μιλάτε για μέτρα προστασίας στις δομές και στους τοπικούς πληθυσμούς με 2 και 3 χιλιάδες ανθρώπους συνωστισμένους. Επιτάξτε κλειστά ξενοδοχεία σήμερα, που ούτως ή άλλως είναι κλειστά, ώστε να ισχύσουν αντίστοιχα μέτρα προστασίας και για τους πρόσφυγες και τον συνολικό πληθυσμό.
Υλοποιήστε τα άμεσα μέτρα που ανέδειξαν οι βουλευτές μας για την καραντίνα στις δύο συγκεκριμένες δομές.

Η ΕΕ σας κάνει υποδείξεις για τους πρόσφυγες στα νησιά, ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Εμείς ζητάμε την άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
Οι σύμμαχοί σας, των οποίων τις συμφωνίες πιστά τηρείτε, σας κουνάνε το δάχτυλο. Τώρα απαιτείται να μετακινηθεί αυτός ο κόσμος στις χώρες που θέλει να καταθέσει αίτηση ασύλου, με άμεσο απεγκλωβισμό του από τα νησιά.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Έρχομαι σε ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όσα δώσατε για τον Πολιτισμό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν διαιρέσουμε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ διά των 100.000, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι είναι ο αριθμός των ανθρώπων του Πολιτισμού, τότε αντιστοιχούν 150 ευρώ στον καθένα!
Αν πάλι τα διαιρέσουμε διά των επιχειρήσεων που σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία είναι 43.000 αντιστοιχούν 348 ευρώ στην κάθε επιχείρηση.
Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των 15 εκατ. θα πάει σε δράσεις που ήδη "τρέχουν" και όχι σε νέες που προκύπτουν εκτάκτως λόγω της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, ακόμη και από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που εξαγγείλατε τον Μάρτιο, αφήνετε έξω το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον Πολιτισμό, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, τεχνικούς και άλλες ειδικότητες.

Πιο συγκεκριμένα από τα μέτρα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι είχαν κλείσει συμφωνίες συμμετοχής σε παραγωγές για τους επόμενους μήνες, δεν είχαν δηλαδή εργαστεί την προηγούμενη σεζόν.

Επίσης ένας σημαντικός αριθμός καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (συναυλίες, παραγωγές κλπ.) ακυρώθηκαν πριν την 1η Μαρτίου, που είναι η ημερομηνία για την αρχή καταβολής του επιδόματος.
Ακόμη ένα μέρος αυτοαπασχολούμενων καλλιτεχνών, όπως οι εικαστικοί, λόγω της δυσβάστακτης φορολογίας τους, έχει υποχρεωθεί να κλείσει τα βιβλία του στην εφορία και αρκείται να εισπράττει μικρά ετήσια ποσά με απόδειξη δαπάνης.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι στο χώρο του Πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ που συνέτριψε κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχει παγιωθεί η μαύρη και αδήλωτη εργασία καθώς και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως εργασία με ημερήσιες προσλήψεις και απολύσεις.

Η μεγάλη πλειονότητα εργάζεται λίγες μέρες το χρόνο, σε αντικείμενα που προβλέπουν ωστόσο πολλή - απλήρωτη- εργασία, αφού οι λίγες αυτές μέρες προϋποθέτουν μεγάλο διάστημα προετοιμασίας, δοκιμών κλπ. συνήθως χωρίς αμοιβή.

Παράλληλα, η ανεργία στο χώρο του Πολιτισμού καλπάζει με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τα μέτρα και όλοι οι άνεργοι καλλιτέχνες.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων στον Πολιτισμό, όπως δραματικών σχολών, σχολών χορού, ωδεία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα επειδή αναγκάζονται να απασχολούν με ολιγόωρη εργασία (1-3 ώρες την εβδομάδα) για να καλύπτουν πολλαπλά αντικείμενα σπουδών, περισσότερους των 5 εργαζομένων.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την πλειονότητα των καλλιτεχνών και άλλων εργαζόμενων στον Πολιτισμό σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης απαιτείται:
·         Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς και εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας τους ως το τέλος Απρίλη και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια κρίσης της επιδημίας.
·         Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα του κορονοϊού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Παροχή του εποχικού επιδόματος που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Ασφαλιστική ικανότητα για όλο τον κλάδο.
·         Ένταξη στα μέτρα όλων των μικρών επιχειρήσεων του τομέα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τη μορφή τους και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν,
·         Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου όπως οι σκηνοθέτες - παραγωγοί, εικαστικοί κ.ά., απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών για την ατομική ασφάλιση το επόμενο 4μηνο χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαμόρφωση αφορολόγητου ορίου στις 15.000 ευρώ και απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος.

Απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στους συντελεστές κάθε διαδικτυακής ή τηλεοπτικής προβολής θεατρικών, κινηματογραφικών έργων, σειρών κλπ.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλουμε για μια ακόμη φορά να αναφερθούμε στα ζητήματα της εκπαίδευσης που κυριολεκτικά αφορούν εκατομμύρια μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Πέρα από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, που ήδη έχουμε πει πολλά, απαιτείται με κρατική ευθύνη και βούληση να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλήματα.
Κακά τα ψέματα, τα παιδιά που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές αντιμετωπίζονται, λίγο ως πολύ, σαν πειραματόζωα.

Ακούνε, και οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, διάφορα σενάρια, για το πότε θα γίνουν οι εξετάσεις, αν θα γίνουν, με τι ύλη θα δώσουν.
Σενάρια επί σεναρίων και πρωτοσέλιδα, αλλά τελικά αυτό που λείπει είναι σήμερα, χθες, να ανακοινωθεί αυτή η ρημάδα η μείωση της ύλης, ακόμα και η ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Να αποκλείσετε τώρα το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη. Εδώ είναι η κυβέρνηση, μπορεί να απαντήσει σήμερα.

Δεν αρκούν τα πανηγύρια και οι επικοινωνιακές αναφορές σε αριθμούς παιδιών και εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο.
Το ερώτημα είναι τι πραγματικά κάνουν;
Κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί το υπουργείο Παιδείας έστειλε μόλις προχθές εγκύκλιο για να αποτιμηθούν -λέει- οι ανάγκες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τάμπλετ; Προφανώς, υπάρχει πρόβλημα!

Όμως δεν κάνετε ό,τι μπορείτε, κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Η εγκύκλιος που στείλατε λήγει σήμερα το μεσημέρι.
Βάζετε το μαχαίρι στον λαιμό των διευθυντών μάλιστα να επιλέξουν αυτοί ποια παιδιά χρειάζονται τάμπλετ -δανεικά, ναι δανεικά- και τους απειλείτε μάλιστα ότι αν δηλώσουν ότι έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά του σχολείου τους δεν θα δώσετε κανένα τάμπλετ.
Ωραία παιδαγωγική αντιμετώπιση. Αυτός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών; Να αποκλείουν παιδιά από τη γνώση; Πριν ανέβω στο βήμα με ενημέρωσαν, δεν ξέρω αν ισχύει, ότι στάλθηκε μόλις σήμερα μια νέα ερμηνευτική εγκύκλιος -τώρα που έληγε δηλαδή η προηγούμενη- που λέει “ξέρετε δεν εννοούσαμε ακριβώς τα φυσικά πρόσωπα, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αν έχουν τάμπλετ. Οι διευθυντές να ονομάσουν και να ορίσουν ποιοι έχουν ελλείψεις, αλλά εννοούσαμε το σχολείο το ίδιο, τις τάξεις, τι ελλείψεις έχουν...” δεν ξέρω αν ισχύει, η υπουργός κάπου θα είναι, θα ακούει, να απαντήσει.

Να σας πούμε, λοιπόν, εμείς τις ανάγκες, αν κι εσείς τις ξέρετε, αλλά πάτε πάλι με τη λογική να δώσουμε κάτι σε λίγους και αυτά με δωρεές βεβαίως.
Η πλειοψηφία των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών χρειάζονται τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τώρα, λοιπόν, να δοθούν σε όλους, σε όλα τα σπίτια! Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη συζήτηση ούτε στατιστική, ούτε ανάλυση, ούτε συγκέντρωση στοιχείων, πρέπει να δοθούν σε όλα τα σπίτια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και όχι δανεικά.

Αν δεν το κάνετε αυτό, άλλη μια φορά αποκλείετε -με δική σας ευθύνη- χιλιάδες παιδιά από την κατ’ όνομα ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.
Όποτε ανοίξουν τα σχολεία, χρειάζεται να κατανοηθεί από όλους, ειδικά από το υπουργείο Παιδείας, ότι οι μαθητές δεν βρίσκονταν σε διακοπές.

Να βγουν βόλτα δεν μπορούν, να δουν τους φίλους τους δεν μπορούν, να αθληθούν δεν μπορούν. Στα σπίτια των περισσοτέρων υπάρχει άγχος, ανασφάλεια.
Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να στηριχτούν τα παιδιά μας κοινωνικά, ψυχολογικά. Να υπάρξουν τέτοιες κρατικές δομές.

Φυσικά να μη δοθούν προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.
Δεν τα λέει μόνο το ΚΚΕ αυτά. Ακούστε τους εκπαιδευτικούς, που κυριολεκτικά με αίσθημα ευθύνης, είναι δίπλα στους μαθητές τους με όλα τα μέσα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν μέτρα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όσο κι αν γνωρίζουν ότι η σχέση πρόσωπο με πρόσωπο είναι η καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει άμεσα και με υπεύθυνο τρόπο να διαψευστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Βέβαια, και σε αυτό πρέπει να σας αναγνωρίσουμε ότι μια χαρά τα πάτε, στην αντιγραφή της πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε νομοσχέδιο για τους μαθητές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα!

Τόσο μεγάλο άγχος έχετε να περάσετε την Τράπεζα Θεμάτων, που είναι καταδικασμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών;
Τόσο μεγάλο άγχος να κάνετε ακόμα πιο πολύ το Λύκειο εξεταστικό κέντρο;
 Αποσύρετε κάθε τέτοια σκέψη τώρα!

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κριτήριό μας για τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε σήμερα είναι να βγει ο λαός μας γερός και δυνατός από αυτή την περιπέτεια, να μην πληρώσει σήμερα τα σπασμένα της πανδημίας και αύριο τα σπασμένα της κρίσης.
Ενώ όλοι εσείς που σήμερα μιλάτε γενικά για την ανάγκη να ληφθούν "περισσότερα μέτρα" και να "καλυφθούν ελλείψεις”, δεν λέτε για το ποιος τελικά πληρώνει, ποιος τελικά ωφελείται απ’ αυτά τα μέτρα: Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ή το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Άρα, για κάθε τι που ακούνε οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες από την κυβέρνηση αλλά και από τα άλλα κόμματα, θα πρέπει πρώτα να αναρωτιούνται ποιος θα το πληρώσει, ποιος θα ωφεληθεί.

Πλέον έχουν και το κριτήριο και την πείρα μετά από 10 χρόνια κρίσης για να δώσουν την απάντηση.
Στο ερώτημα τι θα γίνει, οι προτάσεις όλων σας αφορούν μόνο τους επόμενους τέσσερις - πέντε μήνες. Όμως η κρίση, που είναι προ των πυλών, δεν έχει δυστυχώς ημερομηνία λήξης τεσσάρων - πέντε μηνών.

Όπως εκτιμούν τα ίδια τα διεθνή επιτελεία του συστήματος, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ κλπ., το βάθος και η διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ τον κοινοτικό μέσο όρο, λόγω και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, μεταφορές κλπ.).
Τώρα πια ο λαός μας, που πλήρωσε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, πρέπει να δει καθαρά τα αδιέξοδα του συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε.

Η φθορά και η απαξίωση του ελληνικού λαού προς τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή πάλη και θέληση για οριστική αποδέσμευση απ΄ αυτά και συνολική απελευθέρωση από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή για να έχει ο λαός την υγειά του, τα δικαιώματά του, τη ζωή του, την ευημερία του.



Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΠΝΠ
 


1 σχόλιο:

  1. Ξεκάθαρες κουβέντες για την σωτηρία του λαού μακριά απο αυταπάτες και οπορτουνιστικά φούμαρα. Το ότι πρέπει να φύγουμε απο την Ε.Ε δεν σημαίνει να γυρίσουμε στον εθνικό καπιταλισμό η να αλλάξουμε ιμπεριαλιστικό οργανισμό με ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΡΑΝ όπως μας προτείνουν διάφορα γκροπούσκουλα. Είναι καταστροφή για τον λαό όπως και σήμερα. Ο λαός πρέπει να παλέψει κάτω απο την δική του ταξική σημαία ενισχύοντας παντού την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που παλεύει για να αποσπάσουμε μέτρα ανακούφισης που στον καπιταλισμό είναι πάντα προσωρινά και βάζει στόχο την έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Αυτή είναι η μοναδική νικηφόρα γραμμή και καμία άλλη. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου